Μετά την Πράγα και λίγο πριν ταξιδέψει στη Βιέννη, το διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα Living Realities – Changing Perceptions έρχεται στην Αθήνα. Με βασικό άξονα την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight, το Living Realities – Changing Perceptionsεστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα φιλοξενήσει για ένα μήνα την έκθεση φωτογραφίας, καθώς και  μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες, συζητήσεις, καθώς και μία διαδραστική εικαστική σύμπραξη ανάμεσα σε νεαρούς καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ και παιδιά της περιοχής της Κυψέλης, η οποία θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο τέλος της έκθεσης.

LIVING REALITIES – CHANGING PERCEPTIONS (31 ΜΑΡΤΙΟΥ–29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018)

Στοιχεία

Σήμερα, πάνω από 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή παγκοσμίως. Καθημερινά άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να τραπούν σε φυγή για διάφορους λόγους: πολλοί διώκονται για τις πεποιθήσεις τους που διαφέρουν από αυτές του κυβερνώντος καθεστώτος. Άτομα που ανήκουν σε μειονότητες απειλούνται από τη θανατική ποινή σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα, ενώ κορίτσια και γυναίκες προσπαθούν με τη φυγή τους να αποφύγουν τον εξαναγκασμό σε γάμο. Επίσης, οι φυσικές καταστροφές και κερδοσκοπικές επεμβάσεις στο περιβάλλον τους, αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γη τους. Η φυγή όμως δεν είναι έγκλημα. Οι μισοί φυγάδες παγκοσμίως είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. 84% βρίσκουν καταφύγιο στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη καταφέρνουν να φθάσουν τελικά πολύ λίγοι (σε ποσοστό μικρότερο του 3%), είτε γιατί δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα νόμιμα, είτε γιατί πεθαίνουν στη διαδρομή. Σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλισθεί η διεθνής συνοχή και κυρίως να γίνουν ορατές οι πρωτοβουλίες εκείνες που δημιουργούν συζεύξεις και υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη.

 

Σχετικά με το Living Realities – Changing Perceptions

Το Living Realities – Changing Perceptions είναι ένα διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight αποτελεί το συνδετικό κρίκο του όλου εγχειρήματος και διευρύνεται, στην εκάστοτε χώρα, με συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις: παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα μουσικής και τραγουδιού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις. Το φωτογραφικό-αφηγηματικό εγχείρημα Stages of a Flight πυροδοτεί συναντήσεις μέσω της τέχνης και προωθεί το διάλογο για τα επίκαιρα θέματα της άφιξης και της συμβίωσης, με στόχο την αλλαγή των αντιλήψεων και των προοπτικών, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές / ακροατές.

Η έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight

Η έκθεση  Stages of a Flight είναι μια περιοδεύουσα έκθεση, που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια-μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους. Από το 2015 που ξεκίνησαν, επισκέφθηκαν το κέντρο των διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και τα σύνορα του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και καταλύματα στην Αυστρία και την Ιταλία. Το εγχείρημα πέρα από την καλλιτεχνική του διάσταση, αποτελεί μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αφηγηθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέχρι το 2017.

Έρευνα / Κείμενα: Nermin Ismail
Φωτογράφος: Simon van Hal
Επιμέλεια: Zuzana Ernst –Moncayo

 

EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: η ΑΣΚΤ Συν-Δημιουργεί με Τα Παιδιά της Κυψέλης

Το «πέρασμα» του Living Realities από την Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το διαδραστικό εργαστήριο τέχνης–έκθεση EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη. Επιμέρους έννοιες για την ταυτότητα της Αθήνας: Μνήμη, Ταξικότητα, Στυλ. Πρόκειται για μια εικαστική σύμπραξη ανάμεσα στο εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης citylab και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη διάρκεια του οποίου 10 καλλιτέχνες-φοιτητές (ΑΣΚΤ/ΕΜΠ) -στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού έργου ROCK- και 90 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από την περιοχή της Κυψέλης, θα δημιουργήσουν έργα με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο Μνήμη – Ταξικότητα – Στυλ. Η εκδήλωση αποτελείται από τρεις φάσεις: έως τις 15 Απριλίου θα επιλεγούν οι 10 καλλιτέχνες (ΑΣΚΤ-ΕΜΠ) ανάμεσα σε όσους καταθέσουν προτάσεις για έργα ζωγραφικής με βάση τις θεματικές του εργαστηρίου. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν σε μία διαδραστική έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα κληθούν να ερμηνεύσουν δημιουργικά μέσα από τη δική τους σκοπιά τα έργα των φοιτητών, ζωγραφίζοντας τις δικές τους «αναγνώσεις» και επι-κοινωνώντας τα δικά τους μηνύματα. Στις 29 Απριλίου, μετά το πέρας της διήμερης δράσης, θα στηθεί έκθεση όλων των έργων, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Living Realities στην πόλη της Αθήνας και την έναρξη του «ταξιδιού» του, για τον επόμενο προορισμό του που θα είναι η Βιέννη.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις-Δράσεις

Την ημέρα των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναυλία των μουσικών συνόλων του El Sistema Greece σε μουσική διεύθuνση Φαίδρας Γιαννέλου (El Sistema Greece Youth Orchestra), το οποίο έχει ενεργό παιδαγωγική δράση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης τους τελευταίους μήνες με την πραγματοποίηση μαθημάτων χορωδίας και εγχόρδων για παιδιά και νέους της περιοχής. Στο κλείσιμο της έκθεσης, και παράλληλα με το project της ΑΣΚΤ, μία στρογγυλή τράπεζα ειδικά για δημοσιογράφους θα στηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου, με θέμα: Changing the narrative: The Role of Journalism. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συν-δημιουργός του Living Realities – Changing PerceptionsNermin Ismail. Τέλος, το Σάββατο 28 Απριλίου, μία μεγάλη συναυλία που θα φέρει κοντά hip-hop καλλιτέχνες της Κυψέλης, θα στηθεί κλείνοντας μουσικά έναν ολόκληρο μήνα δράσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τις επιμέρους δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Προσβασιμότητα
Η έκθεση συνοδεύεται από υπηρεσία ακουστικής περιγραφής και ο χώρος είναι προσβάσιμος για χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου. Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ. Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας έχει επιμεληθεί η κοινωνική επιχείρηση Liminal.

Ακουστική περιγραφή
Σενάριο: Κερασία Μιχαλοπούλου, Ηδύλη Τσαλίκη
Αφήγηση: Κερασία Μιχαλοπούλου
Εκτύπωση Braille: ΚΕΑΤ

accessibility_card

Διοργάνωση

Με βασικό άξονα την έκθεση φωτογραφίας Stages of A Flight, το Living Realities – Changing Perceptions μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί στην Τσεχία πλαισιωμένο από μία σειρά παράλληλων δράσεων. Η Αθήνα είναι ο δεύτερος σταθμός του εγχειρήματος, το οποίο τον Ιούνιο θα ταξιδέψει στον τρίτο και τελικό σταθμό του, στην Αυστρία. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μία κοινή συνδιοργάνωση των Brunnenpassage (Αυστρία), Studio ALTA (Τσεχία),Dschungel Wien(Αυστρία) και Impact Hub Athens (Ελλάδα) και υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europeτης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Brunnenpassage (Αυστρία)

Αυτοχαρακτηρίζεται ως εργαστήρι και χώρος διαπολιτισμικής και συμμετοχικής τέχνης. Ως μοντέλο,  συνδυάζει την καλλιτεχνική αξία και τους πολιτικούς στόχους για να δημιουργήσει νέους συλλογικούς χώρους.http://www.brunnenpassage.at/

Studio ALTA (Τσεχία)

Ένας δημιουργικός κόμβος που εστιάζει στο σύγχρονο χορό. Στεγάζεται σε τέσσερις βιομηχανικούς χώρους και προωθεί την εξέλιξη του ανεξάρτητου χορού ως καταλύτη για τον κοινό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και τοπικών κοινοτήτων. https://www.altart.cz/?lang=en

Dschungel Wien (Αυστρία)

Ένα θέατρο για νεαρούς θεατές. Αποτελεί ένα θεσμό για τις παραστατικές τέχνες και απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 0 έως 20 ετών. Δίνει έμφαση στις τοπικές και παγκόσμιες σχέσεις μέσω της συνεργασίας, τη φιλοξενία παραστάσεων και τις μετακλήσεις καλλιτεχνών, τη διοργάνωση φεστιβάλ και των διεθνών συμπαραγωγών με άλλους οργανισμούς.https://www.dschungelwien.at/

Ιmpact Hub Athens (Ελλάδα)

Ένας κόμβος καινοτομίας, κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημιουργικός χώρος που στοχεύει στην ανάπτυξη και βελτίωση της ενημέρωσης γύρω από και τη δημιουργία υποδομών και μεθοδολογιών σχετικά με την κοινωνική καινοτομία, την κοινωνική οικονομία, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. athens.impacthub.net

 

Living Realities – Changing Perceptions: Έκθεση Φωτογραφίας & Παράλληλες Δράσεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Διάρκεια Έκθεσης: 31 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2018

Εγκαίνια: Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, ώρα 18:30

Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα 113 61)

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 20:00 / Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 20:00

Πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης στο [email protected]

Επιμέλεια & υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal

 

Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

http://living-realities.eu/
www.facebook.com/events/605476373121846/

#livingrealities #ChangingPerceptions

 

Pin It on Pinterest

Share This