Τι συμβαίνει όταν 100 φοιτητές και νέοι, 6 κοινωνικοί επιχειρηματίες και μια 12μελη κριτική επιτροπή συναντιούνται για πρώτη φορά στο Impact Hub Athens;

Ελάτε να το ανακαλύψετε μαζί!

Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Social Impact Award  ήρθε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα και το Impact Hub Athens το καλωσόρισε μαζί με τον κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας την Πέμπτη 20/2 μέσα σ’ ένα κλίμα γνωριμίας και συνεργασίας.

Screen Shot 2014-02-26 at 1.51.56 AM  Screen Shot 2014-02-26 at 1.47.46 AM

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει και να προετοιμάσει τους νέους που θέλουν να πραγματοποιήσουν την δικιά τους κοινωνική επιχείρηση λύνοντας ουσιαστικά ένα κοινωνικό πρόβλημα και απαντώντας σε μια ανάγκη της αγοράς. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ιmpact Hub Athens οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλίες από 6 εξαίρετους ανθρώπους, ιδρυτές επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων, εξηγώντας τους πως ξεκίνησαν, πως εξέλιξαν την ιδέα τους και που βρίσκονται τώρα.

Captura de pantalla 2014-02-27 a la(s) 17.42.06

Shedia

Ο Χρήστος Αλεφάντος, ιδρυτής του περιοδικού δρόμου Shedia με πωλητές από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι μια ζεστή καλήμερα στους πωλητές του περιοδικού έχει την ίδια ίσως και μεγαλύτερη αξία από την αγορά της σχεδίας. Οι άνθρωποι αυτοί έχοντας αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους στην κοινωνία και να φεύγουν από το περιθώριο, έχοντας την δυνατότητα να κερδίζουν το δικό τους εισόδημα από την πώληση των περιοδικών.

 

Screen Shot 2014-02-26 at 2.50.03 AM

Biobox

H Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου ιδρύτρια του Biobox, μιας συνδρομητικής υπηρεσίας που σας προμηθεύει βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε εβδομαδιαία βάση, μας μίλησε για την απόφαση της να αφήσει τη ζωή της πόλης και να κάνει μια νέα αρχή μέσω της καλλιέργιας βιολογικών τροφίμων και του biobox. Όλοι στην αρχή μας είπε την κοιτούσαν απορημένοι και με έκπληξη για αυτή την απόφαση της, σήμερα όμως το biobox τη βγάζει ασπροπρόσωπη.

Screen Shot 2014-02-26 at 1.55.25 AM

NOESI.gr

O Άγγελος Κουτουμάνος ιδρυτής του NOESI.gr μας μίλησε για τη δική του κοινωνική επιχείρηση που στηρίζει ευπαθείς ομάδες και τις οικογένειες τους μέσα από δίκτυα επικοινωνίας, ενημέρωσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής. Το NOESI.gr ξεκίνησε ως ένα απλό website πριν από 10 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα με επίκεντρο τους γονείς και την ανταλλαγή γνώσης με επιστήμονες και ειδικούς στην ειδική αγωγή και στις υποστηρικτικές τεχνολογίες, με ευκαιρίες μάθησης σε φυσικούς και διαδικτυακούς τόπους.

 

ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ

Η Βίκη Βράκα συνιδύτρια της Αμφιτρίτης μας μίλησε για τη δική της κοινωνική επιχείρηση που έχει ως στόχο να διευρύνει τους ορίζοντες του τουρισμού, μιας δραστηριότητας που για την ώρα απολαμβάνει μια μερίδα του πληθυσμού μας, μετατρέποντας τον σε μια ευκαιρία για όλους, ειδικότερα για άτομα με κινητικά προβλήματα

 

Screen Shot 2014-02-26 at 1.56.48 AM

Women On Top

Η Γαλήνη Ηλιοπούλου μιλώντας για τη δική της συμβουλευτική επιχείρηση μας έδωσε να καταλάβουμε ότι οι γυναίκες έχουν βρει πλέον τον μέντορα τους και μπορούν ,σε όποια φάση της καριέρας τους κι αν βρίσκονται, να απευθυνθούν στις Women On Top για να φτάσουν την κορυφή.

 

Screen Shot 2014-02-26 at 2.57.07 AM

SoCoolHellas

O Παναγιώτης Παπαδιαμάντης μέλος του #SoCoolHellas, μιας ομάδας που ασχολείται με την αύξηση της αποδοτικότητας στις οικιακές συσκευές, μας εξήγησε την προσπάθεια της ομάδας του να κατασκευάσουν μια συσκευή με χαμηλό κόστος εγκατάστασης, η οποία χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το διπλάσιο της απόδοσης ενός μέσου φωτοβολταϊκού συστήματος.

Οι άνθρωποι αυτοί, μέσα από τις βιώσιμες πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν εισήγαγαν τους ενδιαφερόμενους στον κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μαζί με τον κύριο υποστηρικτή του προγράμματος Πέτρο Κόκκαλη, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη που έδωσε μια ομιλία εξηγώντας τη δική του οπτική πάνω στις κοινωνικές επιχειρήσεις.  Η Αλεξία Βασδέκη επίσης, υπεύθυνη του Social Impact Award, ανέλυσε τις δράσεις του προγράμματος, πως αυτό λειτουργεί και τι προσφέρει στους συμμετέχοντες.

 

Screen Shot 2014-02-26 at 1.50.37 AM  Screen Shot 2014-02-26 at 1.44.06 AM

 

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντας εφοδιάστηκαν με μια κούπα ζεστό καφέ με την ευγενική χορηγία της Nektar, ένω 6 coffee tables στήθηκαν, ένα για κάθε ιδρυτή, έτσι ώστε να περάσει η βραδιά στο δεύτερο μέρος της γνωριμίας. Οι ομιλητές συνομίλησαν με τους εν δυνάμει κοινωνικούς επιχειρηματίες απαντώντας στις ερωτήσεις τους και δίνοντας του τις πρώτες τους συμβουλές για το πώς να υλοποιήσουν την δική τους καινοτόμα ιδέα. Οι νέοι και φοιτητές φαίνεται ότι είχαν έρθει ήδη προετοιμασμένοι με προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητα τους και θέλουν να λύσουν και με καινοτόμες ιδέες που μπορούν να φέρουν αλλαγή στον κόσμο. Οι ιδρυτές των 6 κοινωνικών επιχειρήσεων τους έδωσαν κατευθυντήριες για το πώς οι πρώτες αυτές σκέψεις τους μπορούν να πραγματοποιηθούν στην πράξη και να επιφέρουν κοινωνικό αντίκτυπο.

Screen Shot 2014-02-26 at 1.58.07 AM  Screen Shot 2014-02-26 at 2.03.28 AM

Κάπως έτσι, οι συζητήσεις στους κύκλους συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ με κεράσματα και μπύρα με την ευγενική χορηγία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και η εκδήλωση έκλεισε ανοίγωντας ουσιαστικά νέους ορίζοντες για τους εν δυνάμει κοινωνικούς επιχειρηματιές που έδειξαν με το ενδιαφέρον τους ότι είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον κόσμο.

Το Impact Hub Athens είναι εδώ για να τους προσφέρει μέσω του προγράμματος Social Impact Award τους πόρους, την έμπνευση και την κατάρτιση αξιόλογων συμβούλων πάνω σε θέματα human resources, business modeling, financial planning, sales και marketing ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν τα πρώτα βήματα στο κοινωνικό επιχειρείν.

Το Social Impact Award μόλις ξεκίνησε και θα συνεχίσει τους  επόμενους 3 μήνες με 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαγωνισμό, ψηφοφορία και τέλος ανάδειξη 3 νικητήριων ομάδων. Οι 3 καλύτερες ιδέες-προτάσεις κοινωνικής επιχείρησης κερδίζουν 3000€ η καθεμία καθώς και 6μηνη φιλοξενία στο χώρο του Impact Hub Athens.

Μπείτε στο Social Impact Award.gr για να ενημερωθείτε για τα σεμινάρια του προγράμματος και τη δήλωση συμμετοχής!

To be continued…