Έχοντας εκπαιδεύσει σχεδόν 800,000 παιδιά στη Βενεζουέλα και με δραστηριότητα σε  περισσότερες από 50 χώρες, η El Sistema ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μεταφέροντας την εμπειρία και τη μεθοδολογία της στην Ελλάδα,   στους προσφυγικούς καταυλισμούς, σε σχολεία και σε δομές φιλοξενίας και κοινωνικών υπηρεσιών για τους ανθρώπους που αλλιώς βρίσκονται στο περιθώριο.

Από το 1975, έτος ίδρυσης της El Sistema από τον χαρισματικό  Dr. José Antonio Abreu, η εκπαιδευτική προσέγγισή της έχει δοκιμαστεί σε χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, πάντα με στόχο να τις γεφυρώσει με ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης,  δημιουργικής έκφρασης και χαράς.

elsistema3

Στην καρδιά της El Sistema βρίσκεται η μουσική και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες , έχουν διαφορετικέ εμπειρίες.  Καθιστώντας προσβάσιμη τη μουσική παιδεία σε ευπαθείς ομάδες, ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως αυτές της συνεργασίας, της δημιουργικότητας, της διαπολιτισμικής κατανόησης, της λειτουργίας μέσα σε μία ομάδα.

Ο βασικός στόχος της El Sistema Greece, που ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις της και στη χώρα μας  τον Οκτώβριο του 2016 με μαθήματα σε  καταυλισμούς στην Αττική, είναι η ενίσχυση της ενσωμάτωσης και συνοχής των  όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των προσφύγων και ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και η έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη ήδη από τα πρώτα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν  όπου συμμετέχουν 60 παιδιά στο Σκαραμαγκά, 20 παιδιά στο Λαύριο και άλλα 30 στο κέντρο της Αθήνας  με έμπειρους μουσικούς του Ωδείου Αθηνών.

elsistema2

Όλο το εγχείρημα  στηρίζεται από διεθνείς  καλλιτεχνικές ομάδες  και  άτομα, όπως  οι Sistema ορχήστρες της Βενεζουέλας, η Lourdes Sanchez, μουσική διευθύντρια της παιδικής χορωδίας της El Sistema  Venezuela όπου θα παρευρίσκεται στην Ελλάδα για την εκπαίδευση των μουσικών της El Sistema Greece και η αμερικανίδα σοπράνο Joyce DiDonato,  αποδεικνύοντας ότι η μουσική μπορεί να γίνει η πλατφόρμα που θα ενδυναμώσει τον διάλογο και τη συμμετοχικότητα σε πολυπολιτισμικές κοινότητες.

Η El Sistema Greece είναι μια πρωτοβουλία του Impact Hub Athens και του Anis Barnat, tour manager των ορχηστρών Simon Bolivar, αποτέλεσμα της El Sistema στην Βενεζουέλα και  υποστηρίζεται από  το H ilti Foundation , Astris Finance και άλλους φορείς που ενισχύουν την τέχνη ως εργαλείο θετικής, κοινωνικής αλλαγής. Είναι από την αρχή του επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των Sistema στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες http://elsistemagreece.com/