Ποιες θετικές αλλαγές παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της πορείας σας τα τελευταία χρόνια στο Impact Hub και τι έχετε αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;

 

– Η θετική αλλαγή είναι η εξής: στο Impact Hub ήρθαμε με μία άγουρη ιδέα και σήμερα, πλέον, είμαστε ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται ήδη δύο χρόνια, απασχολεί σχεδόν τρία άτομα και έχει κάνει πολλές δράσεις. Παράλληλα, πολλές φορές μας έχει δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε δράσεις, σεμινάρια, ομιλίες και εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει το Impact Hub και να λάβουμε υποστήριξη μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του mentoring που προσφέρουν στα μέλη. Επίσης, μέσω του δικτύου του, σου δίνεται μία πολύ καλή βάση εργασιακής κουλτούρας και λόγω των εγκαταστάσεών του και λόγω των μελών του με τα οποία μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου. Εκτός του ότι μέσω αυτών μπορείς να βρεις τον επαγγελματία που χρειάζεσαι, σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο μόνος. Όλα αυτά είναι πολύ βοηθητικά για την ανάπτυξη ενός νέου οργανισμού που κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

Ποιες νέες δεξιότητες έχετε αναπτύξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Impact Hub και ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζετε;

 

– Το δικό μας background δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρηματικότητα, επομένως ό,τι έχουμε μάθει το έχουμε μάθει στο Impact Hub, ειδικά σε επίπεδο οργάνωσης. Από τις εκπαιδεύσεις που έχουμε παρακολουθήσει, ξεχωρίζουμε το Academy, γιατί πρόκειται για ένα πολύ καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα και τα εργαστήρια Business Model Canvas που είναι από τα πιο εντατικά και εύστοχα. Το σημαντικό όμως, είναι η μετάβαση από την θεωρία στην πράξη και η εφαρμογή όλων αυτών. Αυτή τη στιγμή, ένα ποσοστό 90% των γνώσεων που έχουμε αποκομίσει, το έχουμε μετατρέψει σε εργαλεία που χρησιμοποιούμε στον οργανισμό μας, τα οποία έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμα. Ιδιαίτερη αξία για εμάς έχουν τα community events, όπου επικρατεί μία πιο χαλαρή διάθεση κι έτσι γνωρίζεσαι καλύτερα και με τα άλλα μέλη, αλλά και οι καθημερινές κουβέντες στην κουζίνα. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας!

 

Ποια η άποψή σας για την οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου (impact economy) και τι προβλέπετε για τα επόμενα χρόνια;

 

– Στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερο η αντίληψη της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού, ώστε να μπορέσει μία πρωτοβουλία ή ομάδα να πραγματοποιήσει το όραμά της, έχοντας ταυτόχρονα κοινωνικό αντίκτυπο. Η κοινωνική οικονομία είναι κάτι καινούριο, που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο, και αποτελεί μία καλή ευκαιρία για κάποιον που θέλει να πραγματοποιήσει μία ιδέα κοινωνικού χαρακτήρα, υιοθετώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μοντέλο. Είναι δύσκολη η μετάβαση από το μοτίβο της προσφοράς σε αυτό της βιωσιμότητας, ωστόσο ήδη και νομοθετικά έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν περισσότερες κοινωνικές πρωτοβουλίες. Το στοίχημα, βέβαια, είναι να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, γιατί η οικονομία είναι μία και στο μέλλον αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι να μην υπάρχει ως επιλογή η δημιουργία επιχείρησης που είναι ζημιογόνα για το περιβάλλον ή την κοινωνία. Αυτό που ελπίζουμε είναι η κοινωνική οικονομία να μην αποτελέσει το άλλοθι για τις κυβερνήσεις ή τις μεγάλες εταιρείες, ώστε να συνεχίσουν τις κακές πρακτικές, υποστηρίζοντας απλά έναν μικρό αριθμό κοινωνικών επιχειρήσεων.

 

Επιμέλεια: Fill in the gap

Pin It on Pinterest

Share This