What does the word “refugee” mean to you?  from Impact Hub Athens on Vimeo.

Τεχνολογία, design και εκπαίδευση δίνουν καινοτόμες λύσεις στα ζητήματα που θέτει το προσφυγικό ζήτημα. Γνωρίστε τις τις τρεις δημιουργικές ομάδες, που διακρίθηκαν στο μαραθώνιο του «Hack the Camp», και προτείνουν καινοτόμες λύσεις για τα ζητήματα που θέτει το προσφυγικό ζήτημα.

Μετά από τρεις εντατικές ημέρες εργασίας παρουσιάσεων και συνεργασίας με τους μέντορες του Hack The Camp (2–4 Δεκεμβρίου 2016), δέκα ομάδες από προγραμματιστές, πρόσφυγες, σχεδιαστές, κοινωνικούς επιχειρηματίες, εργαζομένους στον ανθρωπιστικό τομέα, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες διαγωνίστηκαν με τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του δημιουργικού μαραθωνίου hackathon για να εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τα ζητήματα των προσφύγων στην Ελλάδα.

Η ομάδα NativeNet κέρδισε το πρώτο βραβείο των 10.000 $, παρουσιάζοντας μια έξυπνη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που συγκεντρώνει όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες που αφορούν τους πρόσφυγες σε Αραβικά, Φαρσί και Αγγλικά. Ακόμη περιλαμβάνει μαθήματα βασικών Ελληνικών, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να έρθουν σε επαφή με ΜΚΟ και άλλους δυνητικούς εργοδότες.

Το δεύτερο βραβείο των 6.000 $ απονεμήθηκε στην ομάδα Refergon, που δίνει στους πρόσφυγες πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσα από τα υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα με το chatbot που αναπτύσσει. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς φορείς, θα προσφέρει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε πρόσφυγες ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργασιακά εφόδια. Και οι δυο πρώτες ομάδες περιλαμβάνουν πρόσφυγες στα μέλη τους.

Tο Autonomous Water supply επικεντρώθηκε στο ζήτημα της υγιεινής και κατάκτησε την τρίτη θέση και το βραβείο των 4.000 $. Πρόκειται για έναν έξυπνα σχεδιασμένο φορητό νιπτήρα που δίνει αυτονομία στους πρόσφυγες όσον αφορά στην πρόσβαση στο καθαρό νερό, και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες όπως οι γυναίκες και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ομάδα ΕτερART, που εφαρμόζει τις παραστατικές τέχνες για την επικοινωνία παιδιών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, με τη χρήση του ίδιου του σώματος σαν να ήταν κρουστό όργανο.

Παράλληλα οι νικήτριες ομάδες θα λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης από το Impact Hub Athens για τους τέσσερις προσεχείς μήνες. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα BizSpark της Microsoft το οποίο παρέχει πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού. Τα χρηματικά έπαθλα και οι επιπλέον υπηρεσίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν προκειμένου οι ιδέες που διακρίθηκαν να γίνουν πράξη.

Στην επταμελή κριτική επιτροπή, συμμετείχαν οι Asef Farjam (Γιατροί του Κόσμου), Δημήτρης Κοκκινάκης (Impact Hub Athens), Τίμος Πλατσάς (Microsoft), Παναγιώτης Τσανάκας (ΕΜΠ, ΕΔΕΤ), Έφη Τσιότσιου (Ίδρυμα Ωνάση), Ναντίνα Χριστοπούλου (Melissa) και ο πρέσβης Geoffrey R. Pyatt (Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα).

Στην πρώτη φάση του Hack the Camp, που έλαβε χώρα στις 21-22 Οκτωβρίου, στη Διπλάρειο Σχολή, περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες και 30 ειδικοί από τα πεδία της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, και της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτέλεσαν μια δυναμική ομάδα που δούλεψε συνεργατικά για να συνεισφέρουν στις ανάγκες που φέρνει στην επιφάνεια η προσφυγική κρίση. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ομάδες και προσέφεραν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους.

 

Ο τελικός του Hack the Camp πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Δεκεμβρίου 2016 στο Impact Hub Athens. Συγχαρητήρια στους νικητές, αλλά και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο #HackTheCamp! Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens και τηνΠρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα –η οποία παρείχε και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματικών βραβείων για τους νικητές-, καθώς και τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών Creative Associates International και International Alert που συντόνισαν τη διεξαγωγή του μαραθωνίου.

 

Ευχαριστούμε ακόμη, την Microsoft Hellas για τη συνεισφορά στα χρηματικά έπαθλα, την παροχή λογισμικού, καθώς και το τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentoring στις ομάδες του #HackTheCamp, και την Intel για την παροχή δωρεάν τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που δουλέψατε μαζί μας!

Pin It on Pinterest

Share This