Δημοτικη Αγορα Κυψελης

Η πρώτη Αγορά Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Με διαχειριστή το Impact Hub Athens και ιδιοκτήτη του κτιρίου το δήμο Αθηναίων, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης και αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό, με βασικούς άξονες τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Όραμά μας είναι η Αγορά να αποτελέσει έναν μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Πιστεύουμε ότι στον πυρήνα της επιχειρηματικότητας πρέπει να υπάρχει η διάθεση για προσφορά στην κοινωνία και ότι ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος (impact) μεγιστοποιείται όταν τα στοιχεία της συνεργασίας και της συν-δημιουργίας, συνυπάρχουν. Έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη ενεργών ομάδων γύρω από ένα κοινό όραμα και σκοπό, στη διαχείριση και αναβίωση χώρων και κατ ́ επέκταση, στο θετικό αποτύπωμα στην γειτονιά που συμμετέχουμε, αποδεχθήκαμε την πρόκληση του δήμου Αθηναίων να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία μας και εδώ. Έτσι, προσκαλέσαμε ομάδες πολιτών, κοινωνικές επιχειρήσεις, να «συγκατοικήσουν» σ’ ένα δημόσιο χώρο, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ώστε αυτή να γίνει και πάλι ένα σημείο συνάντησης, ένα σημείο αναφοράς.

Για εμάς, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης δεν είναι μόνο ένα εμβληματικό κτίριο, που αφηγείται την ιστορία της γειτονιάς και της πόλης μας, αλλά και μια πλατφόρμα, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες, η συν-δημιουργία, η συνεργασία και η καινοτομία μπορούν να δώσουν τη θετική ώθηση που χρειάζεται το περιβάλλον αστικό τοπίο και – κυρίως – οι άνθρωποι που το κατοικούν και το επισκέπτονται.

Εμπορικά κοινωνικά καταστήματα

Nέα προϊόντα, ωραίες ιδέες για δώρα, λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, εκλεκτά τρόφιμα, όπου κάθε αγορά σας στηρίζει έμπρακτα ένα κοινωνικό σκοπό. Pop up αγορές (θεματικές και μη)Αγορές παραγωγών και εμπειρίες γευσιγνωσίας με ιδιαίτερες γεύσεις και κουζίνες από όλο τον κόσμο.

Γνωρίστε τα νέα καταστήματα και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά.

Η Αγορά ως Κυψέλη Πολιτισμού

Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από διαφορετικούς συνεργαζόμενους φορείς πολιτισμού και καλλιτεχνικές ομάδες (θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές, εικαστικά και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) με στόχο την άμεση πρόσβαση του κοινού σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικό περιεχόμενο.

Μαθαίνοντας στην Αγορά

Διοργάνωση και φιλοξενία μαθημάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και βιωματικών σεμιναρίων για διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, με επίκεντρο την ανάπτυξη δεξιοτήτων (εκμάθηση γλωσσών, επαγγελματικός προσανατολισμός), την πρόσβαση και εξοικείωση με σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας (προγραμματισμός, ρομποτική, πρακτικές ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης), καθώς και μέσα έκφρασης (χορός, φωτογραφία, μουσική, εικαστικά).

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αναβιώνει μέσα από ένα νέο μοντέλο συνεργασίας

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε το Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους. Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές.

Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό́, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από́ άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο Δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων
υλοποιήθηκε αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

JOIN OUR COMMUNITY!

We offer a diverse set of subscription packages that allow you to work, learn and connect with the Impact Hub. All packages are designed to be both affordable and allow you to customize your subscription to your professional needs and preferences. Select the package that best meets your needs and suits your work habits and experience the amazing benefit of belonging to our local community and global network!

Pin It on Pinterest