Ποιες θετικές αλλαγές παρατηρείς κατά τη διάρκεια της πορείας σου τα τελευταία χρόνια στο Impact Hub και τι έχεις αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;

– Το Impact Hub Athens έχει ένα πλούσιο, ετερογενές περιβάλλον, με ταλαντούχο κόσμο που πάντα είναι διαθέσιμος να σε ακούσει. Το να μοιράζεσαι την καθημερινότητα με άλλα άτομα πέραν του έργου, της εταιρείας που εργάζεσαι και συμμετέχεις, προσφέρει τη δυνατότητα να έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές οπτικές και εμπειρίες, που είναι πολύ χρήσιμες για να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.

Ποιες νέες δεξιότητες έχεις αναπτύξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Impact Hub και ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζεις;

– Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, έχουμε αποκτήσει πρόσβαση σε γνώση από διαφορετικά προγράμματα και εκδηλώσεις, ώστε να δημιουργήσουμε λύσεις σε συστημικά προβλήματα. Το Impact Hub μας έχει εμπνεύσει και ταυτόχρονα συνδέσει με πολίτες, εταιρείες και οργανισμούς, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων. Το 2019 ήταν ένα έτος ορόσημο για εμάς – σημαντικό, όσο και το ταξίδι που μας έφερε μέχρι εδώ. Δείξαμε για πρώτη φορά το “Μετά τον Πόλεμο” (Después de la Guerra), μία σειρά ντοκιμαντέρ που απεικονίζει την καταστροφή σε 12 χώρες, που έχουν πληγεί σοβαρά για δεκαετίες, ως αποτέλεσμα πολέμων. Στην εταιρεία Muzungu διασχίζουμε τον πλανήτη, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, για να ακούσουμε, να αισθανθούμε, να καταλάβουμε και να διηγηθούμε. Είμαστε μία κολεκτίβα που απαρτίζεται από κινηματογραφιστές, δημοσιογράφους, φωτογράφους και παραγωγούς, όπου επικρατούν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχει μια κοινή δέσμευση. Εδώ και μια δεκαετία κάνουμε projects για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τον γραπτό τύπο και τον ψηφιακό κόσμο. Μας αρέσει η δημοσιογραφία στην οποία πρωταγωνιστές δεν είναι οι δημοσιογράφοι, αλλά οι προσωπικές ιστορίες με δομική ανάλυση.

Ποια η άποψή σου για την οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου (impact economy) και τι προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια;

– Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η “οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου”. Σίγουρα, επεκτείνεται πέρα από τις παραδοσιακές εταιρείες, οι οποίες έχουν μία ρητή στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το μέλλον της οικονομίας του κοινωνικού αντικτύπου, τελικά, θα επικεντρωθεί εις βάθος – και δικαίως – τόσο στο όφελος, όσο και στον σκοπό. Στην αλληλέγγυα οικονομία βρίσκουμε αντίστοιχα κοινά σημεία με αυτά της οικονομίας του κοινωνικού αντικτύπου, τα οποία έχουν συμβάλει στη μείωση των θυλάκων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και που πρέπει να αναλυθούν ως συμπληρωματικά και εναλλακτικά εργαλεία για μια νέα, ανθρώπινη και υπεύθυνη οικονομία.

Επιμέλεια: Fill in the gap

Pin It on Pinterest

Share This