Το Plastic Fantastic Challenge συνεχίζεται, έχοντας περάσει πλέον στην επόμενη φάση του. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας, με θέμα τη διαχείριση και τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, που ξεκίνησε το φθινόπωρο που μας πέρασε συγκέντρωσε 115 ιδέες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την αντίληψή μας για το πλαστικό και κυρίως, τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε.

Screen shot 2016-02-09 at 12.36.15 PM

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, 115 ιδέες καινοτόμες ιδέες που μειώνουν τον αντίκτυπο των πλαστικών απορριμάτων στο περιβάλλον αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του διαγωνισμού. Οι ιδέες προήλθαν από 11 διαφορετικές χώρες, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη τριάδα. Πιο συγκεκριμένα, 28 ιδέες προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, 28 από την Ολλανδία και 11 από την Ελλάδα. Ακολουθούν το Βέλγιο με 11 ιδέες -όλες από την πόλη της Γάνδης-, η Σουηδία με 4, η Γερμανία με 3 καθώς και 11 ακόμη ιδέες από διαφορετικές χώρες, ακόμη και εκτός Ευρώπης (Αυστρία, Δανία, Ιράν, ΗΠΑ).

Screen shot 2016-02-05 at 8.00.16 PM

Επτά ελληνικές ιδέες -πέντε από την Αθήνα και δύο από τη Θεσσαλονίκη- πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, διεκδικώντας υποστήριξη, χρηματοδότηση και ευκαιρίες δικτύωσης, ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν βιώσιμες. Ανέμεσά τους, το Recyclad3d της Κατερίνας Τσιρέπα, που προτείνει τη δημιουργία ενός “3d printing hub” στη Σύρο με πλαστικά μπουκάλια ως πρώτη ύλη, το “Pet Flakes the Project που προτείνει τη χρήση νιφάδων PET πλαστικών στην αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, ως ένα νέο δομικό υλικό και το Zorba Plastics του Χάρη Νινιού, μία τοπική πρωτοβουλία για την ανακύκλωση στα ελληνικά νησιά. Μία ακόμη ελληνική ιδέα στην πλατφόρμα είναι το Plastic Repair Vehicle, ένα φορτηγό που κυκλοφορεί επισκευάζοντας διάφορες φθορές και βλάβες, χρησιμοποιώντας πλαστικά ως πρώτη ύλη και το Plastattack της Μαρίας Παππά που προτρέπει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φωτογραφίζουν και να αναρτούν στους λογαριασμούς τους “περιστατικά” κατάχρησης πλαστικών στην καθημερινότητά μας.

O γνωστός ντιζάινερ Αθανάσιος Μπάμπαλης από τη Θεσσαλονίκη, ανέβασε δύο ιδέες στην πλατφόρμα προτείνοντας τη δημιουργία ένος εκπαιδευτικού παιχνιδιού -όπως οι κύβοι- φτιαγμένου από πλαστικά μπουκάλια και το “the Magic Factory που προωθεί την εμπλοκή νέων παιδιών στην ανακύκλωση και τη δημιουργία παιχνιδιών από μπουκάλια HDPE. Πέρα από όσους κατέθεσαν ιδέες, 30 χρήστες από την Ελλάδα δήλωσαν ενεργά την παρουσία τους στην πλατφόρμα του Plastic Fantastic.

pfc_infographic1

Κάθε μία από τις ιδέες αυτές πέρασε από διαδικασία αξιολόγησης από μια δεκαμελή επιτροπή εμπειρογνωμονων της Enviu. Οι ομάδες που κατέθεσαν τις ιδέες τους πρέπει μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το bootcamp του Plastic Fantastic Challenge στο Λονδίνο στις 1-3 Απριλίου. Οι 20 πρώτες ομάδες που θα καταθέσουν Business Model Canvas, Validation Board και δίλεπτο βίντεο έως τις 29 Φεβρουαρίου, κερδίζουν δωρεάν πακέτα συνδρομών (Hub Connect) στο Impact Hub της πόλης τους! Οι φιναλίστ που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο bootcamp θα ανακοινωθούν στις 8 Μαρτίου.

Plastic Fantastic Challenge - Love Plastic Not Waste