Η ιστορια…

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης αποτέλεσε το εμπορικό κέντρο της περιοχής για περισσότερα από 50 χρόνια. Οι αλλαγές στην πληθυσμιακή σύσταση, στα εμπορικά και καταναλωτικά μοντέλα και πρότυπα, αλλά και οι ευρύτερες κοινωνικό- οικονομικές προκλήσεις της δεκαετίας του ’80, οδήγησαν τους τότε κατοίκους σε απομάκρυνση τόσο από τη γειτονιά όσο και από την Αγορά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εμπορική δραστηριότητα του κτιρίου είχε πλέον τελειώσει.

Οι Αγορές πάντα είχαν ένα κεντρικό ρόλο στη ζωή των μεγαλύτερων ή μικρότερων κοινοτήτων. Ήταν ο χώρος, συνδιαλλαγών, συζητήσεων και λήψης αποφάσεων, το εμπορικό και το πνευματικό κέντρο μιας περιοχής. Κυρίως όμως ήταν ο χώρος συνάθροισης και ζύμωσης όλων των στοιχείων που συνέθεταν την κοινότητα, όσο ετερόκλητα και αν ήταν αυτά, με απώτερο στόχο τη συνολική ενδυνάμωση τους.

“Με στόχο η Δημοτική Αγορά να γίνει το σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής και να γίνει ένα ενδιαφέρον και καινοτόμο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, που θα προσελκύει επισκέπτες από όλη την Αθήνα, την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να αποτελέσουν τους νέους ενοίκους των καταστημάτων της αγοράς.”

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα αποτελέσει το όχημα που θα επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στην πολυχρωμία της γειτονιάς, αλλά και στη μεγάλη παράδοσή της και κυρίως, με τη συμμετοχή των κατοίκων.  

Νέοι επαγγελματίες και οικογενειάρχες επιστρέφουν στην περιοχή, εγχειρήματα ενεργοποιούνται, κοινωνικοί και καλλιτεχνικοί χώροι και ομάδες διασυνδέονται και η χαμένη αίγλη της Φωκίωνος μοιάζει να επανέρχεται. Οι προοπτικές για την εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος είναι πολλές και αντανακλώνται από το συνεχές ενδιαφέρον και την εμπλοκή των κατοίκων στο μέλλον της Αγοράς.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε το 2016 από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Ακολουθώντας το συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης και αναβίωσης του αστικού τοπίου, ο δήμος Αθηναίων με το συνΑθηνά επέλεξε μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία το Impact Hub Athens προκειμένου να επιμεληθεί την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Με ιδιοκτήτη τον δήμο Αθηναίων και φορέα διαχείρισης το Impact Hub Athens, η λειτουργία της Αγοράς αποτελεί ένα πρότυπο καινοτόμο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η αρμονική λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος. Το νέο μοντέλο συν-διαχείρισης εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

 

Ποια ειναι η προσκληση;

Η πρόσκληση απευθύνεται σε ομάδες ή άτομα που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ως εμπορική στέγη και να γίνουν μέρος της αναβίωσης του ιστορικού κτηρίου. 

Επιχειρήσεις και οργανισμοί που είτε δραστηριοποιούνται ήδη, είτε είναι υπό σύσταση, είτε βρίσκονται σε στάδιο επέκτασης του κύκλου εργασιών τους και θέλουν να είναι οι “κάτοικοι” της Δημοτικής Αγοράς για τα επόμενα χρόνια, είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση 2 εκ των καταστημάτων της Αγοράς, αποτελώντας την καρδιά του εμπορικού πυλώνα του συγκεκριμένου εγχειρήματος  

Δεκτές γίνονται προτάσεις που αφορούν καταστήματα εμπορικής δραστηριότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον διασφαλίζοντας παράλληλα ένα  βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης. Επιχειρήσεις που συνδυάζουν κλασσικές επιχειρηματικές ενέργειες με μια πρόταση κοινωνικής καινοτομίας. 

Η ανοιχτή πρόσκληση διέπεται από τις αρχές που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης της ΔΑΚ από το Δήμο στο Impact Hub Athens.

 

Τι προσφερουμε

Πιο συγκεκριμένα οι χώροι που διατίθενται είναι:

1 χώρος/κατάστημα των 13 τ.μ.

1 χώρος/κατάστημα των 18 τ.μ.

 

Α. Κοινόχρηστα έξοδα [ρεύμα κοινόχρηστων χώρων, ίντερνετ, καθαριότητα και φύλαξη του κεντρικού χώρου, τουαλέτα ΑμεΑ, τουαλέτες κοινού και προσωπικού εργαζομένων στη Δημοτική Αγορά) 

Β. Προώθηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης μέσω όλων των επικοινωνιακών εργαλείων και μέσων που χρησιμοποιεί το Impact Hub, καθώς και μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με τοπικά και διεθνή μέσα επικοινωνίας και διαφημιστικές εταιρείες.

Γ. Διοργάνωση και συντονισμός εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (όπως μαθήματα Ρομποτικής, μαθήματα Χορωδίας και Ορχήστρας εμπνευσμένο από το El Sistema, Συναυλίες, Εκθέσεις, Δραστηριότητες για τα παιδιά Pop Up Markets κ.α.)

Δ. Επιστασία του κτιρίου, υποδοχή/φιλοξενία επισκεπτών. Μέσα από την ομάδα των hosts και τη λειτουργία ενός Info Point οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγούνται στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς, να μαθαίνουν την παλιά και τη σύγχρονη ιστορία της.

Ε. Αποθηκευτικοί χώροι. Για κάποια από τα καταστήματα και ανάλογα με τη δραστηριότητα προσφέρεται και αποθήκη 10 τ.μ. στον υπόγειο χώρο της Αγοράς.

 

Κατοψη

Τιμολογιακη Πολιτικη

Τα ενοίκια είναι μηνιαία και κυμαίνονται από 320€/μήνα έως 520€/μήνα ανάλογα το μέγεθος του καταστήματος.
Tο οικονομικό αντάλλαγμα συνεισφέρει αποκλειστικά στη λειτουργία και τη συντήρηση της Δημοτικής Αγοράς.

Κριτηρια Αξιολογησης

Μετρήσιμοι παράμετροι συμβατότητας:

  • Βιωσιμότητα της δράσης – δυνατότητα συνέχειας με σαφή μελέτη περίπτωσης της επιχειρηματικής Δράσης και του επιχειρηματικού μοντέλου
  • Θετικός Κοινωνικός αντίκτυπος των αναμενόμενων αποτελεσμάτων
  • Ομάδα – συνοχή ομάδας, σαφές οργανόγραμμα, ιστορικό δράσεων
  • Καινοτομία της δράσης, είτε στη μεθοδολογία υλοποίησης είτε στο τελικό αποτέλεσμα
  • Συνεργασία με άλλες οργανώσεις ή φορείς
  • Συνάφεια με τους θεματικούς στόχους της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης (όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τη δημόσια διαβούλευση)
  • Ισχυρή βαρύτητα στην τελική απόφαση έχει το επιχειρηματικό μοντέλο και πλάνο της έκαστης επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη τελική σύνθεση συγκατοίκησης που θα προκύψει από τις αιτούμενες επιχειρήσεις

Οι επικρατέστερες προτάσεις θα προσκληθούν και για μία δια ζώσης συνάντηση – συνέντευξη με την επιτροπή.

Ερωτησεις – Αιτησης Υποβολης

Υποβολή αιτήσεων έως Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 , 11.00 π.μ.

[email protected]

 

Χρησιμες Πληροφοριες  

6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

  • Έκταση: 4.012.810 τ.μ
  • Ποσοστό έκτασης επί συνόλου του δήμου Αθηναίων: 10,57%
  • Πληθυσμός: 162.366 κάτοικοι (Πληθυσμιακή Πυκνότητα 40,47%)

Το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει τις συνοικίες από τα Πατήσια μέχρι το Πεδίο του Άρεως και από τον Σταθμό Λαρίσης μέχρι το Πολύγωνο και πιο συγκεκριμένα τις συνοικίες: Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής,  Άνω Κυψέλη, Κυψέλη και Νέα Κυψέλη

Έρευνες σχετικά με την ιστορία της Κυψέλης και διάφορα δημογραφικά στοιχεία:

 

Pin It on Pinterest

Share This