Το Impact Hub Athens κεφαλαιοποιώντας την δεκαετή παρουσία και εμπειρία του στα πεδία της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής καινοτομίας και της βιωσιμότητας, και μέσα από τη στρατηγική του συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Electra Energy Cooperative για το έργο ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ στοχεύει στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
Το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο του ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, από την ΚΟΙΝΣΕΠ Electra Energy Cooperative και το Impact Hub Athens, φέρνοντας κοντά εκπροσώπους Δήμων & Περιφέρειας, Ενεργειακές Κοινότητες, ομάδες πολιτών με θεσμικούς εκπροσώπους και ερευνητές.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 36 ενδιαφερόμενοι, αποτέλεσε έναν χώρο δημιουργικής συνεργασίας και ενημέρωσης σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να ενημερώσει και να δικτυώσει Δήμους, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, προβάλλοντας, πώς μέσω τοπικών ανανεώσιμων ενεργειακών έργων μπορούν να μειώσουν δραστικά τα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα να προσφέρουν δωρεάν ενέργεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Στήριξη Ενεργειακών Κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής (Ενεργειακές Κοινότητες)” από την κυρία Δαλάκα Αναστασία, από τη Διαχειριστική Αρχή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του Υπουργείου Οικονομικών, και ακολούθησε συζήτηση για τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου και την μέχρι τέλους υλοποίηση των έργων των ενεργειακών κοινοτήτων καθώς και για τα κριτήρια επιλογής των ευάλωτων νοικοκυριών που εντάσσονται στις ενεργειακές κοινότητες. Επίσης παρουσιάστηκε το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, που έχουν υποστηρίξει πολλά ευάλωτα ενεργειακά νοικοκυριά μέσα από ευκαιρίες χρηματοδότησης, από τον κύριο Ξυλούρη Νίκο, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος. Ο κύριος Ξυλούρης τόνισε πως είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε μια διαφανή διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των ωφελούμενων νοικοκυριών ενω παράλληλα προστατεύουμε τα προσωπικά τους δεδομένα. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι για να εξακριβώσουν τη συνθήκη της ευαλωτότητας, και αναφέρθηκε πως το δωρεάν ρεύμα από ενεργειακές κοινότητες μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά για τη λειτουργία τοπικών επιχειρήσεων με στόχο και να παραμείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή. Τέλος, παρουσιάστηκε η εργαλειοθήκη επιλογής και ένταξης ευάλωτων νοικοκυριών που αναπτύσσεται στα πλαίσια του έργου ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ, από την Ιωάννα Αγγελάκη της Electra Energy.
Το εργαστήριο αποτέλεσε μέρος του έργου ΣΥΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο πλαίσιο του προγράμματος θεματικών Δωρεών 2023.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της συνάντησης. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο και να εξερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ενεργειακές κοινότητες για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.