Το El Sistema Greece σε συνεργασία με την ActionAid Hellas, στo πλαίσιo της Global Action Week, σχεδίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό θέμα το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. 750 σχολεία από όλη την Ελλάδα, τους προσφυγικούς καταυλισμούς και διαμερίσματα της Αθήνας, του Σκαραμαγκά και του Λαυρίου συμμετείχαν σε ένα κοινό πρόγραμμα γύρω από την πρώτη όπερα ειδικά γραμμένη για το El Sistema Greece.

Μη χάσετε την παρουσίαση του τραγουδιού της καμπάνιας του El Sistema Greece και της ActionAid Hellas «Θα είμαι πάντα εδώ» αυτό το Σάββατο 08/04, στις 12.00 στο Πάρκο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τα παιδιά του El Sistema Greece! Το μάθημα πραγματοποιούν οι δάσκαλοι του El Sistema Greece με μια μικρή ομάδα παιδιών προσφύγων, ενώ συμπράττει a cappella το φωνητικό σύνολο 8tetto (οκτέτο). Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το El Sistema Greece πραγματοποιοεί ένα ανοιχτό μάθημα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει ακόμα και χωρίς να συμμετέχει.

Ακούστε το τραγούδι της καμπάνιας Global Action Week «Θα είμαι πάντα εδώ», έτσι όπως το ερμήνευσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας και του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας, στο πλαίσιο της μαθητικής εκστρατείας «Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, 1 ΚΟΣΜΟΣ», που συντονίζει η ActionAid Hellas με τη συνεργασία του El Sistema Greece. Στόχος της εκστρατείας είναι να «ανοίξουμε» μια πόρτα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών με το μέσο που πάντα φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία και δε γνωρίζει σύνορα: τη μουσική.

 

Στην καρδιά της El Sistema βρίσκεται η μουσική και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικές εμπειρίες.  Καθιστώντας προσβάσιμη τη μουσική παιδεία σε ευπαθείς ομάδες, ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως αυτές της συνεργασίας, της δημιουργικότητας, της διαπολιτισμικής κατανόησης, της λειτουργίας μέσα σε μία ομάδα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, η ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού. Από το 2015 αποτελεί επίσης, τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Όμως, ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα;

  • 58 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών και 63 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-15 χρονών βρίσκονται εκτός σχολείου.

  • Περισσότερο από το 50% των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου (περίπου 30 εκατομμύρια) ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι βραχύβιες. Εάν αναλογιστούμε ότι ο μέσος χρόνος που διαρκεί μια ένοπλη σύγκρουση είναι 17 χρόνια, υπάρχουν παιδιά που περνάνε ολόκληρη την παιδική τους ηλικία σε ένα πολεμικό σκηνικό με μειωμένες ευκαιρίες να πάνε σχολείο.

  • 16,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες και 6 εκατομμύρια εξ αυτών, παιδιά σχολικής ηλικίας. Από αυτά, 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.

  • 20.000 περίπου παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας ζουν στη χώρα μας.

     

Η ιστορία του El Sistema
Το πρόγραμμα El Sistema δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα το 1975 από τον Dr. José Antonio Abreu, εκπαιδευτικό, μουσικό και ακτιβιστή, ο οποίος είχε ως κοινωνικό πρότυπο τη δομή μιας μουσικής ορχήστρας. Η επιτυχία του προγράμματος, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα να απλωθεί σε όλο τον κόσμο και να επηρεάσει γενικότερα την αντίληψη για τη σημασία της μουσικής καλλιέργειας στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Ο 35χρονος Gustavo Dudamel, ο οποίος διεύθυνε τη φετινή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτής της επιτυχίας.

Το El Sistema Greece

Έχοντας εκπαιδεύσει σχεδόν 800,000 παιδιά στη Βενεζουέλα και με δραστηριότητα σε  περισσότερες από 50 χώρες, η El Sistema ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μεταφέροντας την εμπειρία και τη μεθοδολογία της στην Ελλάδα,   στους προσφυγικούς καταυλισμούς, σε σχολεία και σε δομές φιλοξενίας και κοινωνικών υπηρεσιών για τους ανθρώπους που αλλιώς βρίσκονται στο περιθώριο. Ο βασικός στόχος της El Sistema Greece, που ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις της και στη χώρα μας  τον Οκτώβριο του 2016 με μαθήματα σε  καταυλισμούς στην Αττική, είναι η ενίσχυση της ενσωμάτωσης και συνοχής των  όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των προσφύγων και ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και η έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον. Η El Sistema Greece είναι μια πρωτοβουλία του Impact Hub Athens, της Σόφης Λάμπρου & του Anis Barnat, tour manager των ορχηστρών Simon Bolivar, αποτέλεσμα της El Sistema στην Βενεζουέλα και  υποστηρίζεται από  το Hilti Foundation, Astris Finance και άλλους φορείς που ενισχύουν την τέχνη ως εργαλείο θετικής, κοινωνικής αλλαγής. Είναι από την αρχή του επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των Sistema στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες http://elsistemagreece.com/

Πληροφορίες για την παρουσίαση στο ΚΠΙΣΝ (Σάββατο 8 Απριλίου, 12μμ) θα βρείτε εδώ και εδώ.

Pin It on Pinterest

Share This