Γεννημένος στο Αφγανιστάν, ο Arash Hemati σπούδασε Πληροφορική και Τηλεματική στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στα Πληροφοριακά Συστήματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί ως διερμηνέας και έχει δουλέψει με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα. Εκτός από ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της Αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα, μαζί με την ομάδα του (NativeNet/RefuGR) κατέκτησε την πρώτη θέση στο δημιουργικό μαραθώνιο Hack The Camp πριν μερικούς μήνες, παρουσίαζοντας μια εφορμογή η οποία συγκεντρώνει όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες για πρόσφυγες, με μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί, Αγγλικά). Μέσω της εφαρμογής, οι πρόσφυγες μπορούν να παρακολουθήσουν βασικά μαθήματα Ελληνικών αλλά και να έρθουν σε επαφή με ΜΚΟ και πιθανούς εργοδότες. Παράλληλα, και σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό portal (www.studyingreece.edu.gr) υπό τη μορφή ΜΚΟ, για ξένους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για τον οργανισμό που έχετε δημιουργήσει και ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε;
Το Studyingreece δημιουργήθηκε το 2015 και αποτελεί μια πύλη που παρέχει πληροφορίες σε αλλοδαπούς που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Δουλεύουμε αρκετά με πρόσφυγες -που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα- προσπαθώντας να τους δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να τους διευκολύνουμε να εγγραφούν σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Studyingreece συμπεριλαμβάνεται στην κύρια σελίδα των ιστοσελίδων του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Πώς πιστεύετε ότι οι ΜΚΟ και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία να διευκολύνουν και να αυξήσουν τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς τους, τόση στην εργασιακή καθημερινότητά τους αλλά και και μακροπρόθεσμα;
Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως σύμμαχο στο έργο μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες και επίσης να έχουμε καλύτερη επικοινωνία, τόσο μεταξύ της ομάδας μας όσο και με άλλες ΜΚΟ. Στην εργασιακή μας καθημερινότητα χρησιμοποιούμε βάσεις δεδομένων για να αποθηκεύουμε όλες τις πληροφορίες που χειριζόμαστε για τους πελάτες μας. Από την εμπειρία που έχω από τη συνεργασία μου με ΜΚΟ σε προσφυγικούς καταυλισμούς, συχνά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς στο πεδίο και η τεχνολογία (π.χ. διάφορα εργαλεία μετάφρασης) μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μια καλύτερη επαφή και επικοινωνία με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΚΟ και ιδιαίτερα οι οργανισμοί που δουλεύουν με πρόσφυγες;
Κατ’ αρχήν η έλλειψη πόρων για αγορά λογισμικού – κυρίως για αγορά πακέτων όπως το Microsoft Office, το MS Project κλπ. Ένα άλλο ζήτημα που παρατηρείται συχνά, είναι η έλλειψη τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (των εργαζομένων σε ΜΚΟ), καθώς και η έλλειψη ενός δικτύου ή μιας κοινής πλατφόρμας επικοινωνίας, που θα επιτρέψει τη «διασύνδεση» μεταξύ των διάφορων γραφείων και εργαζομένων των ΜΚΟ. Νομίζω ότι τόσο οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ όσο και οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν πραγματικά να επωφεληθούν από ορισμένα σεμινάρια τεχνολογικής κατάρτισης, αλλά και από την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην καθημερινή λειτουργία των οργανισμών τους.
Πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και με ποιον τρόπο;
Οπωσδήποτε. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% των προσφύγων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν smartphones. Η τεχνολογία – ειδικά με τη μορφή εφαρμογών για κινητά- μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μπορεί για παράδειγμα να τους βοηθήσει να βρουν γρήγορα εργασία και να μπορέσουν έτσι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί επίσης να τους προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουν γρήγορα την ελληνική γλώσσα μέσω της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά μαθήματα και εκπαιδευτικά εργαλεία, αλλά και να τους βοηθήσει να βρουν όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες που χρειάζονται προκειμένου, να αιτηθούν για άσυλο και να επιλύσουν άλλα νομικά ζητήματα που τους αφορούν. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τους πρόσφυγες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μαθήματα χρήσης Η/Υ.