Στα πλαίσια μιας πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης speed-dating στο Impact Hub Athens, καινοτόμοι επιχειρηματίες συναντήθηκαν με ειδικούς του μάρκετινγκ. Αυτή η συνεργασία συνετέλεσε στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τους. Η Ρηνέτα Μήτση, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας του Goody’s-Everest Group, συζητά πώς η βιωσιμότητα μπορεί να μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις και φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο μία εταιρεία ηγέτης στην ελληνική εστίαση, ενσωματώνει την βιωσιμότητα, όχι μόνο ως πολιτική αλλά ως κεντρική αρχή που διαμορφώνει κάθε πτυχή της λειτουργίας της.

 

Όχι απλά μια τεχνική…

Σε έναν κόσμο όπου οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένες ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, και η βιωσιμότητα έχει ξεπεράσει τον χαρακτήρα μιας απλής μόδας για να γίνει κεντρική στρατηγική στον επιχειρηματικό κόσμο. Όμως, η βιωσιμότητα δεν είναι απλά μια τεχνική, αλλά ένας τρόπος ζωής για τις επιχειρήσεις. Εδώ εξερευνούμε τον ρόλο της ως μονοπάτι προς την καινοτομία και το κρίσιμο μέρος που παίζει το μάρκετινγκ στην προώθηση της βιωσιμότητας.

 

«Η βιωσιμότητα δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ως τεχνική περιστασιακά, είτε το κάνεις είτε όχι. Επομένως, ξεκινά από την κορυφή και κατεβαίνει σε όλα» λέει η Ρηνέτα. Αυτή είναι η ουσία της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις – είναι μια συνολική προσέγγιση, όχι μια τακτική εφάπαξ. Πρόκειται για την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στον πυρήνα των λειτουργιών μιας εταιρείας, επηρεάζοντας τα πάντα από τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού μέχρι τις σχέσεις με τους πελάτες. «Μόλις επιλέξετε τις αρχές της βιωσιμότητας ως δρόμο για ανάπτυξη, σταδιακά γίνεται η κεντρική σας στρατηγική. Επομένως, επηρεάζει τον τρόπο που κάνετε τα πάντα, όχι μόνο το μάρκετινγκ, αλλά και: πώς είσαι δομημένος, πώς διαχειρίζεσαι την αξιακή σου αλυσίδα, ποιους προμηθευτές επιλέγεις, και ακόμα ποιους πελάτες στοχεύεις».

 

Η Βιωσιμότητα ως Τρόπος Ζωής

Όταν υιοθετηθεί, η βιωσιμότητα μετασχηματίζει την ταυτότητα μιας εταιρείας. Είναι μια δέσμευση που εκτείνεται πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, περιλαμβάνοντας κοινωνική ευθύνη και οικονομική βιωσιμότητα. Ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο όχι μόνο ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον αλλά λειτουργεί διαφανώς και ηθικά, συνεισφέροντας θετικά στην κοινότητά του.

Η ειλικρίνεια είναι ο δρόμος προς τα εμπρός σύμφωνα με την κυρία Μήτση «μερικές φορές αναγκάζεσαι να αποκαλύψεις τις αδυναμίες της μάρκας σου. Επειδή πρέπει να παραδεχτείς ότι έχεις ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα που χρειάζεται να διαχειριστείς. Οι μάρκες δεν έχουν συνηθίσει να βγαίνουν και να λένε “έχω ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα”. Συνήθως μιλάμε για τα δυνατά μας σημεία». Υπάρχει ανάγκη για τις οργανώσεις να είναι διαφανείς, να είναι αρκετά γενναίες για να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθη και να αναπτύξουν νέες διαδικασίες που θα αγκαλιάσουν τη βιωσιμότητα ως τον τρόπο να προχωρήσουν μπροστά.

Αυτή η ολιστική προσέγγιση φαίνεται σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Goody’s-Everest όπως η ανακύκλωση των καφετζιδικών απορριμμάτων για να δημιουργήσει λίπασμα για τους αγρότες, καθώς και η συνεργασία με εταιρείες που ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας προκειμένου να χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά στα καταστήματά τους. Τέτοιες ενέργειες αντικατοπτρίζουν μια βαθύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας ως τρόπου ζωής, επηρεάζοντας όχι μόνο το τι κάνει μια εταιρεία, αλλά πώς σκέφτεται και λειτουργεί.

 

Μια Πορεία προς την Καινοτομία

Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά ένας καταλύτης για καινοτομία. Η προσπάθεια για καθαρότερη ενέργεια και μειωμένες εκπομπές έχει ανοίξει νέες αγορές και οδήγησε στην ανάπτυξη επαναστατικών προϊόντων.

Η βιωσιμότητα είναι ένας μοχλός της καινοτομίας. Γιατί όταν αρχίσεις να την ενσωματώνεις στον τρόπο λειτουργίας σου, βρίσκεις νέους τρόπους για να κάνεις πράγματα. Ανακαλύπτεις νέα προϊόντα και νέες αγορές. Έτσι, αυτό σε βοηθά να καινοτομήσεις. Η ανάγκη που έχουμε, για παράδειγμα, για καθαρή ενέργεια, για να μειώσουμε τις εκπομπές, έχει ανοίξει καινοτομίες όπως η ηλεκτροκίνηση, και χιλιάδες άλλα πράγματα που κάνουμε. Σύντομα θα έχουμε ηλεκτρικά αεροπλάνα. Όλα αυτά έχουν προκύψει από την ανάγκη των επιχειρήσεων να γίνουν πιο βιώσιμες λέει η Ρηνέτα.

Οι επιχειρήσεις που δεσμεύονται σε βιώσιμες πρακτικές συχνά βρίσκονται στο προσκήνιο της καινοτομίας. Η επιδίωξη για καθαρή ενέργεια έχει πυροδοτήσει πολλές προόδους σε διάφορους τομείς, όπως την επανάσταση στον τρόπο που παράγουμε, αποθηκεύουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια. Η υιοθέτηση της βιωσιμότητας σημαίνει την υιοθεσία μιας νοοτροπίας συνεχούς βελτίωσης και καινοτομίας, αναζητώντας συνεχώς καλύτερους, πιο αποδοτικούς και πιο υπεύθυνους τρόπους διαχείρισης των επιχειρήσεων.

 

Ο ρόλος του μάρκετινγκ στην προώθηση της βιωσιμότητας

Στον κόσμο της βιωσιμότητας, το μάρκετινγκ παίζει έναν καίριο ρόλο. Πρόκειται για την επικοινωνία της δέσμευσης μιας εταιρείας στη βιωσιμότητα, όχι μόνο ως σημείο πώλησης, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς της. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί αυθεντικότητα και διαφάνεια, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο μάρκες που ταιριάζουν με τις αξίες τους. Το αποτελεσματικό μάρκετινγκ βιωσιμότητας σημαίνει να αφηγείσαι μια ιστορία που αγγίζει, μια ιστορία που υπερβαίνει το προϊόν για να φτάσει στον ίδιο τον σκοπό της εταιρείας. Πρόκειται για το να δείξεις, όχι μόνο να πεις, πώς η βιωσιμότητα είναι ενσωματωμένη σε κάθε απόφαση και δράση.

Η βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις δεν είναι απλώς μια διαδρομή προς τη συμμόρφωση ή μια στρατηγική μάρκετινγκ. Είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν και αντιλαμβάνονται οι εταιρείες τον ρόλο τους στον κόσμο. Όπως εκφράζεται εύγλωττα στη συνέντευξη, «θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε πολλά πράγματα αλλά δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι γιατί η βιωσιμότητα δεν είναι ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό ενός προϊόντος, μιας θεσμικής μονάδας, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό ή κανείς δεν θα πετύχει τίποτα». Αυτό το συναίσθημα αποτυπώνει την ουσία της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις – είναι ένα συλλογικό ταξίδι προς ένα πιο υπεύθυνο, ηθικό και βιώσιμο μέλλον.

Pin It on Pinterest

Share This