Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη φάση μετατροπής τους σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Όλο και περισσότερα κοινά προσμένουν να διερευνήσουν στον χώρο του μουσείου την ταυτότητά τους και να μάθουν περισσότερα για την κοινότητα στην οποία ανήκουν, μέσα από νέες και διευρυμένες εμπειρίες.

Το φετινό ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, Το Μουσείο Μου (20 και 21 Νοεμβρίου 2019, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138), θα πραγματευτεί τις δυνατότητες επιτυχίας του μοντέλου τρίτου χώρου στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και θα διερευνήσει πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και εμπλοκή κοινοτήτων.

 

Πρόγραμμα Αθήνας

 

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

9:00

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 

9:30-10:30

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

10:30-11:00

Kristin Prestegaard

Το Μουσείο των Ανθρώπων: Δέσμευση απέναντι στην Κοινότητα

 

11:00-11:45

Marcelo Rezende

Μάρλεν Μούλιου

Πρόσωπο με πρόσωπο

 

11:45-12:15

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

12:15-12:45

Katy Ashton

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ανθρώπων – Αλλαγή μέσα από την Συν-Δημιουργία

 

12:45-13:45

Δέσποινα Γερουλάνου

Άκης Γκούμας

Αλίκη Κακουλίδου – Δήμητρα Βασιλάκου

Anticlastics

Κίμων Φραγκάκης | συντοντιστής

Υπεραξία στα Χέρια των Δημιουργών

 

13:45

ΛΗΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

15:00-18:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Απαραίτητη η προεγγραφή

 

18:00-20:00

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

 

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

10:00-13:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Απαραίτητη η προεγγραφή

 

14:00

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

 

14:30-15:00

Cécile Dumoulin

“Ανάμειξη του Μουσείου”: Μία Συμμετοχική Εμπειρία του Mucem, των Επιτυχιών του, και των Ορίων του

 

15:00-16:00

Χρήστος Καρράς

Σόφη Λάμπρου

Meriç Öner

Αμαλία Ζέπου | συντονίστρια

Καυγάδες στο Σαλόνι

 

16:00-16:30

Katrina A. Stacy

Ενδυνάμωση της Κοινότητας σε έναν Ιστορικά Φορτισμένο Τόπο

 

16:30-17:00

Μαρία Τσαντσάνογλου

Το Μουσείο του Αύριο Είναι Εδώ

 

17:00-17:30

Catherine Devine

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στα Μουσεία

 

Μάθετε περισσότερα και κλείστε το εισιτήριό σας: www.thecomuseum.org

————————————————————————————————-

Το Μουσείο Μου είναι ένα διεθνές συνέδριο για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, το οποίο διοργανώνεται ετησίως στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για μία διεθνή πλατφόρμα γνώσης για την ευημερία των πολιτιστικών οργανισμών και των κοινοτήτων που αυτοί υπηρετούν, η οποία ενισχύει την παραγωγή και την ανταλλαγή νέων ιδεών και παράλληλα διευκολύνει και ευνοεί τη δημιουργία δικτύων και συνεργειών μεταξύ επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2011 με πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη, σε συνεργασία με δύο σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και το British Council. Μέσα στα χρόνια, όμως, εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από ένα συνέδριο.

Η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα μιας δεκάχρονης δυναμικής συνεργασίας και έχει στόχο να προωθήσει τη συλλογική δράση και τη δικτύωση, να ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιο των μουσείων, των πολιτιστικών οργανισμών και των ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εμπιστοσύνης, να ενθαρρύνει τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και ωφέλιμων πρακτικών, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Pin It on Pinterest

Share This