Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας Plastic Fantastic Hackathon στην Αθήνα από τις 10 έως τις 18 Απριλίου 2024.

 

Το Plastic Fantastic Hackathon διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens στο πλαίσιο του έργου  Remedies – του πρώτου έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του EU Mission: Restore Our Ocean and Waters, και ολοκληρώθηκε με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη ρύπανση των ωκεανών από πλαστικά.

 

Το hackathon ξεκίνησε με 24 ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν στο bootcamp που διήρκησε τρεις ημέρες. Κατά τη διαρκεια του bootcamp οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε masterclasses για την επιχειρηματικότητα και να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με ειδικούς, όπως ο Bart Stegeman (Climate KIC), αλλά κι επιτυχημένοι ερευνητές και επιχειρηματίες όπως οι Theo Mertzimekis (RAMONES), Andy Bownds (EcoBrixs) & o Soeren Lex (Plasticpreneur). 

 

Στο τέλος του πρώτου τριημέρου, οι ομάδες αξιολογήθηκαν από 20 ειδικούς, στους τομείς του περιβάλλοντος της επιχειρηματικότητας, και 15 από αυτές κέρδισαν το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση του hackathon, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια της WWF Greece για τα πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία & την ΕU4Ocean για το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο ενώ έλαβαν εξατομικευμένη συμβουλευτική από 35 ειδικούς που επικεντρωνονται σε θέματα (μικρό)πλαστικού, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

 

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Kestutis Sadauskas, Directorate – General for Maritime Affairs and Fisheries στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλες τις ομάδες, ανέλυσε τη στόχευση του EU MIssion, και μοιράστηκε μελλοντικές ευκαιρίες με τις ομάδες και τους οργανισμούς που συμμετείχαν.

 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις όλων των ομάδων στην κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Uroš Novak (Remedies), Σόφη Λάμπρου (Impact Hub Athens), Δημήτρη Κοκκινάκη (Impact Hub Athens), Ελένη Πέτρα (Athena Research Center), Αγγελική Κοσμοπούλου (Athanasios C. Laskaridis), Levin Pal (Slovenian Research and Innovation Center), Ελένη Ανδρεάδη (Sani/Ikos), και Andrei Geica (Sporos Platform) και την ανάδειξη των 4 νικητών, που παρουσιάζονται παρακάτω:

 

Captoplastic (Ισπανία): τεχνολογία που ελέγχει και καταγράφει τα μικροπλαστικά από υδάτινα σώματα, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορες εγκαταστάσεις όπως εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, επεξεργασίας πόσιμου νερού, εμφιάλωσης νερού, πλαστικών, χρωμάτων υφασμάτων, ανακύκλωσης, κ.ά.

 

BioFlocean (Τουρκία): βιοπλαστικό από μικροάλγη που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και την απορρόφηση άνθρακα. . Με τις καινοτόμες τους λύσεις, αποτελούμενες από προηγμένες τεχνολογίες βιολογικής επεξεργασίας, αφαιρούν αποτελεσματικά ρύπους από τα υδάτινα περιβάλλοντα, προστατεύοντας τη θαλάσσια ζωή και τα υδατικά οικοσυστήματα.

 

BioRise (Ελλάδα): Μετατροπή των πλαστικών αποβλήτων σε υψηλής αξίας βιο-προϊόντα, χρησιμοποιώντας προηγμένες μικροβιολογικές εγκαταστάσεις. Ο κύριος τους στόχος είναι η ανάπτυξη νέων βιοτεχνολογικών εργαλείων, ενζύμων και μικροοργανισμών, για την παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, βιοβασισμένων πολυμερών και χημικών σύνθετων στο πλαίσιο της βιομηχανικής βιο-ανακύκλωσης.

 

Droplinet (Εσθονία): Τεχνολογία ακρίβειας για την παρακολούθηση μικρο και νανο-πλαστικών σε δείγματα περιβαλλοντικών υδάτων, μέσω τεχνολογίας μικρο-ρυπαντολογίας βασισμένης σε δέκτες με βάση την χρήση μικρο-υλικών. Το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της φορητής τεχνολογίας είναι ότι εντοπίζει χαμηλές συγκεντρώσεις μικρο- και νανο-πλαστικών, αυτοματοποιείται και απαιτεί ελάχιστη εξειδίκευση παρέχοντας υψηλή ταχύτητα στην απόκτηση αποτελεσμάτων.

 

Τα βραβεία που έλαβαν οι νικητές ήταν:

 

Χρηματική ενίσχυση ύψους 8.000 € 

Προϊόντα τεχνολογίας αξίας 2.000 €

Acceleration Support για 3 μήνες από το Impact Hub Athens

 

Ο συνιδρυτής του Impact Hub Athens και μέλος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Κοκκινάκης δήλωσε: “Με την ολοκλήρωση της 9ης Ετήσιας Διάσκεψης του OurOcean που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτούμε προς τα εμπρός για εφαρμόσιμες λύσεις. Το Plastic Fantastic είναι μια προσωρινή ζώνη, ένας εικονικός χώρος που εξυπηρετεί την υπόσχεσή μας για θετικό αντίκτυπο, δημιουργώντας επιχειρηματικές κοινότητες, αναδεικνύοντας καινοτόμες ιδέες, προωθώντας την συνεργασία, ερευνητές με επιχειρηματίες, policy makers με πολίτες, καλλιτέχνες με επιστήμονες, κινητοποιώντας πόρους προς τη βιωσιμότητα.”

 

O Ευστράτιος Νικολάιβιτς από τη νικήτρια ομάδα BioRise, δήλωσε για το hackathon: “Αυτό που απολαύσαμε ιδιαίτερα ήταν η αλληλεπίδραση με τους ειδικούς γιατί μας προσέφερε μια διαφορετική οπτική γωνία, δείχνοντας πώς μια επιστημονική ιδέα μπορεί να γίνει επιχειρηματική. Οι ειδικοί μας τροφοδότησαν με ιδέες τόσο για την επαγγελματική παρουσίαση όσο και για την κατανόηση της κατάστασης της παγκόσμιας αγοράς. Όσο για την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο Acceleration Phase, η βασική μας προσδοκία είναι να εξελίξουμε τη ιδέα μας σε μια κλιμακούμενη λύση. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης, αλλά και να διαμορφώσουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας εντός των περιβαλλοντικών και επιχειρηματικών κύκλων. Στοχεύουμε να μεγιστοποιήσουμε την επίδρασή μας και να συνεισφέρουμε σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.”

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας που με την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή τους καθόρισαν την επιτυχία του Hackathon PLASTIC FANTASTIC. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να διασυνδέουμε και να ενισχύουμε τη πρώτη επιχειρηματική Plastic Fantastic κοινότητα στην περιοχή της Μεσογείου!

 

Ευχαριστούμε θερμά το Sani/Ikos Group, το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, την Πλατφόρμα Sporos, το WIT & Scientists Against Plastic και το RAMONES.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το hackathon και το πρόγραμμα Remedies:

 

Το ζήτημα της ρύπανσης των ωκεανών από μικροπλαστικά έχει αναδειχθεί ως μια επείγουσα ανησυχία καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, και η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις συνεχώς αυξάνεται. Τα μικροπλαστικά, τα οποία είναι μικρά σωματίδια συχνά αόρατα για το γυμνό μάτι, έχουν διεισδύσει στα θαλάσσια οικοσυστήματα, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Ως απάντηση, προγράμματα διαχείρισης μικροπλαστικών έχουν αναδειχθεί ως κρίσιμες πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε έναν καθαρότερο περιβάλλον.

 

Τα προγράμματα διαχείρισης μικροπλαστικών παίζουν κεντρικό ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της ρύπανσης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι τα Remedies, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών για την παρακολούθηση, τη συλλογή, την πρόληψη και τη χρήση (μικρο)πλαστικών στη Μεσόγειο. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην επιστήμη, στην κυκλικότητα και στη συμμετοχή της κοινότητας, με στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων υδάτων, τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και την ανάπτυξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

 

Το Remedies είναι ένα πρόγραμμα Δράσης Καινοτομίας της Horizon Europe διάρκειας 4 ετών, όπου 23 εταίροι από 12 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν 12 διαφορετικές καινοτόμες λύσεις για τη μείωση των μικροπλαστικών στα ύδατα της Ευρώπης. Αυτές οι καινοτομίες θα δοκιμαστούν σε 8 χώρες της Μεσογείου και θα αναπαραχθούν σε 33 νέες τοποθεσίες, με στόχο τη διάδοσή τους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 

Αξιοποιώντας την εκτενή του εμπειρία στην κυκλικότητα και την ενδυνάμωση της κοινότητας, το Impact Hub Athens συμμετέχει στο REMEDIES προάγοντας την ευαισθητοποίηση, ενθαρρύνοντας την αλλαγή συμπεριφοράς, και εμπλέκοντας πολυδιαστατικές κοινότητες στον αγώνα κατά της ρύπανσης. Συγκεκριμένα, στην περιοχή των Κυκλάδων, το Impact Hub Athens παρακολουθεί τις πλαστικές διαδρομές στο Αιγαίο Πέλαγος, ερευνά την επικράτεια και συλλογή των πλαστικών στις παραλίες και ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Pin It on Pinterest

Share This