Παγκόσμιο Κίνημα

World’s largest impact network

Παγκοσμιο Κινημα

Το Impact Hub στην Αθήνα είναι μέρος του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου impact στον κόσμο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε από μια ομάδα φοιτητών που ήθελαν να προκαλέσουν το status quo/το κατεστημένο. Οργανώνοντας μια εκδήλωση στο Royal Festival Hall του Λονδίνου με αφορμή το millennium, ξεκίνησαν το διάλογο για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και έπεισαν ακόμη και τους νικητές του Βραβείου Νόμπελ να συμμετέχουν σε αυτόν. Και αυτό έφτασε μέχρι τον Δαλάι Λάμα.
Έτσι δύο χρόνια μετά προσκλήθηκαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο απρόσωπος χαρακτήρας όμως τέτοιων θεσμών δεν τους αντιπροσώπευε και επέλεξαν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική σύνοδο κορυφής. Συνεργάστηκαν με την τοπική κοινότητα και τους ακτιβιστές στο Soweto, οι οποίοι οραματίζονταν να μετατρέψουν την περιθωριοποιημένη περιοχή της πόλης σε μια κοιτίδα τέχνης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συλλογικοποίησης. Το project ονομάστηκε Soweto Mountain of Hope δηλαδή  SOMOHO. Η δράση τους επισκίασε την επίσημη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών και άγγιξε αρχηγούς κρατών, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Soweto Mountain of Hope – SOMOHO
People’s Summit at SOMOHO, 2002
Επιστρέφοντας πίσω προσέλκυσαν μια ομάδα ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και ερευνητών από όλους τους κλάδους, για να συναντηθούν και να συζητήσουν για τα νέα δεδομένα και τις παγκόσμιες προκλήσεις. Από μια παρατημένη αποθήκη που βρήκαν στο κέντρο του Λονδίνου, στο Islington, μετατράπηκε γρήγορα σε ένα πρωτοποριακό κοινοτικό κέντρο από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Μέσα σε αυτό υιοθέτησαν νέες πρακτικές όπως ο κοινόχρηστος χώρος εργασίας, το κτίσιμο δικτύων και εκδηλώσεις για να προωθήσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.

Μετά από δύο χρόνια, η ιδέα διαδόθηκε σε άλλες πόλεις και το δίκτυο μεγάλωσε. Κι αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο: αυτό που ξεκίνησε στο Λονδίνο εξαπλώθηκε σε τρεις ηπείρους και από τότε συνεχώς εξελίσσετε σε μια τεράστια κοινότητα σε 102 πόλεις, σε πέντε ηπείρους με 16.000 μέλη. Και τα νούμερα συνεχώς αυξάνονται αφού αναπτύσσεται ραγδαία με ένα τρόπο που είναι διεθνώς συνδεδεμένος και τοπικά εμβεβλημένος.

Μια τοπική εμπειρία ενός παγκόσμιου κινήματος

Κάθε Impact Hub έχει το δικό του χαρακτήρα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και τις προκλήσεις σε τοπικό επίπεδο. Με τις δικές του πινελιές και αισθητική σε εναρμόνιση με τα τοπικά χαρακτηριστικά. Χώροι με όλα τα εργαλεία και τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν καινούριες επιχειρήσεις με βιώσιμο, θετικό αντίκτυπο προσφέροντας πρόσβαση στη σωστή εμπειρία, γνώση, δίκτυα, αγορές και χρήματα. Αλλά πάνω από όλα, χώροι για συναντήσεις με σημασία, ανταλλαγή και έμπνευση, γεμάτοι από διαφορετικούς ανθρώπους που κάνουν απίθανα πράγματα.

Το Impact Hub του Μόντρεαλ βρίσκεται σε μια πρώην εκκλησία. Το Impact Hub Antigua προσφέρει εκπληκτική θέα στα ηφαίστεια και τα μέλη της Impact Santa Barbara ταξιδεύουν μεταξύ του Impact Hub στην πόλη τους το πρωί για να τελειώσουν στο Impact Hub τους στην παραλία το απόγευμα. Το Impact Hub Athens στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του Ερν. Τσίλλερ.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα Impact Hub σε όλο τον κόσμο, ένα διεθνές δίκτυο τοπικά συνδεδεμένων ανεξάρτητων κοινοτικών κέντρων για την κοινωνική οικονομία και καινοτομία.

Pin It on Pinterest