Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν στην ολοένα και πιο απαιτητική εργασιακή καθημερινότητά μας; Μπορεί η διατροφή να παίξει ρόλο στη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και την πνευματική διαύγεια ενός ανθρώπου; Η Αντωνία Ζηλιαναίου*,  διατροφολόγος/ personal trainer και μέλος της κοινότητας του Impact Hub Athens, γράφει για το blog μας!

1-21-e1489753309441

Οι αλλαγές που επήλθαν στο σύγχρονο τρόπο ζωής τα τελευταία 60 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητες ούτε τις διατροφικές μας συνήθειες, ούτε την ποιότητα των τροφίμων. Δύο οργανώσεις υγείας, η Sustain (Alliance for better food and farming) και το Βρετανικό  Ίδρυμα για την Ψυχική Υγεία (Mental Health Foundation), δηλώνουν πεπεισμένες για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ διατροφής – ψυχικής υγείας και σημειώνουν πως κάποιοι από τους «ενόχους» για μια σειρά ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο πιάτο μας, καθώς η αντικατάσταση των φρέσκων και υγιεινών τροφίμων από το διαιτολόγιό μας, με κορεσμένα λίπη και ζάχαρα, μεταφράζεται για τον οργανισμό σε πολλά περισσότερα, από μερικά περιττά κιλά.
Υποστηρίζουν κατ’ αρχήν πως η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων από το καθημερινό μας τραπέζι, αντανακλάται στην πνευματική υγεία. Κατά τη  διάρκεια της ζωής μας η συνεχής έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών από το διαιτολόγιό μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα  είτε με τη μορφή ψυχικών νοσημάτων, είτε προβληματικών συμπεριφορών, είτε νευρολογικών προβλημάτων.

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την επίδραση της διατροφής στα ζωτικά όργανα του σώματος. Τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως ο εγκέφαλος, ως όργανο του σώματος, επηρεάζεται και αυτός από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει»

εξηγεί ο δρ Andrew McCulloch, διευθυντής του Ιδρύματος για την Ψυχική Υγεία. Επίσης προσθέτει πως η αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων με δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής έχει δώσει σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι οι συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές ή η ψυχοθεραπείες.

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, μείωση της πρόσληψης λαχανικών κατά 34% και ψαριών κατά τα 2/3,  δημιουργούν προβλήματα στις λειτουργικές διαδικασίες του εγκεφάλου. Όλα αυτά συνδέονται με την εκδήλωση κατάθλιψης, προβλημάτων συγκέντρωσης, υπερκινητικότηταςκαι της νόσου Αλτσχάιμερ. Παρακάτω αναφέρεται το σύμπτωμα σε σχέση με τις ανάγκες σε βιταμίνες -ιχνοστοιχεία – μέταλλα και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτά:

Χωρίς τίτλο 2

Οι ειδικοί του Ιδρύματος δηλώνουν πως το πεδίο έρευνας εν πολλοίς παραμένει ανεξερεύνητο, εντούτοις ενθαρρύνουν τον κόσμο να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και το ψάρι και προτείνουν συνταγές-«καύσιμα» για τον εγκέφαλο.

 

*Η Αντωνία (Τόνια) Ζηλιαναίου, είναι διατροφολόγος και personal trainer και “αποστολή” της είναι να βοηθά τους ανθρώπους να πετυχαίνουν τους στόχους υγείας και σωματικής ευεξίας! Σύντομα, στην κοινότητα του Impact Hub Athens, η Τόνια θα ξεκινήσει μια σειρά από workshops με θέματα όπως οι καλές επιλογές διατροφής, τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στην πράξη και η συνειδητότητα στη διατήρηση συνηθειών που προάγουν την αποδοτικότητα σε χώρους εργασίας. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα “FN at Office“, το οποίο περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση στο κομμάτι fitness & nutrition στο χώρο εργασίας. Δύο φορές την εβδομάδα η κοινότητά μας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα 45λεπτο πρόγραμμα ευεξίας, που περιλαμβάνει θεωρία της ανατομίας και πρακτικές ασκήσεις ορθοσωμίας, με στόχο τη βελίτωση της στάσης του σώματος, την αύξηση της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας στο περιβάλλον εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση της κάθε συνάντησης, θα σερβίρεται υγιεινό σνακ. Περισσότερα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα! Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού για μία ιδιωτική συνεδρία με την Τόνια, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα. https://goo.gl/tCmy5W
Facebook : tonia.zilianaiou
LinkedIn : Antonia Zilianaiou

Pin It on Pinterest

Share This