Το Impact Hub Athens και η Electra Energy ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ” με μια εκδήλωση που είχε ως στόχο να αναδείξει τις συνεργατικές/κοινοτικές λύσεις και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub Athens, έφερε κοντά εκπροσώπους από δήμους, ενεργειακές κοινότητες, θεσμικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επικεντρώνονται στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον Δημήτρη Κοκκινάκη Συν-ιδρυτή του Impact Hub Athens, ο οποίος τόνισε την σημασία της σύμπραξης των δυο οργανισμών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για τη δημιουργία ενός πιλοτικού πρακτικού έργου για το μετριασμό της Ενεργειακής Φτώχειας. Η Ιωάννα Αγγελάκη από την Electra Energy παρουσίασε μια επισκόπηση του έργου ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην ενδυνάμωση των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να εντοπίζουν και να συνδέονται με ευάλωτα νοικοκυριά, με την υποστήριξη των δήμων και των ΜΚΟ, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ κάλυψε τα έξοδα για τέσσερα νοικοκυριά ώστε να ενταχθούν σε τοπικά έργα ενεργειακών κοινοτήτων στα Ιωάννινα, την Κρήτη, την Αθήνα και τη Λέσβο, παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για 25 χρόνια. Το σύστημα αυτό είναι δέκα φορές πιο αποδοτικό οικονομικά από τις επιδοματικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κεντρική ομιλήτρια Άλις Κοροβέση από το INZEB παρουσίασε συνολικά το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, ορίζοντάς την ως την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός βασικού και αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Στην Ελλάδα, το 34,1% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει καθυστερήσεις πληρωμής στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, το 18,7% δεν μπορεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό τον χειμώνα, και το 26,3% είναι στα όρια της ενεργειακής φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα. Η Άλις υπογράμμισε τη σημασία της μετάβασης σε νέα μοντέλα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της χρηματοδότησης και της εκπαίδευσης σχετικά με τη κατανάλωση.

Το ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ παρουσίασε επιπλέον μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη, σχεδιασμένη για να υποστηρίξει τους δήμους και τις ενεργειακές κοινότητες στην ταυτοποίηση και ενσωμάτωση ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτή η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, νομικά έγγραφα και διαδικασίες για την ένταξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών σε συλλογικά έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας για αυτά τα νοικοκυριά κατά περίπου 80,000 kWh σε 25 χρόνια, που αντιστοιχεί σε σημαντική οικονομική εξοικονόμηση.

Στο πάνελ, που συντόνισε ο Δημήτρης Κοκκινάκης, έγιναν τοποθετήσεις για τη δημιουργία λύσεων σε μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας την κοινή ατζέντα και τη δυναμική των ενεργειακών κοινοτήτων και των θεσμών/Δήμων. Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και η Μαρία Μαργώση από την Collective Energy ηγήθηκαν της συζήτησης για τις πρακτικές εφαρμογές της εργαλειοθήκης, εμπλέκοντας τους συμμετέχοντες στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, ενώ ανέλυσαν περαιτέρω τη στρατηγική τους για το μετριασμό της ενεργειακής φτώχειας. 

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε τη σημασία της προσβασιμότητας στα πράσινα εργαλεία και τη χρηματοδότηση για τους πολίτες και την ανάγκη για μια top-down προσέγγιση (διακυβέρνηση προς περιφέρεια/δήμο) και bottom-up για τη δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων και στρατηγικών. Η Σάντυ Φαμελιάρη από την Ενεργειακή Κοινότητα Υπερίων τόνισε τον ρόλο της συνεργασίας στην προώθηση λύσεων για ενεργειακή ισότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, χωρίς να μένει κανείς πίσω, κάνοντας αναφορά στο ρητό του ακτιβιστή Τσίκο Μέντες: “Οικολογία χωρίς ταξική πάλη είναι απλά κηπουρική”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα τελικά σχόλια, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση όλων για συνεχιζόμενη υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό και βιώσιμο μέλλον.

Η πρωτοβουλία ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, περιλαμβάνοντας την ταυτοποίηση και ένταξη ευάλωτων νοικοκυριών σε ενεργειακές κοινότητες, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εργαστηρίων, και την προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικές δράσεις που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια, ενώ προωθούν την ισότητα των φύλων και την κοινωνική ένταξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ και τις επερχόμενες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε το Impact Hub Athens και την Electra Energy.

Pin It on Pinterest

Share This