Στις 28 και 29 Απριλίου η καρδιά της πράσινης επιχειρηματικότητας χτύπησε δυνατά στο Impact Hub Athens, στο Hackathon για το ClimAccelerator 2023 μια πρωτοβουλία του IHA σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA, την επιστημονική επιμέλεια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την υποστήριξη του ΕΙΤ – Climate KIC & του Κοινωφελούς Iδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

16 ομάδες με βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη είχαν την ευκαιρία να λάβουν feedback από έμπειρους mentors, να συνδεθούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν συνέργειες και να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα και υποστήριξη για τα επόμενα βήματά τους.

 

Inspirational talk από το Σίμο Μαλαμή, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

 

Το εναρκτήριο λάκτισμα του Hackathon δόθηκε από τους οικοδεσπότες του Impact Hub Athens, το οποίο φέτος γιορτάζει 10 χρόνια συστηματικής και ενεργούς παρουσίας και στο πεδίο της βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Σίμος Μαλαμής, καθηγητής στο ΕΜΠ και συντονιστής της Hydrousa και ο Andrei Geica, Co-Founder & Partner του Sporos Platform. Ο κ. Μαλαμής παρουσίασε τη διαδρομή της HYDROUSA και τον αντίκτυπο του έργου μέσα από παραδείγματα εφαρμογής των λύσεων που ήδη έχουν παραχθεί. Από την πλευρά του ο κ. Geica ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες, αναγνωρίζοντας την ήδη σημαντική συμβολή τους στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συστηθούν με ένα tweet δημιουργώντας προσμονή για το τελικό τους pitch.

 

Inspirational talk από τον Andrei Geica, Co-Founder, Chief Policy και Impact Officer στο Sporos Platform

 

Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στους συμμετέχοντες. Όλες οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με περισσότερους από 25 experts, να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί τους και να τελειοποιήσουν την παρουσίαση τους.

 

 

 

 

 

 

 

Με μεγάλη ανυπομονησία κοινό, ομάδες και κριτική επιτροπή άκουσαν το pitch των 16 επιχειρηματικών εγχειρημάτων, ενώ οι τελευταίοι δέχτηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις. Οι κριτές που έλαβαν μέρος ήταν η Δώρα Τραχανά (Uni.Fund), ο Andrei Geica (Sporos Platform), ο Σίμος Μαλαμής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και η Eleonore Cottarel (Investing for Purpose).

 

Οι κριτές Δώρα Τραχανά, Eleonore Cottarel, Σίμος Μαλαμής, και Andrei Geica.

 

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και την υπόσχεση για συνέχεια της αλληλεπίδρασης του οικοσυστήματος που ήρθε κοντά στο πλαίσιο του Hackathon και της σκληρής δουλειάς έτσι ώστε, όπως ανέφερε και ο Andrei Geica στην εναρκτήρια ομιλία του, “σε λίγα χρόνια να είμαστε σε θέση να μην μιλάμε πλέον για μια κυκλική οικονομία και να την αποκαλούμε απλά οικονομία”.

3 Startups αναδείχθηκαν νικήτριες του Hackathon, κερδίζοντας βραβεία 3.000 ευρώ: οι VolteraRhoé & Ecogenia. Ενώ οι 11 Eλληνικές startups που ξεχώρισαν, με βάση το θετικο περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, τη δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές & τη δυναμική της ομάδας τους και την καινοτομία τους & περνούν στην επόμενη φάση του προγράμματος επιτάχυνσης είναι οι ακόλουθες:

 

  • Voltera: Η Voltera αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής & διαχείρισης ηλιακής ενέργειας με τη μορφή υπηρεσίας που απευθύνεται σε ιδιώτες, κοινότητες και επιχειρήσεις.
  • Rhoe: Η Rhoe αναπτύσσει μια πλατφόρμα ακτοπλοΐας που προσφέρει στους ιδιοκτήτες & στους χειριστές σκαφών ένα χαμηλού κόστους και καθαρής ενέργειας, δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών, χωρίς την ανάγκη μεγάλης αρχικής επένδυσης.
  • Ecogenia: Η Ecogenia δημιουργεί εκπαιδευτικές & επαγγελματικές ευκαιρίες που απευθύνεται σε όλους τους νέους της χώρας, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων δράσης για το κλίμα.
  • Promilist: Μια λύση επαναπροσδιορισμού της βελτιστοποίησης διαδρομών για ένα πιο πράσινο & βιώσιμο ακτοπλοϊκό τομέα, μέσω της αξιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης, ναυτικής μηχανικής & δεδομένων γεωσκόπησης.
  • Emetrics: Μια IOT/5G λύση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, που μετρά σε πραγματικό χρόνο της Co2 εκπομπές σε πλοία και logistic εταιρείες.
  • Pallinea: Μια ελληνική πλατφορμα κυκλικής μόδας που ενισχύει τη βιώσιμη κατανάλωση, συνδεοντας τον πωλητή με τον αγοραστή ρούχων, ταυτόχρονα με την προσφορά εκπαιδευτικών ευκαιριών γύρω από το upcycling.
  • BlueCans: Μια ομάδα που ασχολείται με την επεξεργασία & αξιοποίηση πλαστικού που συλλέγεται στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας για την παραγωγή αντικειμένων καθημερινής χρήσης, μέσω της τεχνικής της έγχυσης.
  • A New Tower of Winds: Mια ερευνητική δράση, για την ανάπτυξη ενός δικτύου αστικών δομών παθητικής ενέργειας εξατμιστής-ψύξης, με σκοπό τη μείωση του φαινομένου του καύσωνα και της μόλυνσης του αέρα στα αστικά κέντρα.
  • Kookoonari: Μια οργάνωση που ασχολείται με το σχεδιασμό & την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων & δραστηριοτήτων ενημέρωσης σε ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας & Zero Waste, που απευθύνονται σε παιδιά, νέους & ενήλικες.
  • ECOTIVITY: Μια εφαρμογή με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υιοθέτηση ενός πιο περιβαλλοντικά βιώσιμου τρόπου ζωής, μέσω συμβουλών, προώθησης προϊόντων και βιώσιμων εταιριών, που προβλέπει ταυτόχρονα επιβράβευση των επιλογών των χρηστών της.
  • Astiki Melissa: Ένα κέντρο αστικής παραγωγής μελιού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη ύπαρξης πράσινων δημόσιων χώρων & προστασίας της βιοποικιλότητας.

 

Οι 3 νικήτριες startups Rhoé, Voltera, και Ecogenia

 

Στο Stage A, οι ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών & χρηματοοικονομικών τους μοντέλων, τη διερεύνηση νέων αγορών & επενδυτικών ευκαιριών, με ένα σύνολο εργαστηρίων με καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένης καθοδήγησης και σύνδεση – συνεργασία με ειδικούς, ειδήμονες και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις.

Στο τέλος του πρώτου κύκλου, 3 εταιρείες θα ενισχυθούν με βραβεία 7.000€ & θα λάβουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του προγράμματος που θα αφορά την επενδυτική τους ετοιμότητα.

Στόχος του ClimAccelerator είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο από επαγγελματίες & επενδυτές που δραστηριοποιούνται και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη.

 

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τους experts που έλαβαν μέρος στο Hackathon: Γιώργος Σκεύης (CLEOS), Λήδα Τσενέ και Δημήτρης Κοκκινάκης (Impact Hub Athens), Φένια Σούρλα (Dataphoria), Laura Sommer (LKSommer), Maha Al-Salehi, Diti Kotecha και Γιάννης Πιτσάκης (Théla), Κωνσταντίνος Παρδάλης (Schneider Electric Sustainability Business), Anna Tea (Green Facilitation), Ελένη Νύκταρη (HYDROUSA), Chetan Zawar (TikTok), Ignacio Navarro Pérez de Guzman (Greenpeace), Derek Roedel (Axtonne), Θοδωρής Κοτζασταύρος (Social Builders), Sabrina Carvalho (Signify), Γιώργος Μακρίδης (Means4), Γρηγόρης Ανδρίκος (Cyclops SA), Majdi Chebil (Zscaler), Νίκος Θέραπος (DotankPlus), Θανάσης Κουτσιανάς (Symbeeosis), Έλενα Στάμου (Swaplanet), Ζήσης Τσιρόπουλος (AGENSO), Σταυρούλα Κάππα (NTUA), Ιωάννης Βασιλάκος (Hydraspis).

Χορηγός επικοινωνίας 

Pin It on Pinterest

Share This