Ποιες θετικές αλλαγές παρατηρείς κατά τη διάρκεια της πορείας σου τα τελευταία χρόνια στο Impact Hub και τι έχεις αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;

Με το Impact Hub τυχαίνει να έχουμε κοινή πορεία, γιατί εγώ είμαι εκεί από τον Φεβρουάριο της πρώτης χρονιάς που άνοιξε. Επομένως, θα έλεγα ότι μεγαλώσαμε μαζί με τα παιδιά τόσο ως εταιρείες, όσο και ως άτομα, αντιμετωπίζοντας παρόμοιες δυσκολίες. Με το Δημήτρη, τη Σόφη και την Έλενα νιώθω μία επαγγελματική, συγγενική σχέση και τους αισθάνομαι σαν ένα δίχτυ ασφαλείας. ‘Όποτε αντιμετώπιζα κάποια δυσκολία στη δουλειά, αρκούσε μία ώρα συζήτησης μαζί τους για να βάλω τη σκέψη μου σε μία σειρά, να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου και να προχωρήσω. Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας συζήτησης, είχαμε διαπιστώσει ότι αυτό που θα έπρεπε να εξελίξω ήταν το οικονομικό planning κι έτσι με έφεραν σε επαφή με έναν Οικονομικό Σύμβουλο. Μαζί του συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα και θα έλεγα ότι με έχει βοηθήσει πολύ σε επίπεδο mentoring. Όλο αυτό προέκυψε μέσα από το Impact Hub και για μένα ήταν μία πολύ σημαντική βοήθεια.

 

Ποιες νέες δεξιότητες έχεις αναπτύξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Impact Hub και ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζεις;

Δεν έχω παρακολουθήσει επιστάμενα κάποια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αυτό όχι επειδή δεν προσφέρονται, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου. Παρ’ όλ’ αυτά έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις με τη Σόφη και το Δημήτρη στα πλαίσια του προγράμματος Scaling, αλλά περισσότερο ως συναντήσεις που με προτρέπουν να σκεφτώ στρατηγικά για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ένα από τα highlights της καθημερινότητάς μου είναι όταν θα συναντηθούμε με τον Δημήτρη τυχαία στην κουζίνα, κάνοντας διάλειμμα και θα μου πει πάντα κάτι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον με το οποίο ασχολείται και που δεν το ξέρω, δεν το φανταζόμουν, αλλά χαίρομαι πολύ που μου το επικοινωνεί και καταλαβαίνω ότι υπάρχει κι αυτό εκεί έξω. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Σόφη, με την οποία οι συζητήσεις μας ξετυλίγονται γύρω από το τι συμβαίνει στην πόλη ή στη χώρα και πάντα μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

 

Ποια η άποψή σου για την οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου (impact economy) και τι προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω ότι η σωστή αφετηρία για τη δημιουργία μίας επιχείρησης είναι το προσωπικό κίνητρο και το όραμα, γύρω από κάτι που σε εκφράζει και σε παθιάζει. Ο κοινωνικός αντίκτυπος ή το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά κάτι που προκύπτει στην πορεία. Σήμερα, υπάρχει όλο και περισσότερη επίγνωση σε διάφορους τομείς ότι μία επιχείρηση δεν κινείται με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, αλλά λαμβάνει υπόψιν της και άλλα σημαντικά θέματα, όπως το περιβάλλον, τις κοινότητες και τις μειονότητες. Ακόμα και σε εταιρείες αμιγώς κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπάρχει μια στροφή των ανθρώπων σε θέματα που έχουν και ηθικές παραμέτρους. Και αυτό δεν είναι μια επίπλαστη ανάγκη, αλλά κάτι που προκύπτει από την κοινωνία και άρα αντικατοπτρίζεται στις επιχειρήσεις που είναι μέρος αυτής. Επομένως, θεωρώ ότι θα βλέπουμε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όχι ως κάτι που συμβαίνει εκτός, αλλά εντός της επιχειρηματικής λειτουργίας.

 

Επιμέλεια: Fill in the gap

Pin It on Pinterest

Share This