Ποιες θετικές αλλαγές παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της πορείας σας τα τελευταία χρόνια
στο Impact Hub και τι έχετε αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;
Ένα από τα πολλά στα οποία μας έχει βοηθήσει το Impact Hub είναι το networking. Μέσα από την κοινότητά του έχουμε γνωρίσει και στη συνέχεια συνεργαστεί με άλλα μέλη, σε τομείς που το είχαμε ανάγκη. Επίσης, μέσα από καθημερινές συζητήσεις που προκύπτουν με άλλα μέλη, δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, όχι μόνο επειδή ακούς διαφορετικές ιδέες για την επίλυσή του, αλλά και επειδή περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Η Σόφη και ο Δημήτρης κυρίως, σε κάθε εμπόδιο είναι εκεί. Ουσιαστικά, ήταν οι πρώτοι ένθερμοι υποστηρικτές μας, αναγνωρίζοντας αυτό που κάνουμε και εθαρρύνοντάς μας να συνεχίσουμε. Αν δεν μας είχαν προτρέψει εκείνοι για παράδειγμα, δεν θα είχαμε συμμετάσχει σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, γιατί δεν είχαμε την αντίστοιχη γνώση και εμπειρία.
Ποιες νέες δεξιότητες έχετε αναπτύξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Impact
Hub και ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζετε;
Μερικές από τις στιγμές που ξεχωρίζουμε είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουμε παρακολουθήσει, όπως το Scale Up, μέσω των οποίων μάθαμε να λειτουργούμε καλύτερα και να είμαστε πιο οργανωμένοι. Επίσης, η καθημερινή επαφή σε αυτό το περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από ευχάριστη. Βλέποντας ανθρώπους γύρω σου να δημιουργούν, παίρνεις κι εσύ δύναμη και θάρρος να συνεχίσεις. Σίγουρα, μία πολύ ξεχωριστή στιγμή για εμάς είναι η περαιτέρω συνεργασία μας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, λειτουργώντας ως μία από τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην πρώτη κοινωνική αγορά της Ελλάδος.
Ποια η άποψή σας για την οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου (impact economy) και τι
προβλέπετε για τα επόμενα χρόνια;
Η οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου έχει αρχίσει να μπαίνει στη δημόσια σφαίρα περισσότερο, θίγοντας κοινωνικά, περιβαλοντικά και πολιτικά θέματα, όπως η ισότητα των ανθρώπων, η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Σε αντίθεση με παλαιότερα, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπαίνει σε Πανεπιστημιακά προγράμματα και πολλοί πλέον έρχονται σε επαφή με αυτόν το χώρο σε μικρή ηλικία. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αυτού του είδους η οικονομία θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και δεν θα θεωρείται πρωτόγνωρο το να εξυπηρετείσαι από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή εξαρτημένους.
Ήδη από τις αντιδράσεις που παρατηρούμε υπάρχει μία μετατόπιση και μέσα από την καθημερινή επαφή,
ο άλλος από την ταμπέλα που φέρει γίνεται απλά αυτό που είναι. Ένας άνθρωπος.
Επιμέλεια: Fill in the gap