Την Τετάτη 29 Ιουνίου 2016, μία ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στο Impact Hub Athens. Μετανάστες και πρόσφυγες, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και ενεργοί πολίτες μοιραστήκαμε ιστορίες και ανταλλάξαμε ιδέες σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης των αναγκών και συνδιαμόρφωσης προτάσεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην προσφυγική κρίση. Η ανάγκη για μια πιο ποιοτική καταγραφή των δεξιοτήτων των μετακινούμενων πληθυσμών αναδείχθηκε ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία λύσεων ένταξης.

IMG_0050

Η ημέρα ξεκίνησε με δημιουργικά εργαστήρια στην Athens Comics Library από την ομάδα και τους εκπαιδευτές του Comicdom. Διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί, μέλη της βιβλιοθήκης και τα παιδιά του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων συνεργάστηκαν και έφτιαξαν μαζί τις δικές τους ιστορίες comics.

intransit_photo_Nadir_Noori3

Στο πάνελ της συζήτησης, που στήθηκε αργότερα στο Impact Hub Athens με συντονίστρια την Έλενα Μαυρομιχάλη, συμμετείχαν εκπρόσωποι ΜΚΟ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και κοινωνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται ενεργά στο χώρο και αποτελούν μέλη της κοινότητας του Impact Hub Athens. Ανάμεσά τους, οι Σέβη Παπαδοπούλου και Μαρία Χαντζοπλάκη της ActionAid Hellas, οι οποίες μοιράστηκαν εμπειρίες από τις δράσεις κοινωνικής κινητοποίησης για τις γυναίκες πρόσφυγες στο πρόγραμμα Emergency της ActionAid στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό και το Σκαραμαγκα, καθώς και στο Κέντρο Ημέρας Γυναικών της ActionAid. Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη για την υλοποίηση και ενίσχυση προγραμμάτων τα οποία θα αναδεικνύουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα των προσφύγων και των μεταναστών. Από το Solidarity Now, ο Γιώργος  Καραγιάννης έδωσε το ευρύτερο πλαίσιο του ζητήματος, τονίζοντας ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι μονο ανθρωπιστική, αλλά και βαθειά πολιτική.

13589132_10154301979148839_745808845_o

Μπορεί μια καμπάνια μέσω social media να γεννήσει νέες ιδέες και λύσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων; Η Παυλίνα Πρωταίου του BeyondCSRnet (μέλος του Impact Hub Athens) έλαβε το λόγο στη συνέχεια για να παρουσιάσει το “Twitter Resolution Call on Refugee Crisis”, την πρώτη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό μέσα από έναν ανοικτό διάλογο στα social media. Σκοπός της εκστρατείας, που άγγιξε περίπου 12 εκατομμύρια χρήστες του twitter, ήταν η εξεύρεση λύσεων για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο Hamed Arian και ο Hawad Faryad, εκπρόσωποι της συντονιστικής ομάδας του hot spot στα Οινόφυτα, αφού αφηγήθηκαν τις  ιστορίες της δικής τους οδύσσειας, μαζί με την Χρυσή Πυρουνάκη, δασκάλα ελληνικής γλώσσας και εθελόντρια στα Οινόφυτα, επεσήμαναν την έλλειψη ενός σαφούς σχεδίου για τη δημιουργία ενός σχολείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Ο πακιστανικής καταγωγής Khan Yousafzai, που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και εργάζεται στη ΜΕΤΑδραση ως διερμηνέας και μεταφραστής, συνεισφέροντας σημαντικά στο έργο της οργάνωσης κυρίως σε θέματα ασύλου, υγείας και κοινωνικών προβλημάτων, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των μετακινούμενων πληθυσμών με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναβιώνοντας επαγγέλματα και μικρές βιοτεχνίες στην ελληνική επικράτεια.

intransit_photo_Nadir_Noori2

Στο πλαίσιο της συνάντησης επιχειρήσαμε να αναδείξουμε και μια επιπλέον πτυχή του θέματος που αφορά στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων και γνώσεων των μετακινούμενων πληθυσμών για την πιο αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη ενσωμάτωσή τους στα τοπικά κοινωνικά σύνολα. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και το σύνολο δράσεων αλλά και το γενικότερο προφίλ του περιοδικού Solomon, που είναι μέλος της κοινότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται στενά για τον θετικό αντίκτυπο στην πόλη μας. «Το γεγονός ότι κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για αυτό το θέμα», τόνισε η Ρόζα Βασσιλάτου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Solomon, το οποίο δίνει την ευκαιρία στα μέλη της πολυεθνικής συντακτικής ομάδας του, να καλύψουν διαφορετικές θεματολογίες μέσα από τα άρθρα τους στο περιοδικό, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η επίσημη συνεργασία του Impact Hub Athens με το διεθνές δίκτυο Techfugees. Οι Techfugees είναι μια κοινωνική επιχείρηση που συντονίζει τη διεθνή τεχνολογική κοινότητα ώστε να αντιδράσει αποτελεσματικά στις ανάγκες των προσφύγων. Οι Techfugees διοργανώνουν συνέδρια, ημερίδες, hackathons και συναντήσεις σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν λύσεις τεχνολογίας που μπορούν να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες. Διαβάστε περισσότερα για τους Techfugees εδώ και για το Techfugees Athens Chapter εδώ.

13532952_984786148287131_1774046162041534043_n

Τέλος, ο Mike Snyder, μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής καινοτομίας στο κομμάτι της ουσιαστικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων, ανακοίνωσε μια σειρά από δράσεις σε μία συνεργασία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με το Impact Hub Athens. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Snyder ανακοίνωσε τη διενέργεια ενός τριήμερου τεχνολογικού hackathon τον ερχόμενο Οκτώβριο, στόχος του οποίου θα είναι να εξευρεθούν λύσεις για τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του hackathon, ομάδες που έχουν μόλις φθάσει στον ελλαδικό χώρο θα δουλέψουν μαζί με μέλη από κοινότητες μεταναστών που ζουν ήδη αρκετά χρόνια στη χώρα, με τη βοήθεια developers, κοινωνικών επιχειρηματιών και ΜΚΟ σχεδιάζοντας μαζί λύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν προσφέροντας λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

intransit_photo_Aris_Athanatos2

Η ημέρα έκλεσε γιορτινά, με συζητήσεις, γνωριμίες, πολυεθνική κουζίνα και μουσική που επιμελήθηκε η συντακτική ομάδα του Solomon και έκθεση φωτογραφίας του Ναντίρ Νουρί.

Περισσότερα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα βρείτε εδώ και εδώ.

intransit_photo_Aris_Athanatos1

Pin It on Pinterest

Share This