Στην κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και ο κόσμος μας, απαντάμε με συλλογική δράση. Εργαζόμαστε για να αναγεννήσουμε ένα μέλλον βιώσιμο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πράσινες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τις λύσεις τους πιο γρήγορα δημιουργώντας παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές συνεργασίες και προγράμματα. Στοχεύουμε ενεργά στην άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων συνδυάζοντας την έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Ενεργοποιούμε τους πολίτες ώστε να διαδώσουν και να υιοθετήσουν κυκλικές λύσεις, καθώς υποστηρίζουμε πράσινα εγχειρήματα παρέχοντας πόρους, προβολή, υποδομές και δικτύωση.

Καθώς αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να αναλογιστούμε το απίστευτο ταξίδι που έχουμε ξεκινήσει, με ενθουσιασμό ανακοινώνουμε την έναρξη του REMEDIES στην Αθήνα! Αυτό ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην αποστολή του κινήματος για τη συν-δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένης στο πλαστικό, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και κυκλικές προσεγγίσεις, αλλά και ολιστική συμμετοχή των πολιτών.

Η Εκδήλωση Έναρξης του προγράμματος REMEDIES πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 26 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του TENACITY European Gathering και συγκέντρωσε φορείς, εταιρείες και ενεργούς πολίτες από όλη την Ευρώπη. Περισσότεροι από 90 εκπρόσωποι των Impact Hubs από όλη την Ευρώπη και πάνω από 40 εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος όπως ΜΚΟ, δημόσιοι φορείς, startups, ιδρύματα κ.ά., συμμετείχαν και είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν, να αλληλεπιδράσουν και να μάθουν για το πρόγραμμα.

Σηκώνουμε μανίκια – Καθαρίζουμε την παραλία

Ως WP leaders του καινοτόμου κίνηματος του REMEDIES στο πλαίσιο του Ocean Horizon Europe Innovation Program, η αποστολή μας ήταν σαφής: να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των θαλασσών και των ποταμών μας μέσω της αξιοποίησης και της πρόληψης των πλαστικών απορριμμάτων (μικρού μεγέθους). Το kick-off του προγράμματος έγινε με καθαρισμό της Β’ Πλαζ Βούλας σε συνεργασία με την Save Your Hood και το Impact Hub Athens. Ο φιλόδοξός μας στόχος είναι να φτάσουμε τη συλλογή των 20 τόνων πλαστικού – #20TonnesChallenge – συγκεντρώνοντας όσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα μπορούμε, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική επίδραση στα παράκτια, θαλάσσια και παραποτάμια οικοσυστήματά μας.

Η Μετάβασή προς μια Αναγεννητική Οικονομία

Στη συνέχεια, τρεις διακεκριμένοι ομιλητές, πρωτοπόροι στον τομέα των βιώσιμων λύσεων για το περιβάλλον μοιράστηκαν την εμπειρία τους σε μια συζήτηση με τίτλο: “Sustainable and Disruptive Solutions: Transformative Environmental Strategies”. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

Luiz Bonvini

Uroš Novak

Αγγελική Κοσμοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Luiz Bonvini – Εκπροσωπώντας το παγκόσμιο δίκτυο του Impact Hub
  2. Αγγελική Κοσμοπούλου – από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη
  3. Uroš Novak – συντονιστής του Προγράμματος Horizon του REMEDIES 

#ClimateAction Massive Business Clinic

Η Εκδήλωση Έναρξης ολοκληρώθηκε με ένα Massive Business Clinic, όπου ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις στις προκλήσεις πέντε φιλοξενούμενων οργανισμών-challenge owners, σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την προστασία του περιβάλλοντος και το κρίσιμο ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων.

Οι challenge owners της εκδήλωσης ήταν:

  1. Άννυ Μητροπούλου & Νάσια Κασελά – Cyclades Preservation Fund 
  2. Αγγελική Κοσμοπούλου – Athanasios C. Laskaridis Charitable Foundation
  3. Δημήτρης Αλεξόπουλος – Enaleia 
  4. Χρυσή Λασπίδου – Arsinoe project
  5. Βασίλης Σφακιανόπουλος – Save Your Hood

   

Περισσότεροι από 30 εμπειρογνώμονες ταξίδεψαν από όλη τη χώρα, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους και να βοηθήσουν την συζήτηση να πάει ένα βήμα παρακάτω, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για τους οργανισμούς-challenge owners. Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους:

Για τη Save Your Hood:

Για το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη:

Για το Cyclades Preservation Fund:

Για την Enaleia:

Για την Arsinoe:

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για τη φιλοξενία μας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία.

Ο Co-founder του Impact Hub Athens, Δημήτρης Κοκκινάκης

Η Εκδήλωση Έναρξης του προγράμματος REMEDIES αποτέλεσε απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας, της καινοτομίας και της αποφασιστικότητάς μας για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. We are on a Mission! Let’s restore our Ocean!

Το πρόγραμμα REMEDIES είναι ένα πρόγραμμα καινοτομίας του προγράμματος Horizon Europe που δημιουργεί καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες για τον παρακολούθηση, συλλογή, πρόληψη και αξιοποίηση (μικρο)πλαστικού από τις θάλασσές μας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην επιστήμη, την κυκλικότητα και τη συμμετοχή της κοινότητας, με στόχο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, τη μείωση της ρύπανσης και την ανάπτυξη μιας κλιματικά ουδέτερης γαλάζιας οικονομίας. Στα επόμενα 4 χρόνια, 23 εταίροι από 12 χώρες θα παρουσιάσουν 12 καινοτόμες λύσεις. Οι καινοτόμες λύσεις θα δοκιμαστούν σε 9 demo sites σε 8 χώρες της Μεσογείου. Έπειτα θα ακολουθήσουν 33 νέες περιοχές προκειμένου να καλύψουμε όλη τη Μεσόγειο.

Pin It on Pinterest

Share This