The reasonable man adapts himself to the world, the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.

George Bernard Shaw

0e25683fd669795b69efbdb25727ff34

Είναι τρελοί. Γιατί μόνο και μόνο η προσπάθεια να αλλάξεις το status quo απαιτεί τρέλα.

Έχουν θάρρος γιατί δεν φοβούνται να ανατρέψουν τα δεδομένα χωρίς να ξέρουν τι αποτελέσματα θα έχουν οι πράξεις τους.

Είναι ηθικά συνειδητοποιημένοι γιατί ξέρουν ότι με αυτό που κάνουν θα βοηθήσουν ευπαθείς ομάδες, θα βελτιώσουν περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά θα πάρουν και προσωπική ικανοποιήση. Το συλλογικό καλό δεν απέκλεισε ποτέ αυτόν που πάλεψε γι’ αυτό και είναι λάθος να θεωρούμε ότι η φιλοδοξία ως κίνητρο είναι κάτι που δεν έχει κοινωνικές προεκτάσεις.

Είναι συναισθηματικά προνομιούχοι και ταυτόχρονα ίσως όχι τόσο επαγγελματικά πεπειραμένοι και αυτό τους δίνει ώθηση γιατί κινούνται βάση πεποιθήσεων και όχι μόνο βάση συμφερόντων.

Είναι οι κοινωνικοί επιχειρηματίες και είναι καλό που υπάρχουν ανάμεσα μας.

Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω. Ο όρος του entrepreneur βρίσκεται μεταξύ των γαλλικών οικονομικών όρων του 17 και 18 αιώνα και αναφερόταν σε κάποιον που καταπιάνεται με projects και δραστηριότητες που θεωρούνται σημαντικές και αξιόπαινες.  Ουσιαστικά με τη λέξη entrepreneur χαρακτηρίζονταν άτομα που αψήφουσαν το ρίσκο και προωθούσαν στο έπακρο την οικονομική πρόοδο. Πώς; Με το να βρίσκουν νέους και καλύτερους τρόπους για να λειτουργούν τα πράγματα.

Τον 20 αιώνα ο ορισμός αυτός ανανεώθηκε προσθέτωντας συνδυαστικά στοιχεία δημιουργίας και καταστροφής με τα οποία ο entrepreneur διαμορφώνει ή αλλάζει εντελώς το pattern της τρέχουσας παραγωγής. Οι τρόποι που το κάνει αυτό είναι είτε εξερευνώντας κάποια εφέρευση είτε μελετώντας κάποια τεχνολογική πιθανότητα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα για να παράγει ένα καινούριο προϊόν ή να εξελίξει ένα παλιό σε νέα μορφή.

SocialEntrepreneurship

 

Όσον αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα πολλοί έχουν πει πολλά για αυτή, κανείς όμως δεν μπορεί να βάλει μια τελεία γιατί πολύ απλά αποτελεί κάτι τόσο ζωντανό και εξελίξιμο που είναι κρίμα κάποιος να το κυκλώσει τώρα στην αρχή του αφήνωντας απέξω τόσες πολλές προτάσεις και διαστάσεις.

Τι είναι λοιπόν κοινωνική επιχειρηματικότητα και κυρίως γιατί αποτελεί διέξοδο από την τωρινή κατάσταση;

Είναι μια μορφή επιχειρηματικότητας που ακολουθούν επιχειρήσεις που αποτελούν βιώσιμες πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ ακτιβισμού και επιχειρηματικότητας. Είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα που αποζητά την ισορροπία στη ζυγαριά κέρδος-άνθρωπος.

Και είναι διέξοδος:

  • Επειδή δημιουργεί καινοτόμες λύσεις για άμεσα κοινωνικά προβλήματα σχετικά με την εργασία, την υγεία την εκπαίδευση, το περιβάλλον και κινητοποιεί ιδέες και πόρους αναγκαίους για βιώσιμες αλλαγές.
  • Επειδή προωθεί τη συστημική αλλαγή που επιλύει αποτυχίες στην αγορά και βλέπει ευκαιρίες εκεί που άλλοι βλέπουν προδεδικασμένες καταστάσεις.
  • Επειδή έχει κοινωνική αποστολή, μαζί μ’ ένα σύνολο προθέσεων και δράσεων και βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ευκαιριών και μέσων που δημιουργούν αξία και έχουν άμεσα ορατό αντίκτυπο.

Τι κάνει την κοινωνική επιχειρηματικότητα κοινωνική;

Στην ουσία αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή επιχειρηματικότητας που όμως δε βασίζεται μονάχα στο κέρδος αλλά βάζει στην ίδια μοίρα μ’ αυτό, το κοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης η έννοια που έχει για το κέρδος είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το αντίκτυπο που θέλει να έχει στην κοινωνία, καθώς τα έσοδα της αποτελούν πηγή για τις όποιες κοινωνικές ανάγκες έχει αναλάβει να καλύψει. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση σε μια εποχή που η παραδοσιακή επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να επιβιώσει άλλο. Το κέρδος έχει σταματήσει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο και την θέση του έχει πάρει ο ανθρώπινος παράγοντας με μια δυναμική που δεν μπορεί να υπολογισθεί με νούμερα και αυτό την κάνει αξεπέραστη.

Fotor0428145817

Χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Προφανώς! Γιατί έχουμε σοβαρές ελλείψεις σ’ ότι αφορά την κοινωνία και το συλλογικό εύζην και οι παλιές μέθοδοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Για να είμαστε ρεαλιστές δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια στη χώρα μας στη δεδομένη στιγμή και είναι απαραίτητο άνθρωποι με όραμα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κάποιος πρέπει να απαντήσει στα υψηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και στο αφοπλιστικά υψηλό ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας, στις ανάγκες των ατόμων με κινητικά και νοητικά προβλήματα, στο ποσοστό των χημικών αποβλήτων και σκουπιδιών που βρίσκονται στην ελληνική θάλασσα και στεριά. Η στροφή πρέπει να είναι 180 μοιρών προς το ανθρώπινο και το μέσο για να γίνει είναι η συλλογικότητα και ο συγκερασμός δυνάμεων από όλες τις πλευρές. Ήταν δικό μας λάθος που ξεχάσαμε να δρούμε ομαδικά και βάλαμε το ατομικό στοιχείο πάνω απ΄ όλα, και είναι δική μας υποχρέωση να θυμηθούμε τη δύναμη της κοινότητας. Είναι δική μας ευθύνη να δώσουμε μια λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα ως πιο προνομιούχοι και πιο δυνατοί μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη αγωνία και ελλείψεις.

You’ve heard of people calling in sick. You may have called in sick a few times yourself. But have you ever thought about calling in well?
It’d go like this: You’d get the boss on the line and say, “Listen, I’ve been sick ever since I started working here, but today I’m well and I won’t be in anymore.”

Call in well.

Tom Robbins

Όλοι έχουμε ακουστά το τηλεφώνημα στη δουλειά που δηλώνεις πως είσαι άρρωστος. Ίσως κάποιοι από εμάς να το έχουν/έχουμε κάνει κιόλας.

Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ να πάρετε τηλέφωνο και να δηλώσετε πως είστε καλά;

Τι εννοώ δηλαδή. Παίρνετε τηλέφωνο το αφεντικό σας και λέτε <Νιώθω άρρωστος από τότε που άρχισα να δουλεύω εκεί, αλλά σήμερα νιώθω καλά και δεν θα ξαναέρθω στη δουλειά. >

ef833bd833917bdf1235a2ab8c1e756c

Νομίζω πως κάπως έτσι έγινε και για ένα μεγάλο ποσοστό κοινωνικών επιχειρηματιών οι οποίοι βλέποντας πως το τρέχον μοντέλο της δεν αναταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες, αποφάσισαν να κάνουν μια υγιής στροφή προς το κοινωνικό, το ανθρώπινο και το συλλογικό.

Παραδείγματα τέτοιων ουσιαστικών projects είναι:

Το NOESIS.gr που ίδρυσε ο Άγγελος Κουτουμάνος με αντικείμενο την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε οικογένειες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από επαγγελματίες και φορείς υπηρεσιών στο τρίπτυχο ειδική εκπαίδευση – υγεία – πρόνοια.

Το City of errors της Μυρτώς Παπαδογεώργου αποτελεί μια online πλατφόρμα που καλεί τους πολίτες να καταγράψουν τα προβλήματα στην πόλη της Αθήνας και να προτείνουν λύσεις γι αυτά μέσα από διαδραστικά videos.

Το SoCool Ηellas του Παναγιώτη Παπαδιαμάντη που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ιδιαίτερα αποδοτικών οικιακών συσκευών, οι οποίες χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το διπλάσιο της απόδοσης ενός μέσου φωτοβολταϊκού συστήματος.

join-now-impact-hub-phillyv9

Aν σας εκφράζουν κάποια από τα παραπάνω, αν έχετε ή ξεκινάτε μια πρωτοβουλία κοινωνικής επιχειρηματικότητα, ελάτε να μας βρείτε στο Ιmpact Hub Athens, το πρώτο τοπικό δίκτυο παγκόσμια συνδεδεμένο. Εμείς βλέπουμε ένα μέλλον στο οποίο κάθε οργανισμός, αλλά και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, μπορεί να δρα με όλο το θάρρος, την αποφασιστικότητά και δημιουργικότητά του και να χρησιμοποιεί τη δυναμική του για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πάνω απ’ όλα, βλέπουμε την ανάγκη να μην κάνει κανείς μόνος του αυτό το βήμα.

Ελάτε μαζί μας στο ταξίδι προς το θετικό αντίκτυπο!

*unconference about the importance of social entrepreneurship in Greece today

/ ethos sustainability forum 29/4/2014

/ Λιούμπη Καραγεώργου