Τα δημιουργικά μυαλά δεν σταματούν να δουλεύουν και να «κατεβάζουν» καινοτόμες ιδέες όπου και αν βρίσκονται, ό,τι και αν κάνουν. Ακόμα και μια χαλαρή βόλτα σε μια παραλία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια καινούρια επιχειρηματική ιδέα, η οποία μπορεί να φτάσει και στην τελική φάση ενός πανευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτομίας! Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία της PHEE, μιας διαφορετικής επιχείρησης, της οποία η πρώτη ύλη είναι… τα φύκια, από τα οποία δημιουργεί πρωτότυπα και εύχρηστα αξεσουάρ, όπως θήκες κινητών.

Όπως μας εξηγεί ο Χάρης Νινιός, co-founder της PHEE, «η PHEE δημιουργήθηκε πριν από ακριβώς δύο χρόνια μετά από μια απογευματινή βόλτα σε παραλία της Αττικής. Παρατηρώντας τις ποσότητες των φυκιών που βρίσκονταν πεταμένα στην παραλία ξεκίνησε μια χαλαρή κουβέντα μεταξύ μας για τους τρόπους που μπορουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εξαιρετική πρώτη ύλη που βρίσκεται μόνο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες και μέχρι σήμερα θεωρείται στερεό απόβλητο και βαραίνει τους ΧΥ.ΤΑ και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Εκείνη την ημέρα δώσαμε μια μεγάλη υπόσχεση μεταξύ μας να δημιουργήσουμε μια πρότυπη παραγωγική εταιρεία με σκοπό να αναδείξουμε τα νεκρά φύλλα των φυκιών χρησιμοποιώντας τα ως κύρια πρώτη ύλη σε ξεχωριστές εφαρμογές. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η PHEE».

Δύο χρόνια μετά λοιπόν και μετά από αμέτρητες ώρες συλλογής και επεξεργασίας φυκιών η PHEE συμμετέχει στοScaling Program του Impact Hub, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά σε 8 Impact Hubs σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της, εντός και εκτός της ελληνικής αγοράς.

Εκτός από τις παραλίες, την ομάδα της PHEE μπορεί να την συναντήσει κανείς στο εργαστήριό της όπου παρακολουθεί την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας του υλικού, η οποία σχεδιάστηκε έπειτα από μακρά περίοδο έρευνας και ανάπτυξης καιπροστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έρευνα, prototyping, παραγωγή και σχεδιασμός για την εμπορική τοποθέτηση της πρώτης σειράς αξεσουάρ από φύκια, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους σε επιλεγμένες αλυσίδες καταστημάτων, αλλά και στο online shop της PHEE.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν έγιναν εν μια νυκτί και χωρίς δυσκολίες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων που θα στελεχώσουν την επιχείρηση στα πρώτα της βήματα καθώς και η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την έρευνα και την ανάπτυξη. Όπως επισημαίνει ο Χάρης, «με επιμονή και σκληρή δουλειά καταφέρνουμε να τα αντιμετωπίζουμε και να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι και πιο αποδοτικοί».

Και πράγματι γίνονται καλύτεροι και πιο αποδοτικοί! Φέτος, η PHEE βρέθηκαν ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ του European Social Innovation Competition, οι οποίοι επιλέχθησαν ανάμεσα σε 1.400 ομάδες από 40 διαφορετικές χώρες. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν “New Ways to Grow” και σίγουρα η PHEE είχε μια, αν μη τι άλλο, πολύ πρωτότυπη ιδέα για το πώς μπορεί να παραχθεί και να επανακινηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσα από πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ο Χάρης εξηγεί, «Όπως προαναφέρθηκε η PHEE βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης των πρώτων εμπορικών εφαρμογών του υλικού της.Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του έτους θα κυκλοφορήσει η πρώτη σειρά με «PHEEκινες» θήκες για τις συσκευές της Apple. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε μας θήκη θα έχει μοναδικό σχεδιασμό και φέρνει την μαγεία του θαλάσσιου στοιχείου στην καθημερινότητα μας. Παράλληλα είμαστε στην διαδικασία αναζήτησης και άλλων εμπορικών εφαρμογών του υλικού μας με τελικό σκοπό να φέρουμε την φύση κοντά στον άνθρωπο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασία στην Ελλάδα και το πιο σημαντικό να δημιουργήσουμε ποιοτικά και καινοτόμα 100% Ελληνικά προϊόντα στους πελάτες μας εντός και εκτός εθνικών συνόρων».

Εν αναμονή λοιπόν των «PHEEκινων» θηκών τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και σίγουρα την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε παραλία θα δούμε τα φύκια λίγο διαφορετικά!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 28/11/2015 στο blog του Impact Hub Athens στην ελληνική έκδοση της Huffingtonpost. Μπορείτε να δείτε την αρχική δημοσίευση του άρθρου εδώ.

Pin It on Pinterest

Share This