Τι συνέπειες έχει για το περιβάλλον η σπατάλη τροφίμων; Θα καταφέρει τα επόμενα χρόνια ο πλανήτης να “ταΐσει” τον πληθυσμό που αυξάνεται διαρκώς; Πώς μπορούμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι ως καταναλωτές και να κάνουμε καλύτερες επιλογές που δεν είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη και την κοινωνία

Προσπαθώντας να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα γίνεται σαφές πως ζητάμε από τη φύση περισσότερα από αυτά που μπορεί να δώσει και σύντομα θα χρειάζονται οι πόροι τριών πλανητών του μεγέθους της Γης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Με τα δεδομένα αυτά, η αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε γίνεται αναγκαία.

Στο πλαίσιο μιας πιο υπεύθυνης κατανάλωσης, όλα τα Impact Hubs του παγκόσμιου δικτύου αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε μέχρι το τέλος του έτους στον 12ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δίνουμε κάποιες ιδέες για συνειδητή κατανάλωση στην Αθήνα.

 

  •  Χρησιμοποίησε φιλικά προς το περιβάλλον Μέσα Μεταφοράς

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ρύπων στην ατμόσφαιρα προκαλείται από την  υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιήσεις το ποδήλατό σου για τη μετακίνησή σου στην πόλη; Εναλλακτικά, δοκίμασε τα e-scooters, τα ηλεκτρικά πατίνια που λειτουργούν με μπαταρία και έχουν φέρει την επανάσταση στην αστική μετακίνηση.

 

  • Κάνε συνειδητές αγορές

Τι προϊόντα θα έρθουν στο τραπέζι σου αυτή την εβδομάδα; Αν θέλεις να γνωρίζεις από που προέρχονται και με ποιο τρόπο έχουν παραχθεί, έλα και κάνε τις αγορές σου από το Μποστάνι μας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μια ανοιχτή αγορά που υποστηρίζει τη φιλική στο περιβάλλον γεωργία και παραγωγή και την πρόσβαση σε ποιοτική και κοινωνικά δίκαιη τροφή. Κάθε Τετάρτη στις 16:00, επιλέγουμε την τροφή μας με συνείδηση, κάνουμε τα ψώνια μας και συζητάμε για τη διατροφή και το περιβάλλον.

 

  • Δώσε μια…”δεύτερη ευκαιρία” σε ένα ρούχο

Οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε περισσότερα ρούχα από όσα χρειαζόμαστε. Σε καταστήματα second hand ειδών, όπως το Second Hand Shop στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, θα βρεις ‘νέα’ ρούχα για να ανανεώσεις τη γκαρνταρόμπα σου, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε ρούχα σου που πλέον δεν χρειάζεσαι και θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Παράλληλα, θα δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία απασχόλησης για ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στηρίζοντας τις θέσεις εργασίας τους.

 

  • Ανακύκλωσε, επαναχρησιμοποίησε, επισκεύασε

Συχνά όταν χαλάει ένα αντικείμενο συνηθίζουμε να το πετάμε και να αγοράζουμε ένα νέο. Τα τελευταία χρόνια όμως σε όλον τον κόσμο, εξαπλώνεται η καλή πρακτική επισκευής και επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων, αντί να μετατρέπονται σε σκουπίδια. Επισκέψου, λοιπόν, το κατάστημα του Επανεκκίνησις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ανακύκλωσε τις χαλασμένες ηλεκτρονικές σου συσκευές, επισκεύασε αυτές που είναι ακόμη λειτουργικές και βοήθησε ώστε να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, η περιβαλλοντική ρύπανση και η υπερκατανάλωση.

 

  • Μη σπαταλάς το νερό

Αν αφήσεις ανοιχτή τη βρύση για πέντε λεπτά, η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα! Κλείσε, λοιπόν, τη βρύση του νερού όταν πλένεις τα δόντια σου, προτίμησε το σύντομο ντους αντί να γεμίσεις τη μπανιέρα σου και μην αμελείς τις διαρροές στα υδραυλικά του σπιτιού σου. Και φυσικά, μη σταματάς να ενημερώνεσαι για τρόπους ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπως το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Hydrousa, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάκτηση νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα, καθώς και στην αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων των περιοχών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας. 

#BePartOfTheChange

Pin It on Pinterest

Share This