Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 «Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς» ξεκινά και φέτος, θα απονείμει τρία έπαθλα των 50.000 ευρώ για τις καλύτερες ιδέες! Σήμερα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε επίσημα στο Άμστερνταμ την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας2016 με στόχο την παροχή υποστήριξης για την καλύτερη υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη. Επιδίωξη του διαγωνισμού είναι η αναζήτηση δημιουργικών προσεγγίσεων μέσω των οποίων θα αξιοποιηθεί το δυναμικό των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή των κρατών υποδοχής.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2012 στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και πρωτοπόρου στα κοινωνικά ζητήματα Diogo Vasconcelos και κάθε χρόνο έχει νέο θέμα το οποίο εστιάζεται στην αντιμετώπιση ενός διαφορετικού ζητήματος στην Ευρώπη. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη των NestaKennisland, ShipyardImpactHub και Matter&Co αποτελώντας μια ανταγωνιστική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πραγματοποιείται για τέταρτη πλέον χρονιά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα του διαγωνισμού για το 2016 είναι το «Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς» και επιδιώκει την εξεύρεση καινοτομιών σε προϊόντα, τεχνολογίες, υπηρεσίες και πρότυπα που μπορούν να υποστηρίξουν την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών. Στην περσινή διοργάνωση του διαγωνισμού, ανάμεσα στους φιναλίστ του διαγωνισμού ήταν και οι Phee από το Impact Hub Athens.

Την παρουσίαση της τελετής εγκαινίων ανέλαβε φέτος εν μέρει ο δήμος του Άμστερνταμ και η δημοτική σύμβουλος κα Marijke Shahsavari-Jansen έκανε την εισαγωγή σε συζήτηση με κορυφαίους εμπειρογνώμονες σχετικά με το τοπίο της κοινωνικής καινοτομίας στον δήμο του Άμστερνταμ και στις Κάτω Χώρες. Η κα Marijke Shahsavari-Jansen δήλωσε:

«Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί ισχυρή δύναμη για αλλαγή, όπως έχουμε διαπιστώσει από πρώτο χέρι εδώ στο Άμστερνταμ. Ο δήμος του Άμστερνταμ υποστηρίζει με ενθουσιασμό την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 και ανυπομονώ να δω την καινοτομία να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εν λόγω πρόκλησης και να αξιοποιείται ως πηγή για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση στα πλαίσια του διαγωνισμού».

Ο διαγωνισμός του 2016 θα αξιοποιήσει τη σημαντική ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο κατά την πρόσφατη άφιξη άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και στοχεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο τηδημιουργικότητα των Ευρωπαίων για την επινόηση νέων ιδεών με γνώμονα την προώθηση της ένταξης μέσω μιας προσέγγισης «από τη βάση προς την κορυφή» υπό την καθοδήγηση των πολιτών.

Pin It on Pinterest

Share This