THE AGORA PROJECT

Συνεχίζοντας με την αφοσίωση να συνεργαζόμαστε, συν-δημιουργούμε και να διευκολύνουμε την παρουσία των υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων στο δημόσιο χώρο, που σταθερά χτίσαμε για 5,5 χρόνια στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το 2023 το αφιερώνουμε για άλλη μια φορά στην ισοτιμία και τη βιωσιμότητα, δύο έννοιες αλληλένδετες.

Η ισοτιμία αποτελεί θεμέλιο λίθο της βιωσιμότητας, καθώς καταργεί ανισότητες και προάγει την πολιτισμική ποικιλία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων σε μια κοινωνία που λειτουργεί δίκαια για όλους και για το περιβάλλον.

Εφαρμόζουμε την τεχνογνωσία μας στη δημιουργία ενεργών κοινοτήτων με κοινό όραμα και αποστολή μέσω νέων εγχειρημάτων! Πηγαίνοντας ακόμα πιο κοντά στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στη Βαρβάκειο Αγορά, στήνουμε μία γιορτή για τη συμμετοχικότητα και τη διαφορετικότητα, και δίνουμε ξανά ζωή στο κτίριο Olympias, στεγάζοντας το “The Agora Project,” το πρώτο “conscious mall” της πόλης!

Τι είναι το “The Agora Project”; Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων και οργανισμών που μοιράζονται τη δέσμευση για την αειφορία και υποστηρίζουν ενεργά τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

To project προχωράει με πολλά pop-up markets μέσα στους επόμενους μήνες και παράλληλα την ανάπτυξη συνεργασιών για την «κατοίκηση» της Αγοράς, που θα είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο με καταστήματα, υπηρεσίες και χώρους σχεδιασμένους για την υποστήριξη και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι χώροι της νέας Αγοράς έχουν σχεδιαστεί τόσο για να φιλοξενήσουν τους νέους της «κάτοικους», όσο και για να παρέχονται ως χώροι εκδηλώσεων.

✔️Έχετε κάποιον προϊόν ή υπηρεσία που ταιριάζει στις αξίες της συνειδητής κατανάλωσης;
✔️Θέλετε να γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της μεγάλης κοινότητας ηθικής και βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης;
Στείλτε email στο [email protected] για να μάθετε περισσότερα ή δηλώστε συμμετοχή μέσω της φόρμας για vendors: https://athens.impacthub.community/book/room/.

Έρχονται σύντομα στην Αγορά!

Ένα μεγάλο market-έκπληξη μέσα στο Νοέμβριο, δύο συμπεριληπτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, μαθήματα φωτογραφίας «με τα μάτια κλειστά» σε συνεργασία με την Liminal Access και τον Angel Ballesteros, αλλά και μαθήματα συμπεριληπτικού χορευτικού αυτοσχεδιασμού.

Μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια του Agora Project για περισσότερα!


Mία πρώτη γεύση της νέας Αγοράς πήραμε με το Elevate Queer Festival, το συνεδριακό φεστιβάλ που διοργανώθηκε για να αναδείξει, παράλληλα με το TENACITY European Gathering 2023, ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης στον πολιτισμό.

Επιδιώκουμε την αλλαγή παραδείγματος υποστηρίζοντας τον πολιτισμό ως φορέα καινοτομίας, ισότητας και ανθεκτικότητας. Δημιουργούμε χώρους, περιεχόμενο και κοινότητες που βασίζονται στην προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τις δραστηριότητες και τα παράγωγα του χώρου του πολιτισμού που συνεισφέρουν στην οικονομία των ατόμων μέσα από την επιχειρηματικότητα και την αυτό-απασχόληση, να αναπτύξουμε δεξιότητες και να διασφαλίσουμε την πλήρη και ενεργό συμμετοχή ατόμων από υπό-εκπροσωπούμενες κοινότητες σε μια κοινωνία που λειτουργεί (για όλους) τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η ένταξη, η προσβασιμότητα και η συμμετοχή αποτελούν προτεραιότητες τόσο για το Impact Hub της Αθήνας όσο και διεθνώς.

Impact Agora

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα 3ήμερο οικολογικό pop-up market στο ισόγειο της Αγοράς, το “Impact Agora”, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 20 «πράσινοι» vendors, δημιουργοί και καλλιτέχνες απο υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες με μια μεγάλη γκάμα από ρούχα βιώσιμης μόδας και κοσμήματα, κεραμικά, illustrations, αξεσουάρ – τόσο διαφορετικά όσο και οι δημιουργοί τους.

Co- creation Workshops- let’s talk about it!

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, διοργανώθηκε ένα εργαστήριο με σκοπό να εξοικειωθούμε με τα διάφορα έργα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και καλλιτέχνες. Το εργαστήριο περιλάμβανε μια συνεδρία “Speed Dating,” όπου καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με μέλη της ομάδας του Impact Hub Athens για να δημιουργήσουν έναν χώρο γεμάτο φωτογραφίες Polaroid. Αυτές οι φωτογραφίες μας εισήγαγαν στον κόσμο τους, μας έκαναν να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εργάζονται και πού επιθυμούν να φτάσουν.

Art Exhibitions and more…

Φιλοξενήσαμε τρεις εκθέσεις:

Η Gallery Margarita παρουσίασε πάνω από 25 έργα καλλιτεχνών, ζωγράφων και χαρακτών, συμπεριλαμβανομένων εντυπωσιακών έργων μεταξοτυπίας, αργαλειού και κοσμημάτων. Η γκαλερί αποτελεί έναν προσβάσιμο κόμβο τέχνης, ανοικτό τόσο για τους σπουδαστές των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που προσφέρει , όσο και για τους λάτρεις της τέχνης.

Η κοινωνική οργάνωση The HumanRights360 παρουσίασε έργα της καμπάνιας “Βάλτους Χ – ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας”, με στόχο την προστασία και την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς διακρίσεις. Η καμπάνια σχεδιάστηκε με σκοπό να ανιχνεύσει και να αποκαλύψει αθόρυβα εγκλήματα που σχετίζονται με ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο στην πόλη. Μέσω οπτικών έργων δημιουργήθηκε ένας χάρτης που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τα εγκλήματα μίσους.

Το Mikrovouti παρουσίασε ένα καινοτόμο έργο τέχνης, ένα bomber jacket φτιαγμένο από ένα σκασμένο στρώμα θαλάσσης, προωθώντας την κυκλική προσέγγιση στη μόδα και τη βιώσιμη χρήση υλικών. Επίσης, κάλεσε τους επισκέπτες να φέρουν τα παλιά σκασμένα φουσκωτά τους για ανακύκλωση.


TENACITY EUROPEAN GATHERING KICKS-OFF!

Η τρίτη μέρα φεστιβάλ, αποτέλεσε και την επίσημη έναρξη του TENACITY European Gathering! 50 συνεργάτες από το τοπικό δίκτυο του Impact Hub Athens βρέθηκαν μαζί με 85 ιδρυτές και makers, εκπροσωπώντας 35 ευρωπαϊκά Impact Hubs σε 27 χώρες, για να συζητήσουν από κοινού διαφορετικές προκλήσεις σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στις πόλεις αλλά και την ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης.

Όλα αυτά, συζητήθηκαν αξιοποιώντας τo format των Business Clinics, διαδικασία πολύ γνωστή στην παγκόσμια κοινότητα του Impact Hub, όπου στο πλαίσιο εκ προοιμίου ορισμένων θεματικών/προκλήσεων, αξιοποιούμε τη συλλογική νοημοσύνη επιλεγμένων ειδικών, με διαφορετικές καταβολές, με σκοπό τη σύνδεση καινοτόμων λύσεων και στρατηγικών.

Conscious Consumption Business Clinic

Την αυλαία άνοιξαν οι Cool Crips, με ένα stand-up comedy για την αναπηρική καθημερινότητα. Ακολούθησε το μεγάλο #ConsciousConsumption Business Clinic όπου 8 ελληνικά conscious brands από το χώρο της μόδας (Pallinea, Swaplanet, Withinne), των καλλυντικών (Drops of Greece, Aura Skin), της ενεργειακής ισοτιμίας (Συνενέργεια), και της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής (ΤenMillion Hands, Agora Project) είχαν την ευκαιρία να λάβουν συμβουλευτική για το πώς θα απευθυνθούν σε ευρωπαϊκές αγορές, πώς θα εκπαιδεύσουν τις κοινότητες των καταναλωτών που απευθύνονται γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος, αλλά και πώς θα μπορέσουν να προσεγγίσουν αποτελεσματικά επενδυτικά κεφάλαια για την ανάπτυξή τους.

Εκτός από τους αγαπημένους Impact Hub Makers, ευχαριστούμε πολύ για την ενεργό συμμετοχή τους: Ιωάννη Κισκιπέλη, Βιολέττα Ξανθούλη, Θάνο Κουλόπουλο, Αγαθόνικο Δρεπανίδη, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, Γεωργία Κουτσούκου, Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου, Αντώνη Χρυσόγελλο, και φυσικά τον Νικόλα Καρύδη.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα την ανίχνευση νέων τάσεων σχετικά με τη συνειδητή κατανάλωση, την εξερεύνηση καινοτόμων στρατηγικών για την προώθηση της αειφόρου παραγωγής, την αξιοποίηση της εμπειρίας των ευρωπαίων δημιουργών, την εντοπισμό συνδέσεων που αφορούν τις κοινότητές μας, καθώς και την εμπειρία μιας συν-δημιουργικής και συμμετοχικής πρακτικής. Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν διάφορες απόψεις και γνώσεις από ειδικούς τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή αγορά.

Inclusive entrepreneurship

Την ίδια στιγμή, στο κεντρικό κτήριο του Impact Hub Athens, στην οδό Καραϊσκάκη, η αντίστοιχη διαδικασία συν-διαμόρφωσης ήταν αφιερωμένη στη συμπεριληπτική επιχειρηματικότητα, με νέες επιχειρηματίες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, Impact Makers να παρουσιάζουν εργαλεία συμπεριληπτικής επιχειρηματικότητας και εκπροσώπους κορυφαίων οργανώσεων  να ανταλλάσσουν συμπεράσματα κι εμπειρίες με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών. Ευχαριστούμε πολύ τoυς/τις εκπροσώπους της Action Aid, Mε άλλα Μάτια, Ιn Common, Choose Love, Athens Pride, Humanrights360.org, Ithaca Laundry, Metadrasi, Praksis, AFI, Odyssea, WomenOnTop για τη συμμετοχή τους.

THE CLOSING PARTY

Το φεστιβάλ – ύμνος στη διαφορετικότητα, τις κοινότητες και την ενότητα, έκλεισε με τη φανταστική συναυλία των Ody Icons και Ecati, οι οποίοι μας παρουσίασαν αβαν-γκαρντ ποπ ελληνική μουσική με μια queer προσέγγιση.

Από το λαϊκό στο ροκ και από την ποπ στην ηλεκτρονική – ήταν ένα μουσικό ταξίδι στην πολυδιάστατη δημιουργική τους ταυτότητα.

Η συναυλία και ο χώρος ήταν ασφαλείς και προσβάσιμοι για τυφλά και κωφά άτομα, ενώ την παραγωγή είχε αναλάβει η liminal access. Στη συνέχεια, ακολούθησε το DJ set των Afrobeat Athens με μουσικές επιλογές από όλο τον κόσμο.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν η δημιουργία δικτύων και συνδέσεων μεταξύ ατόμων και κοινοτήτων από διαφορετικούς τομείς – κοινότητες οι οποίες υπο-εκπροσωπούνται και δεν βρίσκουν τον χώρο και τον χρόνο να αναπτυχθούν και να ανθίσουν – στο Elevate Queer όλες/-οι/-α βρήκαν τον ασφαλή τους χώρο!

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της βραδιάς Axia Spirit και Voreia Beer.

Pin It on Pinterest

Share This