Καμπάνιες για τα εργασιακά δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα οικογενειακής και συζυγικής μέριμνας έχουν συνεισφέρει, κατά καιρούς, σε νίκες για την ισότητα, τον σεβασμό και την ελεύθερη έκφραση. Σήμερα, νέοι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βιώνουν καθημερινά bullying για το ποιοι είναι και τον τρόπο που εκφράζονται. Η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας είναι άμεση.

Δυο έφηβοι από την Κυψέλη σχεδιάζουν μία διαφορετική online καμπάνια για το δικαίωμα στην έκφραση φύλου και την ελεύθερη επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού.  

Η ομάδα του Impact Hub Athens και του Λόγου Παίγνιον, ύστερα από in situ έρευνα στη γειτονιά της Κυψέλης, παρατήρησε ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές ανάμεσα σε νέους ηλικίας 16-20 χρονών απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γεγονός που καθιστά σαφή την αδυναμία κατανόησης στο δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση, αλλά και την αγάπη ανεξάρτητα από το φύλο.

Ο Φαρχάντ (18 ετών) και η Πηγή (15 χρονών), μέλη του κέντρου υποστήριξης παιδιών και εφήβων Streetlights στην Κυψέλη, γίνονται “Πρεσβευτές της  Αλλαγής” (Ambassadors of Change) και με εργαλείο το Instagram επιλέγουν να “θίξουν” ενα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Αγγίζοντας το θέμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι 2 έφηβοι επιχειρούν να περιορίσουν τη ρητορική μίσους (hate speech) και να ενισχύσουν την ανεκτικότητα ως προς την ελεύθερη έκφραση αγάπης και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Μαζί με το Φαρχάντ και την Πηγή, το Impact Hub Athens και το Λόγου Παίγνιον διερευνούν όλα τα πιθανά σενάρια που τροφοδοτούν τις ομοφοβικές θέσεις και κατ’ επέκταση τη διαστρεβλωμένη αντίληψη γύρω από πρακτικές, εκφράσεις και ανθρώπινες τάσεις και εμπνέονται πρωτότυπους τρόπους αντιμετώπισης μέσα από δυνατά visuals και λέξεις. 

Η καμπάνια θα “τρέξει” σε 2 στάδια, ξεκινώντας από τις 17 Φεβρουαρίου. Ένα pop up event στις 15 Φεβρουαρίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της καμπάνιας, με παρέες εφήβων από διαφορετικά backgrounds που συναντιούνται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, γιορτάζοντας την ελευθερία στην έκφραση φύλου με μουσική, arty workshops γύρω από τη θεματική και πολλά άλλα.

Δίνοντας φωνή και εξειδίκευση σε εφήβους και νέους, μια δυνατή γενιά που μπορεί να φέρει την αλλαγή, το ενδεχόμενο μιας “ανοιχτόμυαλης”, πολυεπίπεδης και ειρηνικής Ευρώπης μοιαζει πιο ρεαλιστικό. 

Μείνετε συντονισμένοι στο Instagram! 

#ChangeInΤheStreet #AmbassadorsΟfChange *Η καμπάνια θα τρέξει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Game Changer”, ενώ μέσω του ίδιου προγράμματος σχεδιάζονται καμπάνιες για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων στη Γαλλία και στην Πολωνία, με συντονιστή την Techsoup Ευρώπης. 

To Game Changer αξιοποιεί δημοφιλή κοινωνικά μέσα και ερευνητικές πηγές για την προώθηση της ανεκτικότητας, την αποφυγή ρητορικής μίσους και την κατανόηση ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης αγγίζοντας κοινωνικά ζητήματα της εποχής. 

Περισσότερα εδώ: http://gamechangereu.org 

 

Pin It on Pinterest

Share This