Απαντώντας στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, το Impact Hub Athens πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου σε ένα υβριδικό event τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος ClimAccelerator Beyond. 

Startups παρουσίασαν το έργο τους, ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις που προάγουν τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικής ενδυνάμωσης, που υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση του ΕΙΤ Climate-KIC και, για την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οι startups όπως διακρίθηκαν είναι οι: 

Βραβεία 9.000 EUR

  • EV Loader – μια ανοιχτή πλατφόρμα που βοηθά επαγγελματίες και επιχειρήσεις με σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης, παρέχοντάς τους ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης κρατήσεων και πληρωμών σε πραγματικό χρόνο και με πλήρη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα τους βοηθά να προσελκύσουν περισσότερους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνοντας τα έσοδά τους και εξορθολογίζοντας τις συναλλαγές τους
  • Dataphoria – μια analytics-as-a-service πλατφόρμα που βοηθά στην αυτοματοποίηση και παρακολούθηση των ESG analytics, δημιουργώντας ταυτόχρονα Business Intelligence συστήματα,
  • Aegean Cargo Sails – ένα οικολογικό μοντέλο θαλάσσιας μεταφοράς με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου “γαλάζιας οικονομίας” στο Αιγαίο.
  • Théla – μια εταιρία που εστιάζει στη βιωσιμότητα στο χώρο της μόδας συνδυάζοντας χρησιμοποιημένο πλαστικό και παραδοσιακές τεχνικές. Καθεμιά από τις τέσσερις ομάδες διεκδίκησαν και κέρδισαν χρηματικό βραβείο 9.000€ έκαστη μέσα από τη διαδικασία ενός 5-minute pitching session. Η αξιολόγηση έγινε βάσει κριτηρίων επιχειρηματικής βιωσιμότητας με έμφαση στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. 
  • ΑΝΚΑ – υποστηρίζει μετανάστες, πρόσφυγες και αποκλεισμένους από την εργασία Έλληνες, αξιοποιώντας υλικά από δομές μεταναστών και προσφύγων και μετατρέποντάς τα σε όμορφες τσάντες. Ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους έχουν ανακυκλώσει 2 τόνους τέτοιων υλικών και απασχολούν 11 εργαζόμενους.

Βραβείο 2.800 – 3.000 EUR

  •  Feel Good Food plant based νόστιμα και οικονομικά γεύματα σε χώρους εργασίας, φροντίζοντας τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τόσο στην παρασκευή όσο και στη διανομή του φαγητού. Τα γεύματα παραδίδονται με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σε lunch-boxes τα οποία επανασυλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται. 
  • Open Food Network Greece – μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού, με σκοπό να διευκολύνει την αδιαμεσολάβητη σύνδεση μικρών παραγωγών και καταναλωτών, δημιουργώντας ένα δυναμικό κοινοτικό δίκτυο γύρω απ’ την τροφή. 

Υπεύθυνοι για την ανάδειξη των νικητών στο ελληνικό σκέλος του προγράμματος, ήταν οι Εύα Λιανού (Ίδρυμα Λάτση), Ρηνέτα Μήτση (Όμιλος Goody’s – Everest), Ιόλη Χριστοπούλου (The Green Tank), Paul Kidner (Ίδρυμα Tima) και ο Αλέξανδρος Καρύδης (Sporos Platform). 

Το πρόγραμμα, υλοποιείται παράλληλα από τα Impact Hubs στην Κροατία, την Τσεχία, την Σερβία και τη Σλοβενία με τη συμμετοχή 120 startups. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, και έχει ενισχύσει ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου 9 εταιρείες με βραβεία 36.000€ καθώς και με ένα σύνολο εργαστηρίων με καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένης καθοδήγησης και σύνδεση- συνεργασία με ειδικούς, ειδήμονες και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις.

Στόχος του ClimAccelerator Beyond είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη.

Φωτογραφίες : Angel Ballesteros

 

Pin It on Pinterest

Share This