O Νοέμβριος στο Impact Hub Athens ξεκίνησε δυναμικά με το Hello Impact. Μαζί με την κοινότητα μας, αλλά και με πάνω από 100 άτομα από διαφορετικούς οργανισμούς και φορείς, γιορτάσαμε και μοιραστήκαμε την πορεία μας μέχρι σήμερα, αλλά και τα επόμενα βήματα μέχρι τα επίσημα εγκάινια μας.

 impact_hub

To Hello Impact ήταν ένα 2ήμερο συνέδριο ειδικά σχεδιασμένο ώστε οι συμμετέχοντες να ζήσουν μία αληθινή Impact Hub εμπειρία- παρουσιάστηκε μέρος της ενεργής μας κοινότητάς, είδαμε την εξελίξη του χώρου μας, συνομιλήσαμε με εξαίρετους ερευνητές και επιχειρηματίες- σκεπτόμενους ηγέτες στα θέματα της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας, κάναμε spin-offs των καινούριων μας προγραμμάτων, και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες, άνετες και ζεστές συνθήκες για δικτύωση και συζητήσεις με ανθρώπους και οργανισμούς που προσφέρουν και συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες με θετικό αντίκτυπο.

Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν να συμπορευτείτε μαζί μας στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας μας και να συμμετέχετε στη δημιουργία του πρώτου κόμβου για την νέα οικονομία από την Αθήνα για τον κόσμο.

Screen Shot 2013-11-12 at 11.20.38 AM

 

Ευχαριστούμε όλους τους ομιλητές μας, τα μέλη της κοινότητάς μας, και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Για όσους δεν τα καταφέρατε, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Hello Impact παρακάτω.

Συγκεκριμένα στις δύο αυτές ημέρες είχαμε την εξής θεματολογία:

 

Becoming Impact Hub Athens:

Μια αναδρομή από το ξεκίνημά μας μέχρι σήμερα- το δίκτυο, η κοινότητα και οι στόχοι μας.

 

Μετά απο περίπου 4 μήνες πιλοτικής λειτουργίας, έχουμε ήδη φιλοξενήσει μεγάλα events, διαφορετικές συναντήσεις, ο χώρος μας διαμορφώνεται και η κοινότητά μας όλο και μεγαλώνει, φιλοξενώντας ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς και κλάδους, αλλά πάντα με κοινό σκοπό- την κοινωνική εξέλιξη μέσα από συνεργατικές πράξεις.

Screen Shot 2013-11-13 at 11.53.04 PM

Το κομμάτι αυτό και την εκδήλωσή μας, άνοιξε ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο οποίος με τη βοήθεια πάνω από 100 εθελοντών ερευνητών και δημοσιογράφων κατέγραψε τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 3000 πρωτοβουλίες που απαρτίζουν την κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα σήμερα. Στο λόγο του υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής δράσης, και περιέγραψε το οικοσύστημα και τον αντίκτυπο που αποφέρει αυτή η κίνηση στη χώρα μας.

Ένα παράδειγμα κοινότητας για θετικό αντίκτυπο είναι η κοινότητα του Impact Hub. Κάπου εδώ παρουσιάστηκαν κάποια από τα μέλη μας, με τις πρωτοβουλίες τους:

Η Σοφία Δασύρρα, με το MindTheLoft, ένα project με σκοπό την κοινωνική έρευνα και ανάπτυξη. Ο Αντώνης Swarz με το VouliWatch, ένα online start-up για το διάλογο μεταξύ πολιτών και βουλευτών. Ο Άγγελος Κουτουμάνος με την Noesi.gr, μία κοινότητα ειδικών και γονέων για την ειδική αγωγή και τέλος, ο Φραγκίσκος Kαρέλας με την Ευmelia, ένα ενεργειακά αυτόνομο αγρόκτημα για αγροτουρισμό και βιολογικές καλλιέργιες.

 Members Wall

 

New Opportunities for Impact:

Παρουσίαση των προγραμμάτων και των ευκαιριών που προσφέρει το δίκτυο των Impact Hubs.

Το κομμάτι αυτό άνοιξαν ο Gerhard Braunling, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας και ο Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director της Endeavοr Greece. Μίλησαν για το ρόλο που χρειάζεται να διδραματίσουν οι διαφορετικοί κοινωνικοί παίκτες για τη δημιουργία οικοσυστημάτων που όντως υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Ο Gerhard Braunling μοιράστηκε ιστορίες και πρακτικές από το εξωτερικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο Χάρης Μακρυνιώτης ανέφερε σημαντικά συμπεράσματα από την έρευνα που μόλις ολοκλήρωσε η Endeavor σχετικά με την αγορά και την εξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

gerthart

Στη συνέχεια, ο Managing Director του Impact Hub Network, Hinnerk Hansen, παρουσίασε την πορεία του Impact Hub network και το θετικό αντίκτυπο που έχει φέρει, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που συνάπτουν όλα τα Impact Hubs. Όπως μας είπε, κάθε μήνα ανοίγει ένα καινούριο Impact Hub και το δίκτυο που σήμερα βρίσκεται σε 60 πόλεις και ενώνει 7000 κοινωνικούς επιχειρηματίες, συνεχώς διευρύνεται.

Συνεχίζοντας, παρουσιάστηκαν 4 προγράμματα που αφορούν σε διαφορετικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας και λειτουργούν στο διεθνές δίκτυο των Impact Hubs. Τα προγράμματα αυτά θα λειτουργήσουν φέτος και στην Αθήνα και αποτελούν ευκαιρίες για την κοινότητα του Impact Hub Athens:

 

Το Social Impact Award, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και εξέλιξη κοινωνικών επιχειρήσεων για φοιτητές και νέους που παρουσιάστηκε από τον ιδρυτή του και global coordinator, Cezar Neaga.

cesar

 

To Hub Academy  μία σειρά βιωματικών σεμιναρίων, εργαστηρίων και peer 2 peer συναντήσεις με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διεύρυνση οριζόντων και την εξερέυνηση ευκαιριών με ειδικούς, ειδήμονες και επιχειρηματίες.

To Investment Ready  παρουσιάστηκε από τον Hinnerk Hansen- είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και τρέχεται μέσα από τη σύμπραξη του δίκτυου κοινωνικών επενδυτών Toniic Network και του Impact Hub. Μέσα από το Investment Ready, κοινωνικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για να πραγματοποιήσουν επιτυχημένα pitches στο Τoniic Network και άλλους συνδεδεμένους επενδυτές.

To BENISI παρουσιάστηκε από τον european cluster coordinator, Alberto Maseti. Είναι ένα3-ετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη και χρηματοδότηση κοινωνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- μέσα από τη διακίνηση ιδεών και επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων από την Ελλάδα στο εξωτερικό και από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Exploring Impact:

Τί είναι κοινωνική καινοτομία; Μάθετε και ζήστε την εμπειρία μέσα από καινοτόμες μεθοδολογίες, προσομοιώσεις και πειραματισμό.

 

Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στα προγράμματα που ξεκινάνε από το Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Ο Cezar Neaga παρέδωσε ένα εργαστήρι κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενώ ο Alberto Masetti μας μύησε σε διαφορετικές δυναμικές συλλογικού σχεδιασμού και εντόπισε τις ανάγκες για επέκταση και υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας με πετυχημένα μοντέλα.

alberto

Παράλληλα, το Alternative Ways of Finance, έδωσε το βήμα σε 5 επιχειρηματίες να παρουσίασουν 5 διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης ενός start up. Η Ελευθερία Ζούρου από το doctoranytime, ο Πέτρος από το cookisto, ο Νίκος Αθανασόπουλος της XyloEyewear, ο Νίκος Παλαβιτσίνης της AgroKnow και η Νατάσα Αθανασιάδου από το GenerationGenerous, μοιράστηκαν εμπειρίες και προκάλεσαν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των συμμετεχόντων.

Φορείς από διαφορετικούς ιδιωτικούς οργανισμούς και ιδρύματα μίλησαν για τη σημασία και τον ορισμό του impact investment με τους Hinnerk Hansen & Nikolaus Hutter, Διευθυντή του Toniic Network.

Και τέλος, σε ένα πειραματικό εργαστήριο, η Κατερίνα Γαλάνη εισηγήθηκε με ένα έργο του Αλέξανδρου Δρυμωνίτη τις αξίες, εφαρμογές και πρακτικές του ανοιχτού hardware, σαν προοίμιο της σειράς εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν από το Δεκέμβρη στο Impact Hub Athens.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, δοκιμάσαμε εκλεκτά προϊόντα από καινοτόμους παραγωγούς και κοινωνικούς επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα. Καφές και τσάϊ από την πολυβραβευμένη Νέκταρ, σπιτικά αναψυκτικά Β-fresh, ροφήματα από Κρόκο Κοζάνης, μαζί με σπιτικά γλυκά. Τα δύο βράδια συνοδεύτηκαν από βραβευμένα κρασιά από την Ικαρία, τη Σαντορίνη και άλλες περιοχές, ονομαστές για την οινολογική τους παράδοση. Την παράσταση έκλεψαν τα κρασιά Αφιανές από την Ικαρία, αλλά και επιλεγμένες ετικέτες από τα οινοποιεία Σιγάλας και Αργυρός. Την επιμέλεια του φαγητού είχαν οι Tip the Chef και το Σάββατο απολαύσαμε ένα μοναδικό και ποιοτικό γεύμα από την ομάδα Troo Food Liberation, με υλικά από το Ραδίκι. Τέλος, για όσους ήθελαν να δροσιστούν, υπήρχε άφθονη παγωμένη μπύρα BIOS5.

Screen Shot 2013-11-14 at 12.49.50 AM

 

Με το Hello Impact πίσω μας, είμαστε και πάλι έτοιμοι για δράση και σας περιμένουμε για να ζήσουμε μαζί την εξέλιξη ενός Impact Hub που γεννιέται. Το Impact Hub Athens μπαίνει στην τελική ευθεία για το επίσημο άνοιγμά του.

Screen Shot 2013-11-12 at 12.41.35 AM

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο athens.hosts@impacthub.net

 

 

Προϊοντικοί Συνεργάτες

B-fresh-logo logo NEKTAR

BIOS5

afianes_LOGO

SIGALAS-LOGO arguros_antonis_LOGO

 

logo-Radiki_F2

tip_chef

TFL-LOGO

kostarelos

LAKWNIA-LADI-LOGO

eumelia-logo

 

 

αγαπημένη κρήτη.logo Papad.logo

 img_36_Krocus_kozanis

 

Ready.gr.LOGO

Sklavenitis-logo

LOGO.sercom