Ξεκινώντας πέρυσι την επαναλειτουργία της με διαχειριστή το Impact Hub Athens και ιδιοκτήτη του κτιρίου το δήμο Αθηναίων, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έγινε σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους, δημιουργώντας  μια δεμένη κοινότητα σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της πόλης.

Με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνική οικονομία, προσκάλεσε πριν ένα χρόνο ομάδες πολιτών και κοινωνικές επιχειρήσεις, να «συγκατοικήσουν» σ’ ένα δημόσιο κτίριο, συστήνοντάς μας 8 καταστήματα και φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας,  που με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον συνέβαλαν στην ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας και της τοπικής οικονομίας. Ακόμη, κατάφερε να δημιουργήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της, με πολυθεματικές δράσεις, φεστιβάλ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καινούργιες εμπειρίες, κάνοντας όσους ζουν εκεί “υπερήφανους” για αυτό που έχει γίνει  η Αγορά”.

Μέχρι σήμερα, στην Αγορά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 30 πολιτιστικές παραγωγές–  πρωτοβουλίες του Impact Hub Athens και 45 συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως οι “Διάλογοι” με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το #7daychallenge με τη Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, τα Cine – Μαγειρέματα με το Goethe Institut και το MitOst και το Athens Zero Waste Festival με το Πλαστικουργείο. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 3 EthnoFests μαζί  με τις κοινότητες της Αιθιοπίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας και 30 Pop Up Αγορές σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, η Σούπερ Κυψέλη -ένας τόπος γνωριμίας και συνάντησης με τους επαγγελματίες της Κυψέλης, το αληθινά πρόσωπα της γειτονιάς-, το Μποστάνι -μια αγορά-κοινότητα νέων παραγωγών με προϊόντα φυσικής καλλιέργειας- και το Pop Up Brunch -μία ” γαστρονομική mecca για τους λάτρεις του φαγητού.

    

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Αγοράς στην εκπαίδευση, καθώς σε αυτό το διάστημα απασχόλησε 230+ μαθητές σε περισσότερες από 2.000 ώρες διδασκαλίας με επίκεντρο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την πρόσβαση και εξοικείωση με τα σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας καθώς και τα μέσα έκφρασης. Με την πεποίθηση ότι η μουσική  αποτελεί ένα σημαντικό μέσο έκφρασης και σύνδεσης, δημιούργησε το Unison, μία ομάδα παιδιών και νέων με διαφορετική κουλτούρα που με τη ξεχωριστή  μεθοδολογία του el sistema και του community arts συζητά, διαδρά, και λέει την ιστορία της μέσα από τη μουσική, “παίζοντας” για την ενότητα, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στηρίζοντας τις αγορές με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες. Το “κοινωνικό αποτύπωμα” των καταστημάτων και των οργανισμών της είναι εμφανές, με 52 νέες θέσεις εργασίας να έχουν καλυφθεί και πάνω από 7.450 πολίτες να έχουν ωφεληθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αγοράς. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 175 δωρεές επισκευασμένων υπολογιστών σε 27 σχολεία από το Επανεκκίνησις και 10 κύκλοι μαθημάτων προγραμματισμού και βασικής χρήσης Υπολογιστών από την ΕΛ.ΛΑΚ σε 250 + ενδιαφερόμενους, 23 ωφελούμενοι από τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Caritas Hellas  μπήκαν στην αγορά εργασίας και 1114 άνθρωποι έλαβαν νομική υποστήριξη  από το Danish Refugee Council, 100 μικροί Έλληνες παραγωγοί επωφελήθηκαν και 2 τόνοι τροφίμων πρώτης ανάγκης δόθηκαν σε πολίτες του Δήμου Αθηναίων από το Wise Greece.

    

Σημαντική στιγμή, η επίσκεψη του Muhammad Yunus στην Αγορά, στο πλαίσιο του Convergences Greece Forum, κατά τη διάρκεια των δράσεων του #5yearsofImpact. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος και επιχειρηματίας συναντήθηκε με τους φορείς που φέρνουν το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και γνώρισε από κοντά τη λειτουργία του καινοτόμου μοντέλου της Αγοράς, δίνοντας την ευχή για περισσότερη κοινωνική αλλαγή στο μέλλον.

Γιορτάζοντας τον πρώτο χρόνο της επιτυχημένης πορείας της, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έδωσε ξανά ραντεβού στη Φωκίωνος διοργανώνοντας “μικρές γιορτές” μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς, σε ένα εορταστικό Pop up Brunch παρέα με τον Pepper 96.6, στη Σούπερ Κυψέλη και σε μια εορταστική  jammin’ μουσική βραδιά στη γειτονιά!

Δείτε τι έγινε στα πρώτα γενέθλια της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, εδώ.

Ραντεβού στη Φωκίωνος!

Pin It on Pinterest

Share This