Αν έχετε βρεθεί έστω και μία φορά στο Impact Hub Athens, σίγουρα θα έχετε μιλήσει με την Ιωάννα Φωτοπούλου από την ομάδα μας. Η γνωστή και μη εξαιρετέα project manager του Social Impact Award Greece και μία από τους 30 under 30 Έλληνες της επιχειρηματικής σκηνής, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, θα βρεθεί για τρεις εβδομάδες στις ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα YTILI (Young Transatlantic Innovation Leaders Innitiative). Ενόψει της συμμετοχής της στο πρόγραμμα, η Ιωάννα έδωσε μία συνέντευξη στην εφημέρίδα Παρασκήνιο, αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

ioanna_fotopoulou

Είναι μόλις 27 ετών και έχει καταφέρει τόσα, που άλλοι όχι μόνο στην ηλικία της, αλλά ακόμα και μεγαλύτεροι δεν θα τολμούσαν να ονειρευτούν. Την έχουν κατατάξει ανάμεσα στους επόμενους πιθανούς ηγέτες, ενώ έχει βρεθεί και στη λίστα των 30 πιο επιτυχημένων νέων κάτω των 30 ετών. Έκανε τη συμμετοχή στα κοινά ακόμα πιο εύκολη με τη διαδικτυακή της πλατφόρμα και τώρα ετοιμάζεται για το ταξίδι της στις ΗΠΑ, ευελπιστώντας να γυρίσει με νέες γνώσεις και πληροφορίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία. Επελέγη από τους Αμερικανούς να είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα YTILI (Young Transatlantic Innovation Leaders Innitiative).

Νέοι επιχειρηματίες από κάθε χώρα της Ευρώπης θα μεταβούν για έναν μήνα στην Αμερική, θα κάνουν ένα κοινό πρόγραμμα μίας εβδομάδας στην Ουάσινγκτον και έπειτα θα δουλέψουν σε μια αμερικάνικη εταιρεία ανάλογα με την εξειδίκευσή τους. Αμέσως μετά, μαζί με άλλα μέλη ελληνικής αποστολής, θα πάρει μέρος στο πιο μεγάλο συνέδριο επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, το οποίο φέτος διοργανώνει η κυβέρνηση Oμπάμα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Πρόκειται για την Ιωάννα Φωτοπούλου, η οποία βρέθηκε μια ανάσα από τα αστέρια, αλλά έχουμε την τύχη και τη χαρά να βρίσκεται «προσγειωμένη» και με όρεξη στηνΕλλάδα.

Με ένα βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί και, μάλιστα, σε τόσο νεαρή ηλικία. Πώς ξεκινήσατε και πώς βρεθήκατε εδώ, στο «Impact HubAthens»;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ξεκίνησα από ένα υπέροχο χωριό, το Ανατολικό. Έξω από τη Θεσσαλονίκη. Βέρα Μακεδονίτισσα, λοιπόν. Και εκεί έμαθα να είμαι κοντά στη φύση και στους ανθρώπους της ζωής μου. Καθώς το χωριό δεν μπορεί να σε αποξενώσει τόσο εύκολα, όσο μπορεί η πόλη. Πήγα λοιπόν σε δημόσιο σχολείο, έκανα μεγάλες προσπάθειες, όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές μου! Τα καταφέραμε, περάσαμε στο πανεπιστήμιο! Και επειδή ζούμε στην εποχή του ίντερνετ, εκμεταλλευτήκαμε αυτό το εργαλείο όχι μόνο για να βάζουμε φωτογραφίες μας στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και για να ανακαλύπτουμε ευκαιρίες και να μαθαίνουμε! Είμαστε μια ευλογημένη γενιά (μέσα σε όλα τα αρνητικά της!), γιατί έχουμε πραγματικά απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση. Έτσι, καταφέρνοντας να «γυρίσω» σε περίπου 32 χώρες με όλα μου τα έξοδα πληρωμένα μέσα από διάφορα προγράμματα, συνειδητοποίησα ότι το πάθος μου είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή η επιχειρηματικότητα η οποία αποφέρει κέρδος, αλλά έχει παράλληλα και κάποιον μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο. Έτσι, δεν θα μπορούσα να είμαι οπουδήποτε αλλού πέρα από το «ImpactHubAthens», καθώς είναι η κυριότερη δομή για την κοινωνική επιχειρηματικότητα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα!

Μαθαίνουμε πως σχεδιάζετε ένα καινοτόμο ταξίδι σύντομα. Θα θέλατε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται;

Φυσικά! Αρχικά, θα πρέπει να ευχαριστήσω την Ιωάννα Κουτσουνάνου, το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και την Αμερικάνικη Πρεσβεία της Αθήνας για αυτή την ευκαιρία που μου δίνουν. Με διάλεξαν, λοιπόν, να είμαι μέλος και εκπρόσωπος ουσιαστικά της Ελλάδας στο πρόγραμμα YTILI (Young Transatlantic Innovation LeadersInnitiative). Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα (τον προσεχή Ιούνιο συγκεκριμένα).

Νέοι επιχειρηματίες από κάθε χώρα της Ευρώπης θα πάμε για έναν μήνα στην Αμερική, θα κάνουμε ένα κοινό πρόγραμμα μίας εβδομάδας στην Ουάσινγκτον και έπειτα θα δουλέψουμε σε μια αμερικάνικη εταιρεία ανάλογα με την εξειδίκευσή μας. Αυτό ουσιαστικά θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πρακτικές γνώσεις επάνω στο αντικείμενο της εργασίας μας και να βοηθήσουμε αντίστοιχα τους αμερικάνικους οργανισμούς με τις δικές μας γνώσεις και σκέψεις!

Σε αυτό το νέο εγχείρημα ποιος θα σας στηρίξει; Ποια είναι η ομάδα σας;

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πηγαίνω εγώ, χωρίς κάποια ομάδα. Ωστόσο, στο τέλος του προγράμματος θα βρεθώ με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή στο Global Entrepreneurship Summit, το πιο μεγάλο συνέδριο επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, το οποίο φέτος διοργανώνει η κυβέρνηση Oμπάμα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια!

Γιατί προχωρήσατε σε αυτό το εγχείρημα; Τι θέλετε να «κερδίσετε» από αυτό;

Αρχικά, γιατί είναι μεγάλη τιμή να σε αναγνωρίζουν για το έργο σου και γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι έχω πολλά πράγματα να μάθω και να φέρω πίσω στην Ελλάδα με την επιστροφή μου. Η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμη!

Από τις μεγαλύτερες «πληγές» της Ελλάδας την τελευταία 7ετια είναι το «braindrain» (τα δυνατά μυαλά που μεταναστεύουν στο εξωτερικό), καθώς όλοι οι νέοι που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά φεύγουν. Εσείς; Πού βρίσκονται τα σχέδιά σας;

Δέχτηκα με χαρά να συμμετέχω σε αυτό το ταξίδι, ώστε να μπορέσω να φέρω πίσω γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.Το να δημιουργείται έστω και μία θέση εργασίας είναι πολύ σημαντικό! Οπότε, η καρδιά μου είναι εδώ για την ώρα.

ioanna_fotopoulou2

Τι συμβουλή θα μπορούσε να δώσει μια νεαρή γυναίκα όπως εσείς στους συνομήλικούς της; Τι χρειάζεται η νέα γενιά για να βγάλει το «κάρο από τη λάσπη»;

Αν τα έχω καταφέρει εγώ με την ιστορία που σας είπα στην αρχή, μπορούν να τα καταφέρουν όλοι. Δεν είμαι κάτι διαφορετικό, απλώς δουλεύω πολύ και δεν το βάζω κάτω! Αυτά είναι και τα μυστικά της επιτυχίας γενικότερα στη ζωή.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις

#HumansOfImpactHub