«Δίχως έναν λειτουργικό διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα»
Το Impact Hub Athens επελέξαν το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Progressives Zentrum, για την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών για την Ευρώπη». Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου 2015 το Open Space του ΙΗΑ υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες της πρώτης Συνάντησης του προγράμματος. Περίπου 100, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, εκπρόσωποι από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, startup εταιρείες, ΜΚΟ και δεξαμενές σκέψης, καθώς και άνθρωποι από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού συναντήθηκαν, προκειμένου να συνομιλήσουν με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Michael Roth για τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Η εκδήλωση αποτέλεσε την επίσημη εκκίνηση του διετούς προγράμματος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Progressives Zentrum, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή φορείς από την Κοινωνία των Πολιτών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία με στόχο την ανταλλαγή ιδεών για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.
Έπειτα από τον πρόλογο του κ. Dominic Schwickert, διευθυντή του Progressives Zentrum, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), τόνισε τη σημασία του διαλόγου πέρα από το επίπεδο της πολιτικής λήψης αποφάσεων, ούτως ώστε να αναπτυχθούν σημαντικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Γιατί μπορεί «το πιο δύσκολο σημείο της κρίσης να έχει ξεπεραστεί, αλλά η κρίση δεν έχει ακόμα καμφθεί», επεσήμανε ο διακεκριμένος επιστήμονας. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και αρκετές φορές διαφώνησαν λαμβάνοντας μέρος σε εργαστήρια πάνω στις παρακάτω τέσσερις θεματικές ενότητες: «Βιώσιμη Ανάπτυξη», «Μετανάστευση και Πρόσφυγες», «Κοινωνική Συνοχή» και «Λαϊκισμός».
Τα συμπεράσματα των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των τεσσάρων ομάδων στον Υφυπουργό Michael Roth και έγιναν αντικείμενο συζήτησης. Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό της ελληνίδας δημοσιογράφου κας Ελίνας Μακρή. Ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ισχυρή θέληση να αντιμετωπιστεί η κρίση από κοινού. Το ζήτημα των προσφύγων ήταν επίσης κεντρικό θέμα στη συνάντηση της Αθήνας: «Σήμερα ζητά η Γερμανία αλληλεγγύη αναφορικά με το θέμα των προσφύγων, χτες ζητούσε η Ελλάδα, αύριο θα τη ζητήσει κάποια άλλη χώρα – η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος», ανέφερε ο Michael Roth. Αντικείμενο συζήτησης, αλλά και διένεξης, έγιναν θέματα όπως οι ελληνικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις ή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δίχως έναν λειτουργικό διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», κατέληξε ο Roth στο τέλος της συζήτησης.
Η κα Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος της Αθήνας για την Κοινωνία των Πολιτών, η οποία με τη διαδυκτιακή της πλατφόρμα ΣυνΑθηνά έχει αποδείξει, ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών αναπτύσσουν τρομερές δυνατότητες, έκλεισε την εκδήλωση μιλώντας για την εμπειρία της από τη συνεργασία με τις ελληνικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες.
Στα πλαίσια του προγράμματος, έως και τον Ιούνιο 2016 θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα και το Παρίσι. Έπειτα από μια κεντρική εναρκτήρια εκδήλωση στο Βερολίνο, τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων θα αποτελέσουν τη βάση για τη λειτουργία μια σειράς Εργαστηρίων Σκέψης, που θα διαρκέσουν από το καλοκαίρι του 2016 έως το τέλος του 2017, και στα οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες του προγράμματος, έτσι ώστε να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους παραπάνω τομείς.
Φωτογραφίες: © Das Progressive Zentrum/Drake Eidson