Ποιες θετικές αλλαγές παρατηρείς κατά τη διάρκεια της πορείας σου τα τελευταία χρόνια στο Impact Hub και τι έχεις αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;
– Με τη Σόφη και τον Δημήτρη από το Impact Hub γνωρίστηκα, όταν είχα έρθει να τους πάρω συνέντευξη, όπου πάνω στη συζήτηση και περιγράφοντας το Fill in the gap, με προσκάλεσαν να γίνω μέλος τους. Από τότε, εκτός από την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξή τους, αυτό που έχω αποκτήσει είναι μία κοινότητα ανθρώπων που έχει διάθεση να σε βοηθήσει και να μοιραστεί τις ιδέες της. Γενικά, υπάρχει μία εξωστρέφεια και σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι το Impact Hub ανήκει σε ένα διεθνές δίκτυο που συνδέει δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που προσελκύει πολλούς επαγγελματίες με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, γεγονός που στη δική μου περίπτωση έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Επίσης, πολλές φορές έχουν προκύψει συνεργασίες με άλλα μέλη κι αυτό διευκολύνει πολύ στο να γίνουν κάποια πράγματα πιο σύντομα και να δωθούν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν.
Ποιες νέες δεξιότητες έχεις αναπτύξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Impact Hub και ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζεις;
– Οι στιγμές που ξεχωρίζω συνδέονται περισσότερο με την καθημερινότητα που βιώνω στο Impact Hub, όπου ο καθένας από μας, είτε δουλεύει μόνος του είτε σε ομάδα, είναι μέλος μίας δυναμικής κοινότητας. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι αυτή δεν απαρτίζεται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από σκύλους και ποδήλατα διαφόρων χρωμάτων και ταχυτήτων που κυκλοφορούν στο χώρο του. Κι αυτή η πολυχρωμία και πολυκοσμία που υπάρχει είναι ακριβώς αυτό που κάνει το χώρο του πιο φιλόξενο. Μερικές από τις αγαπημένες μου στιγμές περιλαμβάνουν συζητήσεις για το τι ώρα θα πάμε για παγωτό, πάρτυ έκπληξη για τα γενέθλια κάποιου μέλους και εκδηλώσεις που έχω γνωρίσει πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους. Επίσης, τα εκπαιδευτικά του προγράμματα θα έλεγα ότι είναι πολύ βοηθητικά, μιας και είτε σε ομάδα, είτε ατομικά σου δίνεται τροφή για σκέψη για το πώς μπορείς να προχωρήσεις την ιδέα ή την επιχειρήσή σου ένα βήμα πιο πέρα.
Ποια η άποψή σου για την οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου (impact economy) και τι προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια;
– Θεωρώ ότι η οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου συνδέεται άμεσα με αυτό που ονομάζουμε κίνημα βάσης (grassroot movement), όπου οι πολίτες ουσιαστικά αναλαμβάνουν δράση και δημιουργούν κοινότητες και οργανισμούς σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να φέρουν την αλλαγή. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργήθηκαν πολλές πρωτοβουλίες που έθεσαν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη με γνώμονα την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Η σύγχρονη κοινωνία είναι πολυσύνθετη και σίγουρα το να προσπαθούμε να λύσουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα με μοναδικό άξονα το κέρδος, έχει δείξει ότι μακροπρόθεσμα δεν λειτουργεί. Η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική δικαιοσύνη μπαίνουν πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιέζουν τόσο κοινωνικά, όσο και θεσμικά. Επομένως, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, η οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου θα αναπτυχθεί και κάτι τέτοιο μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει.