Ποιος είπε ότι οι νέοι δεν επιχειρούν πλέον; Ποιος πιστεύει ότι ο τομέας της επιχειρηματικότητας έχει πεθάνει στη χώρα μας; Ποιος αρνείται να πιστέψει στη σύνδεση κοινωνικών αναγκών με επιχειρηματικά πρότυπα;

17 νέες επιχειρηματικές ιδέες με κοινωνικό αντίκτυπο που παρουσιάστηκαν στο Investment Ready Εvent στο Impact Hub Athens διαψεύδουν τις φήμες περί στασιμότητας και έλλειψης πρωτοβουλιών από τους νέους του τόπου μας.

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο χώρος του Impact Hub Athens γέμισε από 35 συμμετέχοντες, εκπροσώπους από ιδρύματα, δημόσιους φορείς και ελληνικές επιχειρήσεις. Οι 35 startupers με τις ομάδες τους μπόρεσαν να εργαστούν και να επωφεληθούν από τις συμβουλές και την πολύτιμη υποστήριξη 13 επενδυτών και 5 καταξιωμένων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέσα από τη συζήτηση σ’ ένα όμορφο και ζεστό κλίμα μπόρεσαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και την προβληματική τους, που αφορούσαν πολλούς και διαφορετικούς τομείς από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό μέχρι τις νέες τεχνολογίες και τον αγροτουρισμό. Το μήνυμα που δόθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν και να πραγματοποιήσουν τα projects τους και εκεί έρχεται το Investment Ready να βοηθήσει. Ο στόχος του είναι να προετοιμάσει και να εκπαιδεύσει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχουν ως βάση τους κοινωνικά ζητήματα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν, να αναπτυχθούν και να είναι έτοιμες για να ζητήσουν χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση τους.

Το Toniic Network, το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο κοινωνικών επενδυτών, είχε αναλάβει το όλο πρόγραμμα σε συνεργασία με το δίκτυο του Impact Hub. Μετά από το καλωσόρισμα της Σόφης Λάμπρου και του Δημήτρη Κοκκινάκη, γονείς και οικοδεσπότες του Ιmpact Hub Athens, η Alexia Eremia (Managing Director, Impact Hub Vienna Incubator) παρουσίασε το event και τους ομιλητές και την ατζέντα της ημέρας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Nikolaus Hutter (Toniic Director Europe) εξηγώντας στους startupers τι σημαίνει εξ’ ορισμού κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και πως αυτή η έννοια μπορεί να έχει επενδυτικές προεκτάσεις. Την ομιλία του Nikolaus Hutter συνέχισε ο Christoph Prinz (Angel Investor) περνώντας στο πιο πρακτικό κομμάτι της χρηματοδότησης, αναλύοντας πως και τι σκέφτεται ένας επενδυτής και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος προσέγγισης του από τους επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η παρουσίαση των ίδιων των project με συντονίστρια τη Lena Gansterer, που είναι και η υπεύθυνη του Ιnvestment Ready. Αφού είχαν λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση από τον Nikolaus Hutter, τον Christoph Prinz, τον Nidal Eses, τον Πέτρο Κόκκαλη και το Γιάννη Καπλανέλη οι ομάδες είχα 1.5 λεπτό στη διάθεση τους να παρουσιάσουν το  επιχειρηματικό τους μοντέλο και το κοινωνικό αντίκτυπο που θέλουν να επιτύχουν. Στόχος τους πάντα να πείσουν τους επενδυτές.

Μέσα από τις 17 ιδέες ξεχώρισαν το “Λόγου Παίγνιον” ,με την Έλενα Λάμπρου και τη Δώρα Θανοπούλου, μια ομάδα παιδαγωγών, ηθοποιών και μουσικών που στοχεύουν στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα στα πλαίσια του σχολείου. Μια άλλη εναλλακτική ιδέα ήταν το “Alternative Athens” της Τίνας Σκλαβόλια που προτείνει ένα γνήσιο οδηγό πόλης από Αθηναίους για τους τουρίστες που ζητούν το αυθεντικό. Σχετικό με την πόλη της Αθήνας ήταν και το “City of Errors” με τη Μυρτώ Παπαδογεώργου που ζητά μέσα από διαδραστική πλατφόρμα να διορθώσει τα λάθη της Αθήνας μας. Και αφού τα διορθώσουμε θα μπορούμε πλέον να κινούμαστε με τα ποδήλατα μας μέσα απο το project του Angel Ballestros (Bocho) και του Άγγελου Οικονομάκη, οι οποίοι προσπαθούν  να συντονίσουν την κοινότητα των ποδηλάτων και να ενεργοποιήσουν την χρήση του ποδηλάτου σ όλες τις γωνιές της πόλης μας.

17 λοιπόν ολοκαίνουριες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες (Aephoria, Alternative Athens, Be Wise, Bioregional Development Group, Bike Kitchen Athens, City of Errors, Comicdom, Eumelia Organic Agrotourism, Enter Art, Λόγου Παίγνιον, Metis Innovative Design, Place Identity, The Gaia Sisterhood, SciFY, Vertical Planting Systems, Webtheater) είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι νέοι τολμούν και οραματίζονται μια κοινωνία ενεργή επιχειρηματικά αλλά κυρίως ανθρωπιστικά προσανατολισμένη.