Πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα;

Το Impact Hub Athens έχει αναλάβει το ρόλο της επικοινωνίας, της διάχυσης και του community building στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA και στις 8-10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί για την διεξαγωγή του πρώτου εργαστηρίου συνδημιουργίας αλλά και για γνωριμία με τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι επεφύλαξαν μια θερμή υποδοχή.

 

Την πρώτη μέρα έλαβε χώρα το εργαστήριο όπου και παραβρέθηκαν περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και από διαφορετικές ομάδες της κοινωνίας. Νέοι, μεγαλύτεροι, μαθητές, γεωργοί, δάσκαλοι, εκπρόσωποι του δήμου, συμμετείχαν ενεργά στο δίωρο αυτό εργαστήριο.

 

Το εργαστήριο ξεκίνησε με τη γνωριμία όλων των συμμετεχόντων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μοιράστηκαν το όνομά τους, την ασχολία τους και τους λόγους για τους οποίους είναι περήφανοι για την Άντισσα αλλά και τις σκέψεις τους για το μέρος. Οι απαντήσεις πολλές:  η μοναδική φιλοξενία των ανθρώπων, η αγάπη για τον τόπο αλλά και εκφράστηκαν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος HYDROUSA και των συνεργατών του, με εκτενή αναφορά στους λόγους υλοποίησης του προγράμματος, την αποστολή, τη μεθοδολογία, και τα οφέλη του. Τέλος, αναφέρθηκαν οι εφαρμογές που θα γίνουν στα νησιά, την Τήνο, τη Μύκονο και φυσικά παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι εφαρμογές στη Λέσβο και πώς έρχεται η Άντισσα στο επίκεντρο.

 

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Εκεί, με τη μεθοδολογία ενός δυναμικού εργαστηρίου συζήτησαν, κατέγραψαν και μοιράστηκαν πληροφορίες για παλαιότερες και σύγχρονες καλλιέργειες φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή, για παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους άρδευσης και μαζί οραματίστηκαν τον ιδανικό αγρό. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα μελετηθούν σε συνέχεια της έρευνας της μεθοδολογίας των εξειδικευμένων συνεργατών του προγράμματος HYDROUSA.

Τη δεύτερη μέρα η ομάδα συναντήθηκε με άτομα της τοπικής κοινωνίας και περιηγήθηκε στον αγρό όπου θα γίνει η εγκατάσταση. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική  αναφορικά με την αγροτική παραγωγή, τις καλλιέργειες που ευδοκιμούν στην περιοχή και θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στα πλαίσια του προγράμματος αλλά και γύρω από μεθόδους περίφραξης που χρησιμοποιούνται όπως τα βάτα, το σύρμα και η ξερολιθιά.

Την τρίτη και τελευταία μέρα του ταξιδιού η ομάδα μεταφέρθηκε στην Μυτιλήνη για συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, και πιο συγκεκριμένα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.  Συζητήθηκαν θέματα της τοπικής οικονομίας, δόθηκαν στοιχεία επικοινωνίας χρήσιμων επαφών για μελλοντικές συνεντεύξεις και συμφωνήθηκε να αποσταλούν στατιστικά και άλλα στοιχεία αναφορικά με τη χρήση του νερού στο νησί και την αγροτική ανάπτυξη.

 

Τελευταίος σταθμός ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα HYDROUSA σε τοπικό ερευνητή ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το προγραμμα και μοιράστηκε σχετική βιβλιογραφία.

Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον και τη τοπικής εφημερίδας “Τα Νέα της Λέσβου”, η οποία παρουσίασε σε εκτενές άρθρο το πρόγραμμα HYDROUSA και το εργαστήριο συν-δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στην Άντισσα καθώς και σχετική συνέντευξη του Δημήτρη Κοκκινάκη – Dissemination & Communication Manager του προγράμματος HYDROUSA.

 

Pin It on Pinterest

Share This