Στις 5 Οκτωβρίου, στην ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, οι ομάδες των Actors of Urban Change και του Impact Hub Athens σε συνεργασία με το CTB_Lab, μαζί με πολίτες με ενδιαφέρον για τις γειτονιές και τις πόλεις και τους τρόπους με τους οποίους αλλάζουν, συναντήθηκαν για να ζήσουν μια ενδιαφέρουσα κινηματο-γαστρονομική εμπειρία, τα Cine-Μαγειρέματα –  μία δράση στο πλαίσιο του 16th MitOst Festival (3-7/10) και των εγκαινίων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Με θέμα η “Η Αγορά ως χώρος μετασχηματισμού”, προβλήθηκαν οι παρακάτω ταινίες (με αγγλικούς υπότιτλους) που αφορούν τη δύναμη των Αγορών στο να μεταμορφώνουν τις γειτονιές στις οποίες βρίσκονται.

 

– New life for markets / Nuova vita ai mercati (2015)

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Rethinking Food Markets’’ που είχε ως στόχο τη δημιουργία στρατηγικών δράσεων για την αναζωογόνηση των τοπικών αγορών, παρουσιάζεται ο τρόπος που οι κάτοικοι της Ρώμης αναβίωσαν τις τοπικές τους αγορές.Μια συνεργασία του Eutropian Rome (IT), με το TSPOON.

Με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας, του European Cultural Foundation και του BKA.

Σκηνοθεσία: Emanuela Liverani  – Camera & editing : Federico Greco

(https://www.youtube.com/watch?v=VcsrDddveoM)

 

– The Seven Sisters Indoor Market (2016)

Αναπαράγοντας διαφορετικές ιστορίες μετανάστευσης με την ιστορία της πόλης του Λονδίνου που κάποτε ήταν καταφύγιο, διερευνάται η σύγχρονη αστική αλλαγή μέσα από τις τοπικές αγορές.

Σενάριο και Παραγωγή: Klearjos Eduardo Papanicolaou και Marios Kleftakis (https://vimeo.com/160092734)

 

 

Την γευστική πλευρά της βραδιάς επιμελήθηκε η Madame Ginger, κάτοικος της Κυψέλης, με συνταγές ειδικά σχεδιασμένες και εμπνευσμένες από την ιδιαιτερότητα και την πολυ-πολιτισμικότητα της περιοχής.

Ο κινηματογράφος ως δημιουργικό μέσο και το φαγητό ως σημείο συνάντησης και εορτασμού των διαφορετικών πολιτισμών συνδυάζονται με στόχο την ενίσχυση του τοπικού στοιχείου και τη σύνδεση των κατοίκων της  Κυψέλης, σε μία σειρά θεματικών συναντήσεων. Ένα ‘’αστικό σαλόνι’’ όπου φίλοι, γνωστοί και γείτονες συναντιούνται, βλέπουν ταινίες και μοιράζονται τις σκέψεις τους απολαμβάνοντας ξεχωριστές γεύσεις.

 

Με την υποστήριξη και συνεργασία του Impact Hub Athens, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έχει επιλεγεί για να εφαρμοστούν τα εργαλεία της πλατφόρμας citytoolbox.net. Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι  να συνδεθεί και να ενδυναμωθεί η τοπική κοινότητα της Κυψέλης, δίνοντας στους πολίτες τα εργαλεία για να διαμορφώσουν νέες σχέσεις και συνεργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Αγοράς, καθώς και να αποτελέσουν μόνιμο περιεχόμενο της Αγοράς και μετά την επίσημη επαναλειτουργία της. Κατά τη διάρκεια του CTB_Lab στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ο όμιλος CityToolBox συνεργάστηκε με την τοπική κοινότητα για να μεταφέρει και να ενσωματώσει δύο εγκατεστημένα εργαλεία από το Βερολίνο, το Speisekino και το Gütermarkt.

 

Το CTB_Lab είναι η συνέχεια και η μεταφορά στο φυσικό χώρο της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης citytoolbox.net που ενθαρρύνει τις πολιτικές δράσεις στο αστικό τοπίο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και την ανάπτυξη αστικής δράσης από τη βάση προς την κορυφή, ακολουθώντας την ιδέα του Change It Yourself! Η πλατφόρμα μάθησης απευθύνεται σε μελλοντικούς επαγγελματίες και ενεργούς πολίτες με στόχο να τους βοηθήσουν να συγκεντρώσουν πρακτική εμπειρία και να ανταλλάξουν γνώσεις  ώστε να γίνουν “φορείς” αλλαγών της λεγόμενης «αστικής σκηνής».

 

——-

Το CityToolBox.net είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάδοση και την ανταλλαγή εργαλείων για τον μετασχηματισμό και την επαναξιολόγηση των παρεμβάσεων σε πόλεις που αναπτύχθηκαν από 6 ευρωπαϊκές οργανώσεις: το ZK/U – Zentrum für Kunst und Urbanistik z Βερολίνου (Γερμανία) House! Society από το Maribor (Σλοβενία), το Ίδρυμα Otwarty / Open Territory Foundation από το Λουβλίνο (Πολωνία), την Place Identity από την Αθήνα (Ελλάδα), το Mjestimice svjetlo / In Places από το Ζάγκρεμπ (Κροατία) και το 4iS – Plataforma para a Inovação Social από το Aveiro (Πορτογαλία). Το έργο αυτό ήταν μέρος της κοινής βούλησης και της συνεργασίας των εταίρων, που προέκυψε από τη συμμετοχή στην πρώτη έκδοση του Προγράμματος Actors of Urban Change του Ιδρύματος Robert & Bosch και MitOst.
Ο οργανισμός MitOst προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην Ευρώπη. Με 1400 μέλη σε 45 διαφορετικές χώρες, καθώς και με διάφορους εταίρους, συμμετέχει σε ένα δυναμικό ευρωπαϊκό δίκτυο. Διοργανώνει διεθνή προγράμματα και έργα και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για νέες μορφές κοινωνικής συμμετοχής και έργων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ MitOst είναι ένα σημείο συνάντησης για όλους όσους ενδιαφέρονται για πολιτιστικές και πολιτικές ανταλλαγές στην Ευρώπη και τις γειτονικές περιοχές. Συνενώνει στοχαστές και ακτιβιστές, εμπειρογνώμονες και νεοφερμένους
Μια φορά το χρόνο, η MitOst καλεί τα μέλη της και όλους όσους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική και κοινωνική ανταλλαγή στην Ευρώπη και τις γειτονικές της περιοχές, στο Διεθνές Φεστιβάλ MitOst, ένα διεθνές φόρουμ τεσσάρων ημερών που προσφέρει πολιτιστικές δραστηριότητες, περαιτέρω κατάρτιση και ευκαιρίες δικτύωσης. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια άλλη πόλη, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 80 εκδηλώσεις και παρέχοντας δυνατότητες δικτύωσης, μάθησης, προβληματισμού  και έμπνευσης. Από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2018, το Φεστιβάλ MitOst φιλοξενήθηκε στην Αθήνα.

 

 

Ακολουθήστε μας:

 

Instagram | ImpactHubAthens  – Citytoolbox

Facebook |Impact Hub Athens  – Citytoolbox

#ImpactHubAthens #CTB_Lab #CTBlab_Athens #ctb #changeityourself #participation #tools #civicengagement#athens #ctb_travels #urbanchange #MitOstFestival #actorsofurbanchange #placeidentity #zku #hisa #terenotwarty #4iS #mjestimicesvjetlo

 

Pin It on Pinterest

Share This