Η τριήμερη Διεθνής Εκπαίδευση στο Impact Hub Athens, η δεύτερη κατά σειρά στο πλαίσιο του προγράμματος Elephant Talk, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για 27 εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, που ασχολούνται με τη στήριξη των νέων, τα έμφυλα δικαιώματα και τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη συλλογή και την οπτικοποίηση δεδομένων, με έμφαση στη διαδικτυακή έμφυλη ρητορική μίσους. Ως το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο της σειράς, βασίστηκε στις γνώσεις που αποκτήθηκαν στο Παλέρμο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν μεθοδολογίες συλλογής δεδομένων και ηθικές παραμέτρους. Η εκπαίδευση στην Αθήνα εστίασε περισσότερο στις τεχνικές οπτικοποίησης δεδομένων, ενισχύοντας τις μεθοδολογίες, δοκιμάζοντας εργαλεία συλλογής δεδομένων και δίνοντας στους συμμετέχοντες πρακτικές δεξιότητες για την αποτελεσματική παρουσίαση και ανάλυση δεδομένων.

1η Ημέρα: Μεθοδολογίες Συλλογής Δεδομένων – Θεωρία και Πρακτική

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με ένα διαδραστικό καλωσόρισμα, όπου οι συμμετέχοντες συστήθηκαν και συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του προγράμματος και οι βασικές εμπειρίες από την εκπαίδευση στο Παλέρμο. Το πρώτο μισό της ημέρας επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση και τη βελτίωση των μεθοδολογιών συλλογής δεδομένων μέσω πρακτικών ασκήσεων, όπως η πιλοτική δοκιμή του ερωτηματολογίου που θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους εταίρους του έργου με νέους 15-30 ετών. Αυτή η διαδικασία μας έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη ροή και τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητά του.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση από μια ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και τις στρατηγικές οπτικοποίησης δεδομένων.

Κύριες δραστηριότητες της ημέρας:

  • Δραστηριότητες οπτικοποίησης και προσδοκιών για την ενίσχυση της ομαδικής μάθησης.
  • Συμπλήρωση και ανάλυση του πιλοτικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.
  • Μετάφραση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου στις τοπικές γλώσσες.

Το απόγευμα, O Δημήτρης Ελαφρόπουλος, δημοσιογράφος και ερευνητής, με εξειδίκευση στη συλλογή, επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων, παρουσίασε μεθοδολογίες ψηφιακής συλλογής δεδομένων, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική. Συζητήθηκαν εργαλεία όπως το web scraping, η χρήση API και η ηθική διαχείριση των δεδομένων. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τη δυναμική των διαδικτυακών δεδομένων, τις προκλήσεις της ανωνυμίας και τον ρόλο των αλγορίθμων των κοινωνικών μέσων στη διάδοση της έμφυλης ρητορικής μίσους.

2η Ημέρα: Οπτικοποίηση Δεδομένων για Κοινωνικό Μετασχηματισμό

Η δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε στη δημιουργία συναρπαστικών αφηγήσεων μέσω δεδομένων. Στο πρώτο μισό της ημέρας, το Impact Hub και ένας ειδικός στην οπτικοποίηση δεδομένων παρουσίασαν βασικές έννοιες και εργαλεία οπτικοποίησης, με παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το έργο της Forensic Architecture και τοπικές καμπάνιες advocacy.

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες δούλεψαν σε ομάδες, δημιουργώντας πρωτότυπο υλικό με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αναπτύσσοντας:

  • Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Canva και Flourish.
  • Επεξηγηματικά βίντεο με Renderforest.
  • Ένα μίνι podcast με τα βασικά ευρήματα της προηγούμενης ημέρας.

Οι συμμετέχοντες απέκτησαν πρακτική εμπειρία και αντάλλαξαν ιδέες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και αποτέλεσαν μια σημαντική ευκαιρία για συνδημιουργία και ομαδική μάθηση.

3η Ημέρα: Ολοκλήρωση και Εθνικά Σχέδια Δράσης

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ανακεφαλαίωση και την προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του έργου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση από μια ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα και τις στρατηγικές οπτικοποίησης δεδομένων, σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Κύριες δραστηριότητες της ημέρας:

  • Ανασκόπηση και τελική διαμόρφωση της μεθοδολογίας συλλογής δεδομένων.
  • Σχεδιασμός εθνικών σχεδίων δράσης με συγκεκριμένα βήματα για κάθε πολιτισμικό πλαίσιο.
  • Προετοιμασία της Διεθνούς Εκδήλωσης Παρουσίασης Δεδομένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με μια συνεδρία ανατροφοδότησης, όπου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν ιδέες για τη βελτίωση των προσεγγίσεων τους και την προσαρμογή στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Συμπερασματικά, η εκπαίδευση ήταν μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης ικανοτήτων, εξοπλίζοντας τους συμμετέχοντες με εργαλεία και αυτοπεποίθηση για τη συλλογή, ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων. Οι συμμετοχές ενίσχυσαν τη διασυνοριακή συνεργασία και την υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Κατεβάστε εδώ την έκθεση για το πακέτο εργασίας και την ατζέντα από την τριήμερη εκπαίδευση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CERV ‘Citizens, Equality, Rights and Values’.

EVENT DESCRIPTION Form WP2
Training Agendas

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Pin It on Pinterest

Share This