Ποιες θετικές αλλαγές παρατηρείς κατά τη διάρκεια της πορείας σου τα τελευταία χρόνια στο Impact Hub και τι έχεις αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;

 

– Ήξερα ότι το Impact Hub είναι μία φοβερή κοινότητα από αυτή του Λονδίνου στο οποίο ξεκίνησα πριν τρία χρόνια. Πρόκειται για  ένα πολύ ωραίο περιβάλλον που μπορείς να μιλήσεις με άλλους ανθρώπους και να ενημερωθείς για τις δραστηριότητές τους. Έτσι, όταν είδα ότι υπάρχει Impact Hub και στην Ελλάδα, σκέφτηκα ότι ήταν πολύ καλή ιδέα η ομάδα μας – που βρισκόταν υπό διαμόρφωση εκείνη την εποχή – να στεγαστεί σε αυτόν τον χώρο. Εδώ και δύο χρόνια, έχουμε ζήσει αυτό που προσφέρει το ιδιαίτερο concept του Impact Hub στην πράξη. Σε έναν όμορφο χώρο συνδέει κοινωνικές επιχειρήσεις και corporate start-ups, όπου μπορείς να ανταλλάξεις ενδιαφέρουσες ιδέες με άτομα που προέρχονται από διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο. Επειδή εμείς έχουμε περιορισμένη παρουσία στην Ελλάδα, το να βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο μας βοηθά να γνωρίζουμε νέες πρωτοβουλίες πιο εύκολα και να παραμένουμε συνδεδεμένοι και με άλλες ομάδες.

 

Ποιες νέες δεξιότητες έχεις αναπτύξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Impact Hub και ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζεις;

 

– Η ομάδα μας στην Ελλάδα παρακολουθεί διάφορα σεμινάρια. Στο παρελθόν έχουμε κάνει κι εμείς παρουσίαση της εταιρείας και μία ομιλία για την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι το αντικείμενό μας. Στο Λονδίνο επίσης, έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το fundraising και έχω λάβει σημαντική βοήθεια σε νομικά και λογιστικά ζητήματα και στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η Σόφη και ο Δημήτρης μας έχουν βοηθήσει πολύ, ώστε να καταλάβουμε σε τι συνίσταται η ελληνική πραγματικότητα με τις όποιες ιδιαιτερότητές της. Αυτό που θα ξεχώριζα σε κάθε περίπτωση είναι η επικοινωνία με τις άλλες ομάδες και το πώς μέσω αυτής έχουν προκύψει διάφορες συνεργασίες. Γενικά, επικρατεί ένα κλίμα αλληλοβοήθειας.

 

Ποια η άποψή σου για την οικονομία του κοινωνικού αντικτύπου (impact economy) και τι προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια;

 

– Θα χαρακτήριζα την Cognitiv+ περισσότερο ως τεχνολογική start-up απ’ ότι κοινωνική επιχείρηση, γι’ αυτό θα μιλήσω για το συγκεκριμένο είδος οικονομίας γενικά. Στην Αγγλία υπάρχει μία ιστορικότητα με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις (charities), οι οποίες αναπτύσσονταν από τον 18ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου. Σε αντίθεση με αυτές τις οργανώσεις, οι κοινωνικές επιχειρήσεις λαμβάνουν υπόψιν τους και κάποιες άλλες παραμέτρους, γεγονός που τις καθιστά ικανές να δώσουν λύσεις σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Υιοθετώντας ένα βιώσιμο εμπορικό μοντέλο με κοινωνικό αντίκτυπο, θέτουν τους δικούς τους όρους, επηρεάζοντας παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο. Έχει παρατηρηθεί ήδη αύξηση τέτοιων επιχειρήσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξή τους τα επόμενα χρόνια. Επίσης, παγκοσμίως ήδη έχει σημειωθεί εξέλιξη σε τομείς όπως είναι ο αγροτικός και ο χρηματοτεχνολογικός (fintech). Γι’ αυτό κι από εκεί που το 2000 μιλούσαμε για την ανάπτυξη του μικροδανεισμού (microloaning – microlending) σε Ινδία και Μπαγκλαντές, πλέον συζητάμε για ένα πιο σύνθετο σύστημα που σου επιτρέπει να κάνεις πολλά περισσότερα με ένα χρηματικό ποσό.

 

Επιμέλεια: Fill in the gap

Pin It on Pinterest

Share This