Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 55.000 άνθρωποι τυφλοί ή με μειωμένη όραση, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποκλείονται από πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Ακουστική Περιγραφή παρέχει τα μέσα ώστε αυτή η ομάδα του πληθυσμού να έχει πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και πρόσβαση σε κάθε πολιτιστικό γεγονός. Εν συντομία, επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν εξίσου τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που προσφέρει η κοινωνία. Χρησιμοποιώντας λέξεις που είναι περιεκτικές, ζωντανές και ευφάνταστες, η Ακουστική Περιγραφή παρέχει μια λεκτική μεταφορά του οπτικού: το οπτικό γίνεται λεκτικό, ακουστικό και προφορικό. Έτσι, οι εικόνες γίνονται προσβάσιμες για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

Το πρόγραμμα “Η Εικόνα σε Λέξεις” με κεντρικό πρόσωπο τον Δρ. Σνάιντερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, έχει στόχο να ενδυναμώσει τον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής και να ενισχύσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβάλλεται για εδραίωση και ανάπτυξη της υπηρεσίας στην χώρα μας. Η Ακουστική Περιγραφή προσφέρει στα τυφλά μέλη του κοινού αυτονομία και την ελευθερία να απολαμβάνουν χωρίς να βασίζονται σε άλλους για να τους μεταφέρουν «τι συμβαίνει». Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παραστάσεις, ταινίες και εκδηλώσεις με Ακουστική Περιγραφή. Η ανατροφοδότηση που δόθηκε από τον ελληνικό τυφλό πληθυσμό, ύστερα από αυτές τις εκδηλώσεις, κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα.

Στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος “Η Εικόνα σε Λέξεις”, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:00 στο Impact Hub Athens, ο πρωτοπόρος Ακουστικός Περιγραφέας Dr. Joel Snyderμας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο της Ακουστικής Περιγραφής και με τους τρόπους που, μέσω αυτής, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόσμο προσβάσιμο για ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Μετά την ομιλία – παρουσίαση του Dr. Snyder θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Εισηγητής: Dr. Joel Snyder, Audio Description Associates, LLC, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΥΦΛΩΝ Audio Description Project of the American Council of the Blind.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά και Ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δύο γλώσσες), με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Για επιπλέον υποστήριξη της συμμετοχής σας στην συζήτηση επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή με SMS στο τηλέφωνο: 6993076378.

Κράτηση θέσεων εδώ: https://bit.ly/35X45v6

Περισσότερες πληροφορίες: www.liminal.eu

–Είσοδος Eλεύθερη–

Στην εκδήλωση προσκαλούνται άτομα χρήστες – χρήστριες της υπηρεσίες, εκπρόσωποι φορέων ατόμων με αναπηρία, άτομα που εργάζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεοπτικά κανάλια και οπτικοακουστικά Μέσα), εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, καλλιτέχνες και κάθε άλλος/η ενδιαφερόμενος/η να παρακολουθήσουν την διάλεξη-παρουσίαση και να λάβουν μέρος στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.

O Dr. Snyder, επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα –FULBRIGHT FOUNDATION GREECE.

Pin It on Pinterest

Share This