Mετά την επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος Hydrousa τον Ιούλιο, οι ετοιμασίες για την πρώτη επίσκεψη (Technical Tour) των εταίρων στα τρία νησιά : Λέσβο -Τήνο – Μύκονο, έχουν ξεκινήσει.
Ακολουθείστε τα νέα της Hydrousa στο Twitter και στο Facebook.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Horizon 2020, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια Ευρώ. Με κύριο συντονιστή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε συνεργασία με 27 φορείς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εντάσσεται στα προγράμματα κυκλικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριος στόχος της HYDROUSA είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της ανάκτησης νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα καθώς και η αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων των περιοχών της Μεσογείου οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η διαχείριση των λυμάτων, του βρόχινου νερού, των υπόγειων υδάτων, του θαλάσσιου νερού και της ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Με το πρόγραμμα HYDROUSA η κυκλική οικονομία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή! Σε 3 νησιά της Ελλάδας, Τήνο – Μύκονο – Λέσβο, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, θα αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση των υδάτων, την ενίσχυση της γεωργίας και των ενεργειακών τους απαιτήσεων, συνεισφέροντας στην ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών.
Στη Λέσβο θα αναπτυχθεί ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με φυσικό τρόπο. Το σύστημα αυτό θα παράγει νερό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άζωτο και φώσφορο) το οποίο θα είναι κατάλληλο για την άρδευση καλλιεργειών. Χρησιμοποιώντας το επεξεργασμένο νερό θα πραγματοποιηθεί άρδευση συγκεκριμένων δέντρων (ελιές, ροδιές, δάφνη) καθώς σε προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία (ιπποφαές) και βοτάνων (λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι). Εν συνεχεία, στόχος θα είναι η διοχέτευση αυτών των προϊόντων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς καθώς και η εξοικείωση των αγροτών με τη χρήση ανακτημένου νερού.
Στην Τήνο θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα αφαλάτωσης χαμηλού κόστους βασισμένο στις αρχές της εξάτμισης και της συμπύκνωσης συνδυασμένο με ένα θερμοκήπιο για την παραγωγή τροπικών καλλιεργειών. Επίσης θα εξετασθούν οι κύκλοι του νερού εντός μιας οικοτουριστικής μονάδας (σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, σύστημα συμπύκνωσης υδρατμών, σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με υγροβιότοπο, άρδευση καλλιεργιών). Στόχος είναι οι οικο-τουριστικές μονάδες να αναδειχθούν ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού με εγκαταστάσεις οι οποίες είναι αυτάρκεις από πλευράς παροχής νερού, ενέργειας και τροφίμων.
Στην Μύκονο θα αναπτυχθούν μονάδες συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης του βρόχινου νερού και των απορροών καθώς και σύστημα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα με βρόχινο νερό. Το νερό μετά από επεξεργασία θα διατεθεί για άρδευση ρίγανης και τοπικών καλλιεργειών.
Η ελληνική παρουσία στο πρόγραμμα είναι έντονη καθώς συμμετέχουν συνολικά 9 εταίροι από την Ελλάδα με την παρουσία τριών δήμων, εταιριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. To Impact Hub Athens, λόγω και της πολύτιμης εμπειρίας του στην ενίσχυση της κουλτούρας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, έχει αναλάβει την αποτελεσματική διάδοση και την επικοινωνία του προγράμματος. Η σωστή προβολή του έργου και η αποδοχή του κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες είναι ζωτικής σημασίας, για να διασφαλιστεί ότι η HYDROUSA θα έχει επιτυχή εφαρμογή καθώς και τον προσδοκώμενο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο.
Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε Δήμους, διαδραστικά εργαστήρια, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις, εκδηλώσεις κ.ά.