Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν στην ολοένα και πιο απαιτητική εργασιακή καθημερινότητά μας; Μπορεί η διατροφή να παίξει ρόλο στη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και την πνευματική διαύγεια ενός ανθρώπου; Η Αντωνία Ζηλιαναίου*, διατροφολόγος/ personal trainer και μέλος της κοινότητας του Impact Hub Athens, γράφει για το blog μας!
Οι αλλαγές που επήλθαν στο σύγχρονο τρόπο ζωής τα τελευταία 60 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητες ούτε τις διατροφικές μας συνήθειες, ούτε την ποιότητα των τροφίμων. Δύο οργανώσεις υγείας, η Sustain (Alliance for better food and farming) και το Βρετανικό Ίδρυμα για την Ψυχική Υγεία (Mental Health Foundation), δηλώνουν πεπεισμένες για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ διατροφής – ψυχικής υγείας και σημειώνουν πως κάποιοι από τους «ενόχους» για μια σειρά ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο πιάτο μας, καθώς η αντικατάσταση των φρέσκων και υγιεινών τροφίμων από το διαιτολόγιό μας, με κορεσμένα λίπη και ζάχαρα, μεταφράζεται για τον οργανισμό σε πολλά περισσότερα, από μερικά περιττά κιλά.
Υποστηρίζουν κατ’ αρχήν πως η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων από το καθημερινό μας τραπέζι, αντανακλάται στην πνευματική υγεία. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας η συνεχής έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών από το διαιτολόγιό μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είτε με τη μορφή ψυχικών νοσημάτων, είτε προβληματικών συμπεριφορών, είτε νευρολογικών προβλημάτων.
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την επίδραση της διατροφής στα ζωτικά όργανα του σώματος. Τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως ο εγκέφαλος, ως όργανο του σώματος, επηρεάζεται και αυτός από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει»
εξηγεί ο δρ Andrew McCulloch, διευθυντής του Ιδρύματος για την Ψυχική Υγεία. Επίσης προσθέτει πως η αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων με δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής έχει δώσει σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι οι συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές ή η ψυχοθεραπείες.
Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, μείωση της πρόσληψης λαχανικών κατά 34% και ψαριών κατά τα 2/3, δημιουργούν προβλήματα στις λειτουργικές διαδικασίες του εγκεφάλου. Όλα αυτά συνδέονται με την εκδήλωση κατάθλιψης, προβλημάτων συγκέντρωσης, υπερκινητικότηταςκαι της νόσου Αλτσχάιμερ. Παρακάτω αναφέρεται το σύμπτωμα σε σχέση με τις ανάγκες σε βιταμίνες -ιχνοστοιχεία – μέταλλα και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτά:
Οι ειδικοί του Ιδρύματος δηλώνουν πως το πεδίο έρευνας εν πολλοίς παραμένει ανεξερεύνητο, εντούτοις ενθαρρύνουν τον κόσμο να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και το ψάρι και προτείνουν συνταγές-«καύσιμα» για τον εγκέφαλο.