Η Αθήνα πρωτοπορεί στην παραγωγή ιδεών με στόχο περισσότερη διαφάνεια στην Ευρώπη! Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (8,9 &10 Απριλίου 2016) πραγματοποιήθηκε το πρώτο Diplohack Athens, ένα τριήμερο hackathon για τα Ανοιχτά Δεδομένα και τη διαφάνεια, με πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Impact Hub Athens, στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

DIPLOHACK COLOR.Still002

Η Σόφη Λάμπρου και ο Δημήτρης Κοκκινάκης, ιδρυτές του Impact Hub Athens, καλωσορίζουν το κοινό στο 1ο Diplohack Athens

Περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες -ερευνητές, διπλωμάτες, developers, δημοσιογράφοι, κοινωνικοί επιχειρηματίες, designers και ενεργοί πολίτες- οι οποίοι σχημάτισαν τελικά έξι ομάδες, δούλεψαν όλο το Σαββατοκύριακο σε ένα εύρος ιδεών με στόχο να βελτιώσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, αλλά και να καταστήσουν τα δεδομένα πιο ανοιχτά και προσβάσιμα στους πολίτες.

DIPLOHACK COLOR.Still003

Χαιρετισμός του κ. Caspar Veldkamp, Πρέσβη της Ολλανδίας στην Αθήνα

Τους συμμετέχοντες καθοδήγησαν και ενέπνευσαν ειδικοί σε θέματα Ανοιχτών Δεδομένων και διακυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο Caspar Veldkamp, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα ο Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η Νάνσυ Ρουτζούνη, σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδος, η Αναστασία Παπαστυλιανού, συντονίστρια του opengov.gr, ο Διομήδης Σπινέλλης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μιχάλης Βαφόπουλος του ODI, ο Πέτρος Στεφανέας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Εβίκα Καραμαγκιώλη, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βαγγέλης Μπάνος του Υπερδιαύγεια, ο Στέφανος Λουκόπουλος του VouliWatch, η Στεφανία Ξυδιά του Place Identity, ο Αλέξανδρος Μελίδης της Open Wise και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα Ανοιχτών Δεδομένων.

DIPLOHACK COLOR.Still015

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, μιλά για καλές πρακτικές σε σχέση με τη χρήση των Ανοιχτών Δεδομένων

Οι συμμετέχοντες στο Diplohack, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Orange Groveαπάντησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πρόσκληση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών κ. Bert Koenders, ο οποίος προκάλεσε του Ευρωπαίους πολίτες να «ανοίξουν το μαύρο κουτί των Βρυξελλών». Κατά τη διάρκεια του hackathon, οι ομάδες εργασίας που συμμετείχαν δούλεψαν ενταντικά παράγοντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για πεδία όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, οι πηγές χρηματοδότησης, το μνημόνιο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

DIPLOHACK COLOR.Still014

Diplohackers εν δράσει!

Η ομάδα που διακρίθηκε πρότεινε την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού με τη βοήθεια του οποίου οι χρήστες θα μπορούν να μπαίνουν στο ρόλο των προσώπων που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη και να απολαμβάνουν μια μικρή εμπειρία της καθημερινότητάς τους. Η νικήτρια ομάδα θα συμμετάσχει στο European Transparency Camp τον Ιούνιο στο Άμστερνταμ, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει στα προγράμματα incubation του Impact Hub Athens.

DIPLOHACK COLOR.Still012

DIPLOHACK COLOR.Still007

Τα αποτελέσματα του Diplohack Athens θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμών και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τα επόμενα hackathons θα λάβουν χώρα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η Βουδαπέστη, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, οι Βρυξέλλες, η Βιέννη και η Στοκχόλμη.

DIPLOHACK COLOR.Still010

Η κα Ανδρονίκη Παυλίδου, της νικήτριας ομάδας του Diplohack Athens, παραλαμβάνει το βραβείο από την κριτική επιτροπή

«Το Diplohack Athens αποτέλεσε την αφορμή για τη γένεση ενδιαφέροντων ιδέων για το πώς μπορεί να βελτιωθούν οι διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο απόθεμα ταλέντου», δήλωσε ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα, Caspar Veldkamp.

15

14

Περισσότερες πληροφορίες για το Diplohack θα βρείτε εδώ και εδώ. Ακολουθήστε το Diplohack στα social media: @EU2016NL | #TCampEU | #DiplohackAthens

Pin It on Pinterest

Share This