Φέτος συμπληρώνουμε 10 χρόνια δράσης στο πεδίο της επιχειρηματικότητας με στόχο τον θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Κεφαλαιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας και αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας λύσεων που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, επεκτείνουμε το δίκτυο μας και στην περιφέρεια της Ελλάδας, καθώς η κοινότητά μας διευρύνεται με την ένταξη εταίρων από ιδιωτικούς οργανισμούς και τοπικούς φορείς από όλη τη χώρα.

Αντιμετωπίζουμε την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και προϊόντα εκτός μητροπολιτικών κέντρων. Επιλέγουμε να ενισχύσουμε υπάρχοντα κέντρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και να δημιουργήσουμε νέα στην Περιφέρεια. Συμβάλουμε έτσι στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής κουλτούρας και επιχειρήσεων που βελτιώνουν, εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα των περιοχών αυτών. Αναπτύσσουμε δεξιότητες, καλλιεργούμε ευκαιρίες και ενισχύουμε τη δικτύωση μέσω προγραμμάτων επιχειρηματικής υποστήριξης και επιτάχυνσης που προσβλέπουν στην αναζωογόνηση της Περιφέρειας μέσω βιώσιμων πρακτικών.

 

Rural Incubators: Πρόγραμμα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσα από την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια

Πιστεύοντας στην ανάγκη ανάδειξης λύσεων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ανθεκτικότητα από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Google.org, έχουμε δρομολογήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εστιάζει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική καινοτομία σε μικρότερα αστικά κέντρα της χώρας.

Στόχος είναι η δημιουργία και η διατήρηση – και μετά το τέλος του προγράμματος – ενός δικτύου φορέων επιχειρηματικής υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, και ειδικά σε περιοχές που υπέστησαν σοβαρές περιβαλλοντικές και παραγωγικές ζημιές, που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να συνεργάζονται με το Impact Hub Athens για την παραγωγή και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για το περιβάλλον.

Την ξεχωριστή αυτή κοινότητα των Rural Incubators αποτελούν 8 φορείς: Τα Ψηλά Βουνά – Βόρεια/Νότια Πίνδος, τη Bizrupt NGO – ΠΕ Κρήτης, τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας – Δυτική Μακεδονία, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α., την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, και το LightHub – Επιμελητήριο Έβρου.

Παράλληλα, καλλιεργείται η δημιουργία επιχειρηματικών οικοσυστημάτων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στην Καλαμάτα και την Ήπειρο, σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ ΦΑΟΣ και το Μπουλούκι αντίστοιχα.

   


RURAL INNOVATION BUSINESS CLINIC

Η διαδικασία των Business Clinics, ολοκληρώθηκε με μία massive clinic αφιερωμένη στην Καινοτομία στην Περιφέρεια. Φέραμε μαζί τη Symbeeosis και άλλες εξέχουσες ελληνικές εταιρείες με αναγνωρισμένες βιώσιμες πρακτικές, με κέντρα επιχειρηματικότητας σε ορεινές ή αραιοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης από το ευρωπαϊκό δίκτυο των Impact Hubs, αλλά και από τη χώρα μας, τα οποία συμμετέχουν στην προσπάθεια μας για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κοινότητας στην ελληνική περιφέρεια.

Αθανάσιος Κουτσιανάς – Impact Strategy VP στη Symbeeosis

Μαζί με τους GrowCrete, Phaos και Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, τον ΟΕΝΕΦ και το Boulouki, συζητήσαμε πώς μεγάλες εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με τέτοιους φορείς με σκοπό τη διασύνδεσή τους με τοπικούς παραγωγούς αλλά και την υποστήριξη των τελευταίων να εφαρμόσουν κυκλικές και αναγεννητικές πρακτικές.


RURAL RETREATS 

Με τη λήξη του TENACITY EUROPEAN GATHERING, για 4 ημέρες οι Ευρωπαίοι συμπορευτές μας είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά της ελληνικής περιφέρειας, να γνωρίσουν rural entrepreneurs και να μάθουν για την αειφόρο ανάπτυξη, πλάι στην ομάδα του Impact Hub Athens. Μοιρασμένοι σε δύο γκρουπ εξερευνήσαμε όλοι μαζί δύο απίστευτες τοποθεσίες.

Όρος Πάρνωνας, Βαμβακού, Πελοπόννησος

Σε συνεργασία με τη Vamvakou Revival οργανώσαμε μια εκδρομή στη Βαμβακού, στο πλαίσιο του Demo Days του Vamvakou Incubator – του πρώτου rural incubator στην Ελλάδα.

Η Vamvakou Revival επιδιώκει την αναβίωση ενός μικρού χωριού 24 κατοίκων και την αναζωογόνηση των γύρω περιοχών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή, με νέους κατοίκους που επιστρέφουν και την υλοποίηση ενός σχεδίου βασισμένου στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα και την προσέλκυση επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δημιουργήσαμε ένα οικοσύστημα υποστήριξης και ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που επιταχύνει την αναβίωση της περιοχής. Μέσω ενός εργαστηρίου, οι ομάδες που συμμετέχουν στη θερμοκοιτίδα, μετά από 8 μήνες επεξεργασίας της ιδέας τους, μας παρουσίασαν τα “πρωτότυπα” των μελλοντικών τους υπηρεσιών/προϊόντων, και έλαβαν πολύτιμη ανατροφοδότηση.

Παράλληλα, ζήσαμε μια εκπληκτική εμπειρία, βασισμένη στο βιώσιμο τουρισμό και τη γεωργία, με δραστηριότητες όπως παρατήρηση των αστεριών, φύτευση και συγκομιδή σε γη με βιώσιμες πρακτικές, πεζοπορία σε μοναδικά μονοπάτια, κολύμπι σε ένα μικρό ψαροχώρι και δοκιμή τοπικών συνταγών και κρασιών.

Αυτή η επίσκεψη ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, με ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών, προσφορά συμβουλών και συμβολή στην αναβίωση της κοινότητας.


Σαντορίνη

Η εκδρομή στη Σαντορίνη ήταν μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μοναδική γεωλογία, τη βιοποικιλότητα και μια νέα οπτική του νησιού.

Απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα στην Οία, καθαρίσαμε το μονοπάτι στο Ακρωτήρι, καλλιεργήσαμε σπόρους κάπαρης σε τοπικό αγρόκτημα, πεζοπορήσαμε στην Καλντέρα, οργανώσαμε BBQ, καθαρίσαμε και κολυμπήσαμε στην παραλία του Αγίου Νικόλαου (το παλιό λιμάνι των πειρατών). Επίσης, ζήσαμε την αειφόρα εμπειρία της αλιείας στον κόλπο της Ανθής και κολυμπήσαμε στην εξωπραγματική παραλία της Βλυχάδας, με τι γκρίζα-μαύρη άμμο και τα ηφαιστειακά βράχια που για πολλούς αιώνες σκαλίζονται από κύματα και ανέμους.

Τέλος, συμμετείχαμε στη διαδικασία δημιουργίας μιας κοινότητας στο ΙΗΑ Eco-Resort που ετοιμάζουμε σύντομα, επισκεφτήκαμε το οινοποιείο Χατζηδάκη, και απολαύσαμε τη θέα του ηλιοβασιλέματος στον Πύργο, το πιο ορεινό χωριό της Σαντορίνης.

Pin It on Pinterest

Share This