To Impact Hub Athens στο πλαίσιο του προγράμματος REMEDIES διοργανώνει το PLASTIC FANTASTIC, ένα διεθνές Online Hackathon με στόχο την παραγωγή και υποστήριξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη ρύπανση των ωκεανών από τα πλαστικά. 

 

Ξεκινώντας τον Απρίλιο του 2024 με ένα διεθνές Bootcamp και Hackathon, το PLASTIC FANTASTIC φιλοδοξεί να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες από τον τομέα του περιβάλλοντος, ακτιβιστές του νερού & των ωκεανών και επιχειρηματίες. Ο κύριος στόχος είναι η συλλογική ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σχετικά με τον εντοπισμό, την παρακολούθηση, τη συλλογή, την αξιοποίηση, την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών αποβλήτων, μέσα από μια πολυσυλλεκτική κοινότητα ερευνητών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και ειδικών.

 

Αν είστε νεοφυής εταιρια, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή άτυπη ομάδα με ιδέα ή λύση που συμβάλει στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων από την πλαστική ρύπανση κάντε αίτηση εδώ μέχρι τις 28 Μαρτίου .Συνδεθείτε με την πιο εξειδικευμένη κοινότητα & να διεκδικήσετε 6.000 ευρώ σε χρηματικά βραβεία, βραβεία σε είδος (laptops και σταθερούς υπολογιστές),  δικτύωση και ένταξη σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης με στόχο την υλοποίηση της ιδέας σας. 

 

Αν έχετε απορίες σχετικά με την αίτηση συμμετοχής ή το Hackathon, μπορείτε να συμμετάσχετε στα ενημερωτικά webinars, που διοργανώνει η ομάδα του Impact Hub Athens στις 29 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου, στις 11.00 πμ. Εγγραφείτε εδώ για τις 29.2 και εδώ για τις 14.3.

 

Το πρόγραμμα REMEDIES είναι ένα πρόγραμμα καινοτομίας του προγράμματος Horizon Europe που δημιουργεί καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες για τον παρακολούθηση, συλλογή, πρόληψη και αξιοποίηση (μικρο)πλαστικού από τις θάλασσές μας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην επιστήμη, την κυκλικότητα και τη συμμετοχή της κοινότητας, με στόχο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, τη μείωση της ρύπανσης και την ανάπτυξη μιας κλιματικά ουδέτερης γαλάζιας οικονομίας. Στα επόμενα 4 χρόνια, 23 εταίροι από 12 χώρες θα παρουσιάσουν 12 καινοτόμες λύσεις. Οι καινοτόμες λύσεις θα δοκιμαστούν σε 9 demo sites σε 8 χώρες της Μεσογείου. Έπειτα θα ακολουθήσουν 33 νέες περιοχές προκειμένου να καλύψουμε όλη τη Μεσόγειο.

 

Το Impact Hub Athens αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του σε θέματα κυκλικοτητας, αλλά και ενδυνάμωσης κοινοτήτων συμμετέχει στο REMEDIES αναλαμβάνοντας να  καλλιεργήσει την ευαισθητοποίηση, την παρακίνηση για αλλαγή συμπεριφοράς και τη συμμετοχή πολύ-επιστημονικών κοινών, στην ανάληψη δράσεων κατά της ρύπανσης. Συγκεκριμένα στην περιοχή των Κυκλάδων, το IHA έχει αναλάβει την παρακολούθηση των διαδρομών των πλαστικών στο Αιγαίο Πέλαγος, τη διερεύνηση της συσσώρευσης και συλλογής πλαστικών στις παραλίες, και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για τον περιορισμό των  πλαστικών αποβλήτων.

Pin It on Pinterest

Share This